Hur var det med steg ett nu igen?

11:10 2 Apr 2017

Tyra Sjöstedt:

Nu har Tyra lagt upp och skrivit om sin intervju hos Malou som hon gjorde igår och hon hon fortsätter på hobby-psykologspåret.
Hon berättar också om – som många av oss spådde redan i somras – att hon skulle hänga ut sjukvården och slänga sig med uttryck som ”det var det värsta jag någonsin varit med om”…och så vidare, och så vidare, och så vidare men en specifik textrad får mig att bara skaka på huvudet åt henne. Här tappar jag verkligen allt hopp om att hon någonsin ska kunna hjälpa en endaste människa med sitt – som jag nu ser det – dravel…

Jag blev behandlad som en knarkare av vården//Tyra

Eh, ja?
Vad är problemet?
Är hon ute efter ett lite mer förskönande ord för sitt missbruk?
Knarkare passar väl alldeles utmärkt i sammanhanget?

Knarkare/Missbrukare/Beroende – kärt barn har många namn men jag tror inte att hon  hade lagt 300 000 kr på privat vård efter att Landstingets alla försök till att få henne drogfri misslyckats.
Jag menar, hon fick ju till och med en egen sjuksköterska som skulle förse henne med nedtrappnings-tabletter varje dag på vårdcentralen för att hon skulle kunna minska din dos för att slutligen sluta med tabletter. Det misslyckades eftersom hon – skrev hon i sin blogg – åt upp hela ransonenav helgens tabletter i ett svep då hon fick dem på fredagen.

Vad gjorde hon på 3(?) olika behandlingshem om hon inte var missbrukare?
Menar hon att alla andra som var där var missbrukare FÖRUTOM hon?
Gi var på vad? Studiebesök?

En annan sak som styrker min tes som hon också berättade i sin intervju är var faktumet att hon inte tog tabletterna för att bli ”hög” utan hon tog dem för att bli ”normal”.
Det är exakt vad en långt gången missbrukare gör. Hen tar inte droger inte för att bli full/hög – du vet, röja på krogen-full” utan för att kunna fungera ”normalt”. Det kallas en återställare.

De flesta missbrukare är inte ”fyllona/knarkarna” man ser på parkbänken utan människor av alla samhällsklasser/kön/ålder så hon kanske tycker att hon är för ”fin” för att benämnas som knarkare/missbrukare eftersom hon inte använde sina droger för att ”bli hög” – och det kanske stämde mot slutet. Hon använde dem för att ”bli normal” och det är mer skrämmande faktiskt.
”You can polish a turd, it’s still a turd.”

Hur ska hon någonsin kunna hjälpa någon enda människa när hon fortfarande förnekar sitt egen missbruk?
”Boohoo, sjukvården behandlade mig som en knarkare…”

Ja, av en anledning.

AA:s Tolv steg – steg 1.
Vi erkände att vi var maktlösa inför alkoholen/drogerna – att vi inte längre kunde hantera våra liv.

Här har hon steg 1 – har hon kommit förbi det?

Om inte, hur ska hon då kunna försöka ”hjälpa” andra människor om hon inte lever som hon lär ens lite?
När hon anser sig vara för ”fin” förstt eget missbruk och vägrar erkänna det?


69 kommentarer | “Hur var det med steg ett nu igen?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. My skriver:

    Det jag tror hon menar, vilket jag själv blivit utsatt för, är att om man söker vård av en annan anledning eller ja tom om sitt missbruk så blir man faktiskt riktigt illa bemött…. Dom ser inte själva personen, dom ser en knarkare..
    Och det finns andra sorters behandlingar än tolv steg, det sorten suger tycker jag. Läs på lite om kbt behandling istället, för du verkar bara tro att tolv steg är det enda sättet. Har du inte själv varit missbrukare så kan du själv inte sätta dig i känslan av hur man blir behandlad av vissa läkare. Jag sågs som bara en jävla knarkare som bara inte kan ta och rycka upp sig, hade det varit så lätt hade många gjort det. Det är en jävla jobbig och helvetes sjukdom att vara missbrukare..

    1. hej skriver:

      Följer hon ens tolvstegsprogrammet?

      1. Bloggbevakning skriver:

        The Drawing room följer Minnesotamodellen, så ja – det borde hon göra.

    2. hej skriver:

      Ojoj, var inte menat som ett svar till dig My!

    3. Bloggbevakning skriver:

      Jo tack, är väl bekant med KBT men har svårt att se hur den skulle appliceras här.

      1. My skriver:

        Men camcam, du verkar inte förstå själva sammanfattningen av vad jag skrev. En gång pundare alltid pundare.. Det har du alltid med dig. Ingen ser dig längre som en människa. Jag är livrädd för den dagen jag skulle behöva smärtstillande, när man verkligen behöver och oron att man en än gäng blir fast. Det är så fruktansvärt svårt. Du kan inte förstå om du själv inte är missbrukare. Det är en jävla skillnad på att vara anhörig till någon och själv vara ”pundare”. Jag har också växt upp med en alkoholist till mamma, och jag sa alltid till henne att rycka upp sig för min skull iaf… Jag fattade inte sjukdomen förrän jag själv fick den. Ursäkta mig, men detta är väldigt känsligt ämne. Uttryck inte dig om saker du inte vet eller har någon aning om. Man förlorar sin identitet och man är så jävla vilse. Man känner bara hur fan ska jag kunna bli glad igen, hur ska jag kunna umgås eller arbeta utan den där kicken.. Det tar flera år innan man nånsin känner sig normal, om man nånsin blir det igen.

        1. anonym skriver:

          Fast om en del säger en gång pundare alltid pundare så är dom punshiga i huvudet. O det får stå för dom. Vilket hemsk människosyn. Alla kan i perioder i sitt liv ta fel beslut. O alla kan komma igen. O bli kallad medmänniska och inte något annat nedsättande.

          1. vvv skriver:

            Fast det är ju så, min kille har vart ren i 2 åroch varje gång vi ska handla nära plattan går vi omvägar runt för att slippa bli genomsökta i en halvtimme.(det är mycket poliser på plattan)

    4. Danni skriver:

      Något liknande har också hänt mig. När jag sökte vård för att jag hade haft kräksjuka i en hel vecka ville sjuksköterskan påstå att det var självförvållat eftersom hon såg i min journal att jag gick på behandling för anorexia. Jag tror faktiskt det är förekommande att ens psykiska ohälsa fäller krokben för en när man söker vård för fysiska besvär.

    5. Andj skriver:

      Jag och min sambo blev satt i ett rum med kameraövervakning när vi kom till akuten pga hans diabetes, de trodde att han antingen gick på nått eller att han ville ha nått. Tog flera timmar tills han blev tagen på allvar, enbart för att han ser lite ruffig ut 🙄 Han fick ligga på akutvårdsavdelning flera dagar, man undrar ju om det hade gått bättre om han blev tagen på allvar direkt.

      1. lina skriver:

        Men att kameraövervakas kanske är det bästa sättet att ha koll på en patient hela tiden då inte personal är där??

        1. Andj skriver:

          Jag satt med honom hela tiden och hade koll, kunde kalla in sköterska om nått gick fel! De var väldigt noga att poängtera kamerorna när han skulle lämna urinprov så vi inte skulle hitta på nått lurigt hahah. Han fick ligga och spy galla där i timmar innan han blev flyttad.

  2. Maria skriver:

    Har en mamma som blev drogfri för ca 15 år sedan, då var jag 17. Hon följer fortfarande tolvstegsprogrammet, det har funkat för henne. Vad som inte hade funkat hade varit om hon fortsatte att lägga ut alla sina problem på alla andra, tex sjukvården. Man får ta ansvar, om man som fd missbrukare i kontakt med vården uppger att man inte kan få något beroendeframkallande utskrivet till sig, att man behöver alt smärtstillande osv och helt enkelt tar lite ansvar, så tror jag inte att man löper så stor risk att hamna i situationer där man känner sig illa behandlad.

    1. Anonym skriver:

      Jag håller med dig Maria. Jag har varit beroende av smärtstillande pga blev påkörd. Jag har aldrig blivit behandlad som knarkare. Däremot har jag inte fått nytt smärtstillande utskrivit till mig. Jag hade mycket högre smärta än Tyra efter sin ridolycka, för jag hade så ont kunde inte skriva, läsa text var helt suddigt. Så jag kunde inte fylla i och skicka in papprena till försäkringskassan förrens efter 5 månader , då smärtan minskat så jag såg texten. Så man kan vara utan smärtstillande, det är bara att härsa ut.

      1. Anonym skriver:

        Nej, härda ut skulle det stå. Inte härsa.

    2. Kristina E. skriver:

      Är helt enig! Jag jobbar som sjuksköterska inom psykiatrin och har kontakt med en hel del missbrukare, från alla olika bakgrunder livsstilar. Det är jätteviktigt att ta ansvar för sitt eget liv och sina egna handlingar även om man är missbrukare. Jag möter så mycket hot, kritik och skit när jag jobbar för att jag inte delar ut narkotikaklassade mediciner hur som helst. Brukar förklara det som att för min personliga skull kan jag gärna öppna hela medicinförrådet och ha fri tillgång, det sabbar ju endast för patienterna i slutändan – som även är där frivilligt för att få hjälp att bli av med sitt beroende. Så för patientens skull är det fortsatt låst. Vill de ha tag på narkotika får de skriva ut sig och tar då även ansvar för det.

      1. anonym skriver:

        Men ingen har ju något val. Du måste ju ta ansvar för ditt eget liv. Men o vara medmänniska är viktigt. Du låter ganska empatilös. Det du skriver vad menar du det tillför? Ol om du skrev hur ni hjälper patienter men bara säga stopp. Med andra ord det är lätt o säga tulipanaros. Men den blomman finns ju inte i verkligheten.

        1. Kristina E. skriver:

          Nej jag skriver inte hur vi hjälper patienter för det är en högst individuell vårdplan för varje enskilt fall. Men det gemensamma är att alla måste ta ansvaret för sitt eget mående, jag kan hjälpa patienter att bli rena genom att sluta ge dem piller men det är ju fullständigt slöseri med pengar och tid om patienten själv inte vill. Då börjar ju hela karusellen om så fort hen är utskriven. Att vilja bli ren är varje egen individs ansvar och inget jag eller någon annan kan tvinga hen till.

  3. wigwag skriver:

    Fast en knarkare är inte menveten om några personliga problem överhuvudtaget. Åtminstone inga hen klarar av hantera på egen hand. Och så långt tycker jag Tyra verkar ha kommit.

    Steg 1 i 12-punktsprogrammet tycker jag inte om. Ingen fri människa är maktlös. 1:an säger att du är ett offer för drogen du tar vilket är fel tycker jag.

  4. K. skriver:

    Såg hennes intervju.
    Tycker inte att hon förändras ett dugg mer än hon såg mer sliten ut utseendemässigt. Kan fortfarande inte se sin egna del i saker och ting och jag har svårt stt tro att hon blev så dåligt behandlad på riktigt. Hon är känd för att överdriva något enormt. Tror hennes abstinens slog ut henne för jag tror icke att hon var pillerfri innan olyckan och frågan är om hon ens är det idag. Så länge man alltid vill skylla allt på alla andra så kommer man ingenstans i livet. Det är en tragisk historia men det som är mest tragiskt är att hon skapat den själv.

    1. Sandra skriver:

      Nog finns det läkare som är ena riktiga empatilösa rövhål!

      1. K. skriver:

        I hennes fall så tror jag inte på det, alls.

      2. 🤘🏻 skriver:

        Konstigt att Tyra är den som gång på gång träffar dessa rövhål då… det kannor ha med hennes egna attityd att göra

      3. anonym skriver:

        Så rätt Sandra. Har själv kompisar jag följt med till vården. Många knappt talar med patienten. Sedan finns det guldkorn. Som bryr sej på riktigt. Men många läkare dryga och håller sej på sina höga hästar. Det är inte bra.

      4. Susawoo skriver:

        Var har ni stött på dessa rövhål?

        Jag är genuint intresserad då jag aldrig blivit illa behandlad på ett vårdställe.

        1. Silver skriver:

          Jag har stött på två rövhål inom vården, en gynekolog och en operationssjuksköterska. Båda på Danderys sjukhus och i samma sammanhang (en undersökning och en operation). Jag betedde mig helt normalt och är inte nån pundare, ändå betedde dom jätteilla mot mig. Min egen gynekolog, som skickade mig dit, blev helt förskräckt när jag berättade henne om detta. Hon sa att såna människor borde inte arbeta inom vården.

          Annars har jag bra eller neutrala erfarenheter inom vården.

  5. E skriver:

    Jag tycker faktiskt att det här var ett bra inlägg, med bra argument och inga påhopp om Tyra! Sen håller jag med dig, det jag också reagerade på när hon var med på TV var att hon minsann inte var en missbrukare som alla andra som missbrukar tabletter, men vad skiljer dem åt då? Däremot tror jag att hon kanske också menade att personalen behandlade henne som att hon var mindre värd för att hon hade ett missbruk förut osv eller att hon upplevde det som att de nedvärderade henne. Vilket såklart är hemskt och inte okej.

    1. The real Hmm skriver:

      Jag tycker att både du och CamCam läser in något i det hon sade som hon faktiskt inte alls sade.

      Det är er egen tolkning och inget annat.

      Att vården kan ha förutfattade meningar om en pga tidigare historik är välkänt och absolut inget som är unik för henne.

      1. E skriver:

        Har jag sagt att det är sanningen eller? Nej, men ditt ord är såklart lag i detta kommentarsfält jämt. 🙂

        1. The real Hmm skriver:

          Jo det sade du faktiskt.

          ”Sen håller jag med dig, det jag också reagerade på när hon var med på TV var att hon minsann inte var en missbrukare som alla andra som missbrukar tabletter…”

          Att du ser på det jag säger som lag får stå för dig. Inget jag påstår. 😏

          1. E skriver:

            Det var exakt det jag sa, ja – men det är MIN ÅSIKT, inte något som ALLA andra behöver tro. Jag sa enbart att jag håller med Camilla. 🙂 Sluta göra drama för ingenting…

          2. The real Hmm skriver:

            Om det enbart var din åsikt och inte att statuera ett faktum så får du utrycka dig bättre. Tex skriva,; Jag anser att det lät som hon sa… inte som du gjorde nu. Det ser ut som att hon sagt det. CamCam skrev en tes. Du håller med om att det var det hon sade och dina ord fick det att se ut som att du tycker det är ”sanningen” .

            Jag har inte gjort ett drama över detta. Det är du som uppträder oerhört lättstött över att jag kommenterade det du skrev, som tex att skriva dravel om att mitt ord är lag.

            Så vad är ditt problem egentligen?

  6. M skriver:

    Anna Book har fått kritik på Instagram från sina läsare för bilderna hon la upp från begravningen. Jag såg två kommentarer och gillade den ena. Nu är jag blockerad… Jag skrev inget, har aldrig kommenterat på hennes Instagram någonsin, men gillade ”fel” kommentar enligt galenpannan och ska därför blockeras. Det är liksom på den nivån av kränkthet och granskande Anna är inne på. Hon sitter alltså och kollar vilka som gillat de kommentarer som innehåller minsta lilla kritik och blockerar dem innan hon raderar och blockerar de som ”kritiserat” henne.

    1. Vivvi the one and only skriver:

      Samma sak här. Är så nyfiken på att veta vad hon skriver.

    2. k skriver:

      vad ska du in där o göra?? vill du rapportera o vara duktig. Den här tråden handlar om någon annan.

      1. Vivvi the one and only skriver:

        Haha wow det är massa människor som skriver off topic?

      2. M skriver:

        Ja, vi vet att du är Annas lilla skugga men du får acceptera att alla inte vill slicka hennes röv så som du gör. Tycker du det är rimligt att en person lägger upp bilder på den sörjande änkan inifrån kyrkan? Är det ok tycker du?

  7. M skriver:

    Har tittat på Malou och jag förstår faktiskt inte hur hon kan anse att hon har förlorat allt. Det är en ren förolämpning mot andra som verkligen har förlorat allt.
    Ingen har dött eller blivit handikappad och hästen lever, mår bra och blev inte skadad. Den står på ett fint ställe och sköts och rids av proffs. Många lovande ryrrare sitter med svindyra hästar som har dragit på sig svåra skador och aldrig kommer att fungera igen. En skadad häst kostar lika mycket att hålla som en frisk, kanske mer. Många skulle ge sin högra hand för att ens få ta hand om eller äga en häst.
    Tyra själv är fysiskt återställd och vad jag kan förstå är det bara rädsla som hindrar henne från att rida. Många tävlingsryttare har ådragit sig så svåra skador att de egentligen borde vara vårdkollin. Det är brutna ryggar och nackar, svåra inre skador och amputationer. Nick Skelton, Anna Hassö, Emelie Brolin, Louise Haga, Emma Emanuelsson m.fl har alla kommit tillbaks från mycket, mycket svåra skador men de har tappert kämpat vidare och skördar stora framgångar på tävlingsbanorna.
    Tyra himlade med ögonen, skruvade på sig och mumlade undvikande att hon och pojkvännen satsar vidare på sitt förhållande. Faktum är att många förhållanden, de flesta, tar slut. Det händer oss alla och det behöver inte vara på grund av någon eller något. Det bara händer.
    Hon har ett fint hem, sin stora familj, god ekonomi och sina företag. En del har varken hem, familj eller ett jobb.
    Vårdapparaten är under stor press och det är inte kul att hamna på sjukhus för någon. Många av oss får ligga skadade, blodiga, skitiga och ha ont i en sjukhuskorridor och vänta på hjälp, ibland i dagar. Kvinnor föder barn i bilen norrut. Titta på åldringsvården. Cancerpatienter dör i väntan på vård varje dag. Så ser verkligheten ut 2017.
    Tyra skyller alltid på yttre omständigheter och otur. Vadå otur? Tror det handlar mycket om hur hon planerar och prioriterar och om en stor portion egoism. Vem som ska gifta sig om några månader drar iväg till en gård ensam i en månad för att roa sig med nya hästen och låter pojkvännen ta hand om hela ruljansen hemma och ett snabbt växande företag? Var hon verkligen tvungen att åka med ny häst och tävla tre dagar på en vecka istället för att åka till Falsterbo med personal och pojkvän och representera sitt företag?
    Hon verkar leva i total självförnekelse och verkar inte tycka att hon har något eget ansvar eller förskyllan i allt som händer henne. Det är alltid någon eller någons fel och det är så synd om henne. Har fått intrycket av att hon på något sätt har fastnat mentalt i yngre tonåren. Hon verkar otroligt bortskämd och egocentrisk och hon verkar tro att allt kretsar kring henne. Nu drivs hon av att hon ska hämnas på vården och sätta dit dem, minsann visa allt och alla.
    -Så, tyvärr, allt det här har jag hört förut även om händelserna varierar, det är samma gamla Tyra!

    1. Sandra skriver:

      Fina ju alltid som har det värre betyder det att inte Tyra kan må dåligt ändå… barnsligt resonemang!!!

      1. ah skriver:

        Finns alltid någon som har det värre – absolut! Men man kan faktiskt ha perspektiv också. Och har man inte det, då ska man nog ta och vidga sina vyer eller slå upp en tidning och läsa om allt hemskt i världen. För då framstår oftast ens egna problem som ganska små.

        …..om man inte är i full färd att sticka sin egen offerkofta dvs.

    2. K. skriver:

      Precis, håller med dig.
      Tragiskt!

    3. E skriver:

      Sandra. Och jag tyckte det var en vettig kommentar😊alla tycker vi olika så vi kan väll kommentera en kommentar på ett vettigt sätt istället för att själv skriva något barnsligt.

    4. Matilda skriver:

      Jag har en kompis som är precis sån, impulsiv, råkar alltid ut för saker, aldrig hennes eget fel osv. Hon har väl vissa diagnoser, är inte så insatt men adhd eller liknande. Visst, det kan vara skitjobbigt ibland, vi försöker hjälpa henne med vissa saker, tex styra upp ekonomin, men det slutar alltid på samma vis. Det är hennes personlighet, och förmodligen något hon själv drabbas av i långt större utsträckning än oss andra, vi dömer inte henne för det. Ni är inte vänner till Tyra men lite förståelse kan man ju ändå ha, jag förstår vart hon kommer ifrån även om jag själv inte hade agerat likadant. Det är svårt för vissa människor att hantera det på ett sätt som förmodligen hade varit bättre för dem.

  8. Kadouk skriver:

    Dom hade en väldigt intressant gäst på Morgonpasset i P3 härom dagen som var just fd missbrukare (förlåt vet inte nån bättre term..) och hon sa att man ofta blir sedd som knarkare men att man vill ju fortfarande bli sedd som en människa med ett beroende/sjukdom. Kan va värt att lyssna på om man är intresserad.

    1. My skriver:

      Precis det jag försöker få fram!
      Man kommer alltid anses som missbrukare även om man varit nykter i flera år! Man vill ses som den människan man är, för man är så MYCKET mer än en missbrukare. Ni själva som aldrig haft ett missbruk kommer aldrig förstå. Tyra säger tex att hon förlorat allt, ja hon kanske har förlorat sig själv och så mycket annat, inte bara det materiella sakerna.

  9. Camilla skriver:

    Jag blev mest irriterad på Tyras intervju att hon klankade ner på hela den sociala världen och säger att vi ”missar allt som händer och är upptagna i oss själv” och sen i nästa andetag säger att nu ska hon minsan dra igång sin blogg igen 😝 jag är annars kluven till hela Tyra-grejen här. Som medmänniska vill jag att hon ska sluta med sociala medier och bli på riktigt BRA i sig själv och få ett fantastiskt liv,men samtidigt så har hon också gjort så många tabbar och är inte direkt den ödmjukaste av människor och hon underhåller oss på något sjukt sätt.. Jag avskyr bara människor som ALDRIG tar sitt eget ansvar någon gång o skyller på alla andra.

  10. fia skriver:

    Är det opioder som hon har missbrukat? Hur länge åt hon de? Socialstyrelsen har tydliga riktlinjer för vad som rekommenderas för vilket tillstånd det gäller. Är det opioidmissbruk i över ett års tid, med misslyckade nedtrappningsförsök, så rekommenderas substitutionsbehandling. /sjuksköterska beroendevård

    1. Emma skriver:

      Så svartvitt fungerar det ju inte. Många olika faktorer spelar in som tex vilken sorts opioider som använts (stor skillnad på heroin och tramadol), mängd och frekvens, sidomissbruk, livssituation, medicinskt tillstånd nu och tidigare mm. Sedan finns det väldigt tydliga kriterier som måste uppfyllas för att patienten ens ska sättas upp för bedömning av läkare ang att ev ställas i kö för substitutionsbehandling.

      1. fia skriver:

        Självklart ska varje behandling vara utifrån den enskilda personen, ingenting i livet är ju svart eller vitt. Det jag ville få fram var egentligen att 12-stegs behandling enbart, inte rekommenderas för opioidberoende, oavsett om det är tramadol eller heroin man är beroende av. Nu är jag helt oinsatt i just Tyras problematik, läser bara det bloggbevakning skriver. Det är stor skillnad om man är beroende av tramadol eller heroin, sjävklart, men båda har rätt till substitutionsbehandling enligt de nya föreskrifterna från 2016. Gäller även personer som fått utskrivet av läkare och blivit beroende, dock ska man ha provat med nedtrappning först.

  11. Sus skriver:

    Så hela den här ‘Andreas har inte tinder, det är en fejkprofil, vi har varit i kontakt med tinder flera gånger och anmält det bla bla’ var bara lögn? 😂 Jävlar vad tjejen kan hitta på grejer

    1. lina skriver:

      verkar vara så… 🙈

  12. AL skriver:

    Skönt att se att du steppar upp när det kommer till Tyra, CamCam. Är en av dem som kritiserat hur du tidigare skrivit om henne men det känns som att kritiken börjar gå fram för jag tycker att du är mer saklig och framför dina argument bra här. Bra! Man kan kritisera folk utan att det gränsar till mobbing och detta inlägg är ett bra exempel. Ville bara säga det 🙂

    1. Bloggbevakning skriver:

      Men tack! Vad roligt att höra!

      1. Em skriver:

        Jag håller med, tycker att bloggen har blivit bättre igen och håller en bra och underhållande nivå. ❤

        1. Bloggbevakning skriver:

          Härligt!! =)

  13. Hedda H skriver:

    Jag har hört av andra att om man placeras i facket ”missbrukare” så kan det faktiskt vara svårt att få ut ens hostmedicin. Så ett råd till alla er som inser att ni har ett missbruk är att sluta med det. Det finns två sätt. Nedtrappning eller cold turkey. Testa själv först. Även om du får hjälp av vården måste du göra det mesta själv.

    1. My skriver:

      Men snälla du, vad är det för råd? Det är inte det med att sluta knarka som är det jobbigaste.. Visst man får abstinens som fan, men det är psyket efteråt, hur du ska hantera suget igen och i många fall behöver man professionell hjälp. Sämsta rådet nånsin. Bara att sluta. Jo tjena.

    2. Danie skriver:

      Hört talas om abstinens-epilepsi? Något som kan drabba folk som föjer ditt dumma råd om att sluta cold turkey. Det kallas missbruk för att man är fysiskt (eller till viss del psykiskt) beroende av något. Det är ingen lek och kroppen kan reagera oerhört starkt när abstinensen slår in.

      Att min far var så dum att göra just det, sluta rakt av vilket ledde till att han nästan dog av hjärnblödning och kramper, trots att han sett sina bröder råka ut för samma sak, visade också att han inte alls erkände sitt missbruk.

  14. Sacha skriver:

    Min farsa svepte en sjuttis renat på morgonen för att ”bli normal”. Neeeej han var inte heller missbrukare 🤦🏼‍♀️ Herregud min skapare. Missbrukare och deras lögner, förnekelse och svek.

  15. Anonym skriver:

    Jag blev fysiskt beroende av oxycontin efter att ha fått det utskrivet under 5 år. Helt plötsligt bestämde min nya läkare att det va fel typ av smärtlindring, att jag skulle äta alvedon och diklofenak istället. Jag fick böna och be om nedtrappning för att abstinensen va så svår. Efter det behandlar varenda smärtläkare jag träffar mig som en missbrukare, smärtan tas inte på allvar utan jag blir avfärdad för att dom tror att jag vill ha morfin när jag säger att jag inte fungerar vare sig på jobb eller hemma på nuvarande medicinering. Jag tar illa vid mig när jag blir stämplad som missbrukare då jag aldrig har tagit mer eller på annat sätt än som rekommenderats.

  16. K skriver:

    Det ärhelt och hållet oetiskt att vårdpersonal generaliserar och behandlar henne som något annat än en enskild individ. / sjuksköterskestudent

  17. Maria skriver:

    Jag har varit läkemedelsberoende men anser inte att jag var en knarkare då eftersom jag bara tog det som jag fick från sjukvården. Men hände att jag kände mig som om jag var en knarkare genom dryg och otrevlig personal som trodde att allt jag ville ha var piller när jag var inlagd och var sjuk.

  18. K skriver:

    Något som verkligen stör mig med Tyra är att hon är totalt jävla okapabel till att ta ansvar för de som skett.

    Hon blev knarkare för doktorn skrev ut för mkt tabletter, hon blir mobbad på nätet pga av CamCam and so on.

    Hela världen är emot stackars lilla Tyra.

    Nej ställ dig upp och säg FUCK I MESSED UP!
    Och sen kämpa för att fixa det istället för att sitta och klaga på varenda människa som försökt hjälpa dig.

  19. A.N skriver:

    Jag lider med Tyra. Har följt henne i många år och inte riktigt haft en hållning till hela denna cirkus, men jag fick på riktigt ont i magen av att höra henne prata på Malou. Man märker hur dåligt hon mår, bl.a. Pga du har tryckt ner henne. Jag tycker att ni båda borde släppa det som tidigare har hänt och blicka framåt. Din vän valde henne framför dig och är den av de två som borde få mest skit.

  20. Emma skriver:

    Jag vet att attityden till beroendepatienter är överlag usel inom vården. Bara på beroendeenheter, där personal med mer kunskap inom området arbetar, är den bättre.

    Personalen kan prata illa bakom patientens rygg och jargongen kan vara hård ibland. Många verkar inte än veta att beroende är en sjukdom. Det är ganska skrämmande år 2017.

    Problemet med Tyra är att man inte kan veta vad som är sant eller inte. Hon har så ofta ”förskönat” sanningen för att få sig att framstå som en bättre människa. I intervjun säger hon besviket att hon inte fick någon vidare vård från landsting eller kommun. Men det är ju långtifrån sant. Reserverad tid hos en sjuksköterska varje dag för att få sina tabletter och prata av sig, är tydligen inte att betrakta som hjälp. Hon fick ju många nedtrappningsförsök med vårdcentralers hjälp, men hon klarade det inte. Det beror ju på henne, inte på vården.

    Innan hon gått ut offentligt med sitt missbruk skrev hon om hur otroligt dåligt hon blivit behandlad av en läkare, och att läkaren vägrat skriva ut smärtlindrande (tramadol, citodon), trots att hon hade jättesmärta. Hon hade aldrig blivit så dåligt behandlad skrev hon. När sanningen var att hon var beroende av tabletterna och blev sur på läkaren som inte skrev ut till henne.

    Man vet inte när man kan tro på det Tyra skriver.

    Efter sin olycka skrev hon att hon ville trappa ner snabbare på morfinet efter operationen än vad läkaren ordinerat. Jag tyckte det lät märkligt med tanke på hennes beroende, eftersom det är bättre att trappa ut läkemedlet långsamt, och det vet ju Tyra också. Nu i intervjun säger hon att hon knappt fick någon smärtlindring. Inget går ihop av det Tyra påstår.

    1. lina skriver:

      …föjde hennes blogg under den perioden du beskriver och jag reagerade på samma saker. Det går inte ihop – och det låter i efterhand som någon annans problem. Läkarens, sjukvårdens fel osv….

  21. C.L skriver:

    Jag är en beroende. Nykter och drogfri sedan 9 månader-Men alltid en beroende.
    Sjukdomen är en färskvara och måste underhållas varje dag.
    Som missbrukare lever man i förnekelse, skyller just gärna på läkare osv.

    Jag var en helt vanlig tjej, bra arbete, fin familj, vänner etc.
    Men..
    Mitt missbruk började hos just läkarna.
    Knarkade ”lagligt” på benzo och opiater i 15 år
    Räckte till slut inte med föreskriven dosering, utan hustlade till mig mer mediciner av olika läkare och vårdinrättningar. Redan där var jag en hejdlös beroende.
    Abstinensen som tar kol på en och har tankar 24/7 att jag måste fixa ngt

    Hur som läkarna slog larm, blev svartlistad i alla journaler.
    Blev avgiftad. Men min sjukdom var lömskare än så..

    Det gick fort att slå sin absoluta botten. Köpte allt jag kom över Tyngre droger.Ratade vänner som stod i vägen för mig. Blev vräkt.Avstängd från arbetet.
    Bytte ut mitt umgänge till riktiga narkomaner.
    Började injecera-Hepatit C. Pundarkvartar, missär men vi hade ju en sak tillsammans-Drogen, jagandet. Vi förstod varandra.

    12/7-2016-En dödlig överdos. Vaknade upp i respirator på intensiven. Leva eller dö var det som gällde. Jag fick förmånen att leva.

    9 månader senare. Bästa behandlingshemmet med kbt inriktning samt för våldsutsatta kvinnor i missbruk.

    Fått lägenhet i min hemstad. Arbetet åter.
    Så med rätt inställning och rätta val. Då är det bara att kamma hem sidovinsterna
    Vägen tillbaka är verkligen inte en räkmacka. Man möter på så många hinder i vägen som gör att gamla beteenden gör sig påminda. Men med rätt strategier och konsekvenstänk så har jag fixat det såhär långt.

    Vad jag vill säga är att Tyra har delvis rätt.
    Läkarna är dom största medberoende och möjliggörare i det här som skriver ut recept på recept utan att ta itu med bakomliggande orsaker och man har faktist inte ett val när man väl i klorna på denna lömska sjukdom.

    Bara idag ska jag vara nykter och drogfri och jag duger precis som jag är.
    Tack.

    1. The real Hmm skriver:

      Visst har du rätt och precis detta berättade Tyra hos Malou förra gången och överläkaren för beroendeenheten bekräftade allt hon sade.

      Kärlek till dig och kämpa! <3

      1. C.L skriver:

        Tack <3
        Sen vill man ju inte se sig själv som en knarkare eftersom man fått substanserna från just en läkare:

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg