Förtal..

06:00 10 Apr 2017

Tyra Sjöstedt:

Tyra skriver ett låååångt inlägg om alla hon vill hänga ut med namn och bild(typ) på sin blogg efter att hon tycker att hon blivit så illa behandlad av den svenska sjukvården och ställer frågan:

Jag undrar en sak, om jag tex skriver ”Såhär var det när jag var hos den här läkaren, såhär sa han och såhär gjorde han”. Det är ju förtal om jag ljuger. Men journaler och vittnen och allt finns ju. Och det är ju bara förtal om det är en lögn.//Tyra

Med tanke på hur många gånger Tyra hotat med att anmäla folk till höger och vänster för förtal – och har anmält mig enligt egen utsago – så borde hon väl ha koll på vad som räknas som förtal. Allt jag skrev om henne när det begav sig var sanningen och det visste hon och ändå härjade hon om förtal.
Det har i alla fall jag – efter att ni så många gånger berättat det för mig – men eftersom Tyra inte går under något utgivningsbevis så finns det betydligt fler saker hon kan bli anmäld för än jag.

Så nej, Tyra.
Du kan fortfarande dömas för förtal, även om det du säger är sant.
Om du inte är skyddad av ett publicistiskt utgivningsbevis är du inte skyddad alls på samma sätt.

Så här säger lagen:

Med förtal menas att någon pekar ut annan som brottslig eller klandervärd i sitt leverne eller annars sprider uppgift om annan som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning. Om du blivit utpekad som rasist eller för att ha begått någon olaglig handling kan det räcka för att uppfylla detta krav.

Så – även om det Tyra säger är sant så kan hon fortfarande dömas för förtal.
Ord står mot ord och om syftet är att utsätta denne för andras missaktning vilket verkar vara Tyras agenda – utan ett utgivningsbevis så verkar hon kvala in.

Eller vad säger ni andra paragrafryttare här på bloggen?
Ni som brukar läxa upp mig om förtal – hur ligger det till?

Om jag får spekulera så tror jag att Tyra känner sig felbehandlad eftersom det stått i hennes journaler om tidigare missbruk och att läkarna kanske varit mer restriktiva och misstänksamma mot henne och hennes smärtor.
Det är hon själv som fått läkaren att skriva in det i journalen så jag tycker inte att det är något att bli arg för.
Jag upplevde ungefär samma sak själv när jag opererades nu.
Min kropp kräver ganska mycket mer smärtstillande än gemene man för att få effekt – det kallas ”hypermetabolism” – och innebär att man förbrukar mediciner snabbt i kroppen och det är alltid jobbigt att behöva förklara det för sjukvårdspersonal men ingenting att bli arg för. Det är starka substanser vi snackar om och bättre att de är restriktiva än att de delar ut det som godis.

Om Tyra nu ska vara så harmonisk och fokusera på framtiden och välmående, vad tusan sysslar hon med här? Det här känns bara destruktivt. Att matas av ett hämndbehov äter upp en inifrån – tro mig, jag vet. =)

Sedan har jag under nio månaders tid gått och tänkt på den dagen då jag är beredd att dela med mig om allt jag upplevt. Jag har hela tiden trott att att den tiden aldrig skulle komma då det är så utelämnande, och det som hänt är både kränkande och personligt. Men jag känner verkligen att jag är redo att berätta. Men då ska hela sanningen fram. Jag vill enbart berätta för i första hand för min egen skull, att få skriva om det kommer läka mig och mina sår.//Tyra

Jag säger som Sarah Dawn Finer gjorde igår under Kärleksmanifestationen.
”I’m moving on”…

Gå inte i din egen fälla igen och börja bloggåterkomsten med typiska uthängningar och ”svar på tal-inlägg”. Bara gör det inte…

54 kommentarer | “Förtal..”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. The real Hmm skriver:

    Exakt detta som du skriver, (minus det om läkemedel), men där jag också förklara för henne vad förtal är har jag skrivit till henne.

    Jag uppmanade henne att bara berätta sin historia men utlämna alla namn, för det behövs inte.

    Så vi är i stort sett eniga här CamCam

  2. polly skriver:

    Hon kan ju också vända sig till Patientnämnden eller LÖF för att anmäla ett patientärende. Alternativt kontakta sjukhusets patientvägledare/patientombudsman eller vad det nu kan heta på det sjukhus där hon var. Blir nog mer effekt då, än ett blogginlägg som vårdpersonalen kanske inte läser.

    1. Anonym skriver:

      Och du tror det Tyra säger stämmer? Om det hade gjort det hade hon såklart gjort det och allt varit frid och fröjd

    2. Emma skriver:

      Patienter anmäler fel i vården till IVO, inspektionen för vård och omsorg.

  3. Johanna skriver:

    Hon hann knappt starta upp bloggen innan uthängningscirkusen var igång igen. Har aldrig förstått det här med att tycka synd om sig själv och hänga ut och anmäla folk till höger och vänster. Bättre att rycka upp sig och gå vidare istället.

  4. Blair skriver:

    Detta är en av anledningarna att människor behöver sluta heja på Tyra och TRO att hon har förändrats hela tiden. Så fort hon får minsta lilla uppmuntran om att det är roligt att hon är tillbaka och att hon är bra och att folk hejar på henne så slår det helt runt. Hon är typexemplet på en som får lillfingret och tar hela handen. Hon kan helt enkelt inte göra något måttligt och med eftertanke.

    Har ni läst rökinlägget? Herregud. Där har vi gamla hederliga Tyra i ett nötskal. Allt hon någonsin gör beror på någon märklig omständighet, självklart är det aldrig henne det är fel på, och självklart så skriver hon att hon inte röker varje dag för att hon är beroende.

    ”Men har alltid rökt lite, typ några stycken om dagen.
    Men efter olyckan kunde jag inte andas genom bröstet så det enda sättet var då att röka.”

    1. Anonym skriver:

      Men vad i hela helsefyr är det jag läser. Undra om hon läser igenom sina inlägg 😛
      Ja menar det vet väl alla att om man inte kan andas är det bara att röka, det är det enda sättet. Hahaha
      Sen skriver hon att hon inte är beroende men ber om tips för att sluta men hon kommer ändå sluta för att hon ska bli gravid ”inom inte många år”? Say what?

    2. Anonym skriver:

      Du får väl ändå ge henne att hon frågade om råd först. En liten förbättring i alla fall. 🙂

  5. Linn skriver:

    Polisen lägger ändå ner det så förtala på hur mycket ni vill.

    1. Anonym skriver:

      Ja jag tror polisen har lite viktigare saker för sig än att ta del av internetbråk: ”Hon skrev faktiskt detta om mig buhu!!”

    2. vvv skriver:

      De flesta läggs ner ja men det är ändå bra att anmäla ifall personen du anmäler utsätter fler eller dig igen så att polisen vet att den här personen har gjort sånt förut.

  6. Anonym skriver:

    Haha oh lord alltså, nu är Tyras cirkus igång igen. Hon har förändrats? Inte mycket va. Det är ju på pricken likadana långa inlägg med osammanhängande och virrig text där allt är alla andras fel. Fattar heller inte vad det är hon ska berätta för historia, det var väl exakt det hon gjorde hos Malou för några veckor sen? Då skulle hon berätta allt, det innersta och mest smärtsamma. Vad är det för nytt fruktansvärt och häpnadsväckande vi ska få ta del av? Kanske Kotten har fått rabies och käkat upp Tyras händer så att hon numera bloggar med tungan? Och vården vill inte hjälpa henne pga massor av olika oklara anledningar osv.

    Så jävla tröttsamt, samma visa hela tiden och nej hon har inte förändrats ett dugg. Skulle helt ärligt inte förvåna mig om hon blev frälst snart och fanatisk anhängare till Gud, nåt sånt vore liksom inte konstigt med all den otur och vanvård hon påstått sig ha gått igenom. To be continued

  7. Emma skriver:

    Förtal faller under enskilt åtal och blir ett civilmål. Det innebär att den förlorande parten ofta får stå för både sina egna och den andres rättegångskostnader. Blir riktigt dyrt.

  8. Antonia skriver:

    Förtal enligt Brottsbalken 5 kap. 1§ är ett så kallat målsägarbrott. Det betyder att den förtalade måste anmäla brottet till åtal för att åtal skall kunna väckas. Även om den förtalade gör polisanmälan får åklagaren bara väcka åtal om det kan anses påkallat från allmän synpunkt. Det sker dock väldigt sällan.
    Om åklagaren inte väcker allmänt åtal så återstår det för den som anser sig förtalad att stämma den som hen anser skyldig inför domstol och alltså där själv föra processen dvs även stå för kostnadsrisken.

    1. Antonia skriver:

      Edit: Jag ser att Emma skrev i princip samma sak ovan medan jag satt och formulerade mig.
      Då har vi gjort saken tydlig i alla fall. 🙂

  9. Matilda skriver:

    Nej, Tyra kommer inte förändra sig för detta är hennes personlighet (och kanske delvis diagnos men är inte insatt i sånt och vill inte trampa de som är på tårna). Har som sagt en kompis som beter sig på många sätt likadant, kanske inte i riktigt samma utsträckning, men vågar inte tänka på hur det skulle se ut om hon bloggade. Svårt för oss att förstå varför dessa människor alltid skyller på andra och inte ser sitt eget ansvar men antar att det bara är att acceptera i viss utsträckning. Men det vore troligtvis för det bästa om Tyra inte bloggade, många (mig själv inkluderat) läser väl hennes blogg mest pga att hon är så jävla gränslös.

  10. Penny skriver:

    Jag vill enbart i första hand berätta för min egen skull? Ja, och för att få fler läsare till bloggen eller?

  11. Lena skriver:

    Ser ingen poäng med att gå ut med namn på vårdpersonal, namn på platser eller annat. Jag hade kunnat haft samma läkare etc som Tyra men med helt andra erfarenheter.

    Jag blir mer tveksam inför de faktum att allt ont händer henne än att vårdpersonalen begått tjänstefel eller något annat. Tyras omdöme om vården är inget jag skulle använda som rekommendation om jag behöver söka hjälp.

  12. ah skriver:

    Jag skulle råda Tyra (och alla andra) som blivit illa behandlade att först och främst meddela den avdelningen där personen jobbar – att man blivit dåligt behandlad.
    Sen gå vidare och anmäla det till patientnämnden (om det handlar om bemötande).
    Handlar det om att man upplevt lidande kroppsligt/psykiskt och anser att sjukvårdspersonalen hade kunnat undvika det – anmäl till IVO.

    Det löser absolut ingenting för henne att name-droppa folk i sin blogg. Jag tror snarare
    att det motverkar processen om hon väljer att anmäla till patientnämnden/IVO.
    För det får henne att framstå som.. ja en person som man inte riktigt kan ta på allvar.
    Det är klart att det finns personer i vården som inte ska jobba där. Men jag har
    lite svårt att tro att alla de har samlats på precis den plats där Tyra har varit..
    Sen tycker jag det är osmakligt att det här inlägget kommer upp i samband med det som hände i Stockholm för 3 dagar sedan, när polis och vård verkligen fungerade så som man vill att det ska fungera i krissituationer.

    1. ah skriver:

      edit: att tyras inlägg kommer upp om detta alltså, inte inlägget här på bloggbevakning 🙂

  13. J skriver:

    Man skulle inte kunna tro att hon är över 30… Ett barn i en vuxens kropp.

    Hänga ut med namn och bild?! Hur själviskt och elakt är inte det? Hennes upplevelser av vården baserar sig säkert på egna subjektiva uppfattningar och det finns väl knappast bevis för att vårdpersonalen faktiskt har handlat fel? Så att hänga ut personer och förstöra karriärer utan att någon utredning ens har gjorts?! Kan hon inte bara hålla det utanför bloggen och anmäla till patientnämnden?

  14. M skriver:

    Blondinbella poserar idag glatt leende för ”dagens outfit” med en rad svenska flaggor på halvstång bakom sig… säkert helt omedvetet men jäklars så illa det ser ut!

  15. ABC skriver:

    Är uppriktigt rädd för Tyra för hon verkar så komplett galen.

  16. AL skriver:

    Haha det är så ”kul” för det är ju detta du sagt hela tiden att hon kommer göra. Men ja, hon beter sig fortfarande som en 14-åring som tycker att världen är ond. Ska hon hänga ut vårdpersonal? Det kan vara att det finns en eller två rötägg men man MÅSTE vara försiktig med tidigare missbrukare (även om Tyra på magiskt vis inte verkar tro art hon är en för att hon inte hänger på Plattan typ) och hur tror hon att hon mått idag utan den sjukvården? Så otroligt otacksamt. Tycker ärligt talat att hennes familj borde steppa in och ta hand om henne. Det är så uppenbart att hon inte alls mår bra.

  17. anna skriver:

    Jag håller helt med om att man inte behöver dela med sig om allt. Särskilt inte på en blogg. Det kallas integritet.

  18. Lilo skriver:

    Seriös fråga, vad krävs för att bli omyndigförklarad? Känns som att Tyra hade behövt (och kanske mått bättre?) av att ha en förmyndare.

    1. En annan Marie skriver:

      Rubriken ”omyndigförklarad” existerar inte längre och Tyra uppfyller inte några av de kriterier som krävs för att få god man eller förmyndare.

      Tyra är en vuxen, normalbegåvad person som själv får stå till svars för de val hon gör. Bara för att hon tycks ta en rad med dåliga beslut på flera plan betyder inte att hon kan lasta över det ansvaret på andra.

      Jag såg f.ö. intervjun hos Malou och slogs av att hon mest framstod som en osäker 12-åring som måste ha ett gosedjur (om än levande) i famnen för att klara av situationen. Hon satt också och drog i sitt hår hela tiden. Nåt som antingen kan tolkas som att hon var nervös och osäker som ett barn eller så var det en tell på att hon inte berättade sanningen.

      1. Lilo skriver:

        Okej tack för förklaringen. Är inte helt säker nu men har inte Tyra någon psykisk sjukdom eller var det hon själv som trodde hon var bipolär för några år sedan? Kan inte psykisk sjukdom leda till att man får en förmyndare?

        1. Anonym skriver:

          Men Tyra är fullt kapabel till att ta hand om sig själv. Går för långt när ni snackar om förmyndare herregud hon kanske gör mycket tokigt men är ibte helt IQ befriad

          1. Lilo skriver:

            Det jag skriver är frågor och inte påståenden, lugn.

        2. En annan Marie skriver:

          Jodå, men Tyra är inte där, långt därifrån. Då får du vara så sjuk att du inte kan ta hand om dig själv, bevaka dina rättigheter gentemot myndigheter och sjukvård eller hantera dina inkomster/utgifter.

        3. My skriver:

          Vuxna personer kan inte få förmyndare, det kan bara omyndiga barn. Däremot kan en vuxen person som lider av psykisk störning få en god man eller förvaltare efter prövning och beslut hos tingsrätt.

      2. Anonym skriver:

        Vem skulle inte vara nervös i direkt tv? Om man inte är rutti
        Så man är ibte barn för man är nervös. Jag lider av panikångest och kan bli nervös i väntrummet hos läkaren (ska panikångestattack) är jag barn då för jag blir nervös?

        Konstigt skrivet.

        1. Jo skriver:

          Va det inte inspelat tidigare?

        2. En annan Marie skriver:

          Hon har en hög medieprofil sen många år, med egen YT-kanal etc. Då är man inte hypernervös för att sitta i en fåtölj och prata med Malou.

          Sen sa jag inte att hon var ett barn. Jag sa att hon uppträdde som ett barn. Lite skillnad på det.

  19. :) skriver:

    Jag har aldrig gillat Tyra och det av flera orsaker. Men nu gick jag in på hennes blogg för första gången sedan hon pysslade med webb-tv m.m
    Herregud, hur mår hon egentligen? Jag börjar tycka synd om henne och på ett ärligt vis nu. Hon skriver som om hon vore hög eller manisk.
    När hon beskriver sina dagar så undrar man om det är en tonåring eller missbrukare som talar.

    Hur länge har hon levt bakom en fasad för så här uppfattade jag henne inte alls på ”den gamla goda tiden”.
    Fan. Hoppas någon kan få henne på fötter igen för det här kommer sluta illa annars.

  20. Anonym skriver:

    Men jösses, var precis inne och läste ikapp lite på hennes blogg och man blir ju nästan rädd. Den tösen mår verkligen inte bra, det lyser genom skärmen. Alla dessa osammanhängande, märkliga inlägg som bara avlöser varandra. Och när man läser om hennes vardag, så lever inte en frisk person. Det är betydligt mer än PTSD som felar där.

    Och att hon fortfarande tänker sig att skaffa barn inom det snaraste. Hur i hela friden hade hon tänkt att hon skulle kunna erbjuda en trygg uppväxtmiljö för ett barn? Hon kan ju säkert bli bättre (oh Lord, jag hoppas så, för hennes skull, att hon blir det), men om vi tittar lite på hennes historia, hur länge kommer det då dröja innan hon blir sämre igen?
    Och vem hade hon tänkt skaffa barn med? Eller ska hon göra det på egen hand?
    So many questions.
    Jag är inte den som är hysterisk med omständigheterna kring barnskaffande. Det brukar ofta ordna sig bra även under mindre perfekta förutsättningar, men kombinationen Tyra+barn känns som en stor, röd varningslampa.

    Brukar försöka hålla mig passiv när det gäller cirkus Tyra, men oj vilken dålig magkänsla jag fick nu.

  21. Emma skriver:

    Att alla ord från Tyra om hur hon förändrats
    bara återigen är tomma ord, bevisar hon tydligt i de tre senaste inläggen på sin blogg.

    Hon skriver om hur ödmjuk och bra hon är som människa. Någon som är det behöver inte påpeka detta gång på gång.

    Att hänga ut folk på sin blogg är ju lite av Tyras signum. Förstår verkligen att hon känt sig illa behandlad i vården, men varför ska hon hänga ut personer? För att kunna sitta hemma och gotta sig åt att de personerna hon hängt ut mår riktigt dåligt? Räcker det inte med att anmäla felen till IVO?

    Hon verkar fortfarande inte ha kontroll på sitt beroende. Att man bara kan andas genom att röka, måste vara det dummaste jag läst. Om hon tror att hennes läsare är så godtrogna att de köper det, är det en ren förolämpning.

    Om man inte kan sova efter att Imovanen är slut har man tagit det för ofta eller för länge. Läkare ska inte skriva ut beroendeframkallande läkemedel till personer som precis slutat missbruka.(Om hon ens har det- tror inte det). Och att ta lugnande beroendeframkallande som Xanor som hon tagit tidigare och nu vill börja med vid behov, är ingen bra idé när hon lätt blir beroende. Det om något borde hon ha lärt sig på sina rehabvistelser. Att hon nu har valt en vårdcentral i Stockholm är ju ingen slump. Enda anledningen är att de inte kan se journalanteckningar från Östergötland.

    Så nej, Tyra verkar inte ha förändrats alls.

  22. Anonym skriver:

    Here we go again…
    Nästan komiskt att det första hon börjar med igen är att hänga ut folk..gäsp.
    Det är verkligen bara drama, drama, drama….
    Sedan skriver hon att hon ska berätta allt om Mille men inte ett ljud i inlägget om hur hon tänker kring honom, inte heller ett ljud om hennes ex.. det enda som folk undrar över, det är ingen som vill läsa om hur hon har blivit vanskött på ett sjukhus

  23. Anonym skriver:

    Kan vi inte prata om Anna Book istället? Hon hade fått ett recepttips på sin Instagram, så la hon ut det i ett nytt inlägg där det helt plötsligt var hennes eget recept för hon hade faktiskt bytt ut potatisen mot SUPERSPECIELL OCH UNIK DELIKATESSPOTATIS!!! Det ni! Inte alla kockar som hade klarat det.

    1. :) skriver:

      Ja! Och inte nog med det! Hon har tillsatt andra KRYDDOR också. Kan det vara chiliexplosion måntro?
      Jag är så nyfiken så jag knappt kan fokusera på mitt jobb!

      1. Bloggbevakning skriver:

        Men kan NÅN skicka bild!?!?!??!?

    2. Matilda skriver:

      Fast hon skrev från vem hon fått receptet och taggade även vederbörande. Men absolut, hon var ju tydlig med att hon modifierat och revolutionerat receptet med den unika delikatesspotatisen bl.a.

  24. Sara skriver:

    Varför är det 0 kommentarer i alla Tyras senaste inlägg? Är det inga som kommenterar längre (låter osannolikt) eller har hon inte godkänt några kommentarer alls sen hon började blogga igen? Och varför inte isf?

    1. Bloggbevakning skriver:

      Nä, först funkade det inte eftersom Tailsweep inte var beredda på att hon skulle börja blogga igen och hennes nya assistent vet inte hur man gör och Tyra har inte hunnit visa. Typ..

      1. Sara skriver:

        Eh ok… roligt att hon ställer massa frågor i sina inlägg när ingen kan svara…

  25. Men skriver:

    När Malou frågade om Tyra hade anmält ”övergreppen på sjukhuset” vred hon sig ganska obekvämt i stolen och sagt att hon inte hunnit och mest ville fokusera på att gå vidare. Tydligen inte va? Hon vill inte anmäla men vill hänga ut personer i bloggen? Hade det inte varit bättre att anmäla, de personer som utsatt Tyra för något får en dom (om det nu är så allvarligt som Tyra menar, och hon verkar ju ha ”bevis” nog att skriva ett blogginlägg om det), och så kan hon kanske skriva ett blogginlägg med domen som stomme för det hela? Då finns det ju en trovärdighet i det hela.

  26. Tusse skriver:

    Förstår att man kan vilja anmäla och dela med sig av sina negativa upplevelser men gör då det där det hör hemma till patientnämden och så kan det lösas sakligt och man kan få upprättelse. Tycker det här med att ”hänga ut” vårdpersonal känns läskigt, vad vet folk om vad som sagts och inte? Visst, nämn gärna vad som varit fel men vem vinner på att du lägger ut nåns namn utan att denna får rätten att försvara sig på nätet? Nä det luktar bara sensation klick och offerkofta tyvärr..

  27. Madeleine skriver:

    Läst hennes blogg länge och hennes senaste inlägg. Jag får uppfattningen att hon är hypokodriker eller något för hon är jämt sjuk och dessutom riktigt sjuk typ kunde inte andas måste få kortison sprutor osv. Alltid feber. Är hon någonsin helt frisk utan världens förkylning osv?

  28. Jo skriver:

    Adam jag undrar lite, varför tar man såna bilder? När jag är helt nere, förkrossad, gråter etc så är det inget jag tänker ”måste få det här på bild” Har dan knappt bilder från min tid på förlossning/BB för man är så mycket i nuet! …. Men det kanske bara e jag?

    1. Jo skriver:

      Va fan! Inte Adam ska vara Asså … o fan inte Dan 😒

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG