Boys will be boys?

15:24 14 Maj 2017

Cissi Wallin:

Rimliga föräldrar låter inte sina ungar leka krig i full stridsmundering. Rimliga föräldrar uppmuntrar inte sina söner (eller döttrar, men den stereotypa killiga könsroller är i fokus här och också det absolut största problemet) till att varken glorifiera eller bejaka våld.
[…]
Alltså när pojkar och unga män begår våld och samhället överlag underreagerar och förminskar skiten.
[…]
Men för all del. Låt smågrabbarna härja runt som små legosoldater och fnissa åt när de gömmer sig i buskarna och lurpassar på varann med en vattenpistol, förlåt menar gevär som är replikor av sånt som barnsoldater i andra delar av världen kånkar runt på, med syfte att döda. Var helt analys-, historie- och respektlös vetja. Boys will be boys.//Cissi

Kalla mig extra PK eller Cissi Wallin-vänlig men när det kommer till att leka krig så ställer jag mig helt i hennes ringhörna.
Det är förlegat, idioti och förringar ett stort problem i vårt samhälle.

Kommentarerna verkar vara avstängda på hennes inlägg så jag har inget sätt att veta om läsarna höll med henne eller inte, men gör ni?

#CamCam&Cissi eller #leksakspistol?

 

58 kommentarer | “Boys will be boys?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Anna skriver:

  Hon är nog inte så CamCam-vänlig för hon har antagligen blockat dig från att läsa kommentarer. Jag ser 31 kommentarer på det inlägget.

  1. Ƭĥe real Hmm skriver:

   Tror snarare att det beror på plattformen mama. Den är väldigt ojämn i sina funktioner framförallt i kommentarsfältet. Ibland kan man läsa dem, ibland inte. Ibland ser man direkt det man skrivit ibland inte, etc.

   Så CamCam, testa att försöka läsa dem igen om en stund. Funkar förmodligen då.

 2. Anonym skriver:

  Jobbar på förskola och blir alltid chockad när något litet, litet barn vill leka krig eller formar allt till pistoler i handen. De är liksom 2-3 år, vem lär dom? Så idiotiskt, tycker jag. Hittills har jag aldrig sett ett tjejbarn vilja skjuta på mig eller sina kompisar.

  1. Sofia skriver:

   Jobbar också på förskola och håller med dig. Det är ”pojkdominerat” att se diverse pinnar/legobitar/toarullar som pistoler. Jag undrar verkligen hur det kommer sig att det tonar ut sig på det sättet. Flickorna agerar ju inte på samma sätt (iallafall vad jag har sett).

   För inte är det väl inbitet i vår genetik att det sitter ”vapen/krig-fantasier” i antingen X- eller Y-kromosomen?

   1. M skriver:

    Nej. Ingen föds ju med vapen i handen så det har föga med biologi och gener att göra 🙂

 3. ABCD skriver:

  Team CamCam&Cissi! Men jag skulle vilja ha svar på vad man gör i en sådan här situation: I högstadiet hade jag min prao på ett konstmuseum, och var med på en workshop för barn. Trots tydliga instruktioner så målade en av pojkarna bara krig och förödelse, figurer som sköt på varann, etc. Pojken ifråga var från Mellanöstern och, fick jag veta i efterhand, hade så kallad first hand experience. Pojken målade vad han hade varit med om helt enkelt. Hans lärare bannade honom och sa att ”Nej men X, vi ska inte måla såna där dumma saker, vi ska måla glada och roliga saker nu!”

  Jag vet inte var jag ville komma med detta, tycker bara att det kändes fel av pojkens lärare att tysta ner honom sådär.

  1. Ƭĥe real Hmm skriver:

   Håller med om att det var fel. Finns ju t o m terapi som går ut på att barn ska rita sina känslor för att kunna ta itu med dem och högt få uttrycka dem.

 4. R skriver:

  Barn leker det de inte förstår.

  1. Emmsi skriver:

   Och de leker för att försöka förstå!

 5. Tove skriver:

  Men vattenkrig eller snöbollskrig måste man väl ändå kunna ha? Eller leka röda vita rosen och allt vad det heter? Alltså vi kan ju kalla det vattenkull och snöbollskull, så man förstår att det är lekar, men visst måste man få just leka.

  Tycker det är lite tjatigt att det är barn som ska axla ansvaret av att vara supermoraliska. VI har inte krig i världen på grund av barn.

  Men visst, skulle inte köpa vattenleksaker som ser ut som riktiga pistoler osv

 6. Anonym skriver:

  Pluggar till lärare. Barn bearbetar och rer ut saker i leken. Därför leker många barn krig/att nån dör/har cancer/kidnapning. Ofta kan det vara bra att låta barn reda ut och bearbeta det som fyller deras sinnen i sin lek och ta det till sin nivå. Däremot kan man ta en diskussion med barnen och nyansera bilden + ta upp hur hemskt det är och låta barnet prata och ta dess tankar på allvar. Inte bara förbjuda, barn behöver ju också få utlopp för sina tankar. Men till skillnad från vuxna gör de sällan det med ord

 7. W skriver:

  Varför göra krig till ett laddat ord? Barn förstår inte innebörden. Det värsta i mina krig var att bli mulad eftersom snö innanför kläderna var otroligt obehagligt.
  Jag visste inte vad krig betydde på riktigt förrän jag gick i 3:an. Innan dess betydde krig att man lekbråkade tills någon gav upp.
  Låt barn vara naiva tills det inte går längre, barn behöver inte få veta om allt ont här i världen. Det är bara onödigt.

 8. Z skriver:

  Det är 31 kommentarer varav kanske fem håller med henne. Resten argumenterar emot.

 9. Johanna skriver:

  Hade CW orkat spana in forskningen så hade hon kunnat se att våldsamma spel faktiskt sänker stress och våldsamt beteende. Men det gör hon inte, utan hon sprider bara agg och demoniserar gamers. Var inte som CW.

  Källa http://www.makeuseof.com/tag/video-game-stress-reduction-need-start-playing-right-now/

  1. hej skriver:

   Medelåldern på medverkande i den studien verkar vara 23 år. Hon pratar om 7, 8 och 9-åringar

   ”Okej om han är 15 och vill testa” skriver hon också

 10. Henrietta skriver:

  Vapen dödar, men inte allt dödande är fel. Och inte allt med vapen går under kategorin våld.
  Poliser bär vapen, jägare bär vapen, skytte är en sport. Och jag tycker att barn kan väl få lära sig att vapen i vissa situationer behövs.
  Om sen barn bearbetar världen genom lek och leker krig, ja…krig finns liksom på riktigt. Man behöver inte köpa verklighetstrogna vapen till dom om man inte vill, men leka kan dom väl göra ändå.

  1. Peace skriver:

   ”Allt dödande är inte fel”……… Jo, det är det. Det är en skev syn på samhället att normalisera att visst våld och död ibland är något bra och välbehövligt eftersom det aldrig är rätt att döda nån.

   1. Sandra skriver:

    Nja. Ibland kan det krävas att slå ut byggnader eller platser för att göra sig av med exempelvis terrorgrupper. Ibland kan det vara människor som stryker med men all samtida vapenforskning går ut på att se till att så få civilistersom möjligt skadas.

    Självklart ska människor inte dö i onödan och alla ska ha rätt att kapitulera men i slutändan är det oerhört viktigt för ett land att kunna skydda sitt folk och dess suveränitet.

   2. Henrietta skriver:

    Då tycker vi olika.
    Jag tycker att man har rätt att döda djur i form av jakt och avlivning. Jag tycker att polisen har rätt att använda dödande våld om det är nödvändigt. Jag anser att man har rätt att döda i självförsvar om det kommer till det. Jag anser att ett land har rätt att försvara sig själv.

  2. Matilda skriver:

   Nu har ju polisen sk våldsmonopol, även om det är för att upprätthålla lag och ordning, så är det fortfarande våld som utövas.

 11. Anonym skriver:

  Så jävla trött på allt jävla överanalyserande hela tiden. Jag sprang runt med min bror i skogen när jag var liten och slogs med svärd, pilbåge och även leksakspistoler – gick ingen nöd på oss. Allt aka äveranalyseras nu för tiden. Stäng in etta barn i ett fyrkantigt rum utan fönster och med mjuka väggar då för fan alltså, trött man blir

  1. Lisa skriver:

   Haha jag med. Jag och en kompis hängde i containrar och där hittade vi en leksakspistol som var hur kul som helst och vi höll på med den jämt.

 12. Anonym skriver:

  Kitty Jutbring hyllar att hennes granne slängde ett okänt barns leksaksvapen i soptunnan

  1. W skriver:

   Fyfan, hur kan man hylla och tycka att det är det okej att slänga andra människors saker?

 13. Anonym skriver:

  Team låt barn vara barn (sålänge de inte är elaka mot varandra)

 14. Andy skriver:

  Eh. Jag upplevde krig och har spelat spel så långt jag kan minnas, både krigsspel och inte krigsspel, på datorn och i verkligheten. Tekken var en av de första spelen jag spelade på ps med min bror och det var hur kul som helst. Inte så att vi växte upp och blev självmordsbombare för det. Spel är ett sätt för många att göra av med sin aggression.
  Om något så hjälper att leka och spela spel vår förmåga att lösa problem, vi lär oss att multi-taska, hjälper hjärnan att fatta snabba beslut, gör att vi utvecklar bättre minne, förbättrar koncentrationen, förbättrar synen etc.

 15. hej skriver:

  Håller med Cissi. Herregud lär pojkar att uttrycka sina känslor på annat sätt än våld, skrik och att vara ”stark”

 16. Sofie skriver:

  Barn leker inte krig för att döda varandra. Gillar inte Cissis eller CamCams inställning i den här frågan.
  Ställer mig hellre i Claras ringhörna http://underbaraclaras.se/2017/05/13/ska-barn-verkligen-leka-krig/

  1. Y skriver:

   Jag med. Vår son har bara storasystrar o därmed endast sk tjejleksaker för jag är team pallar-inte-köpa-mer-leksaker. Trots det är varenda pinne en pistol eller ett gevär. Om han lärt sig det på dagis eller från tv vet jag inte. Ena minuten bäddar han ner sina gosedjur o dockor och nästa minut skjuter han saker tex hinken o trädet eller ett låtsasmål. Han kommer nog bli en bra person ändå.

  2. Molly skriver:

   CamCam kan du inte granska underbara Clara lite? Gräva lite i kyrkan hon är mycket aktiv i tex? Den är rätt speciell.

   1. Anonym skriver:

    Det där lät spännande. Vad för kyrka?

 17. Grethe skriver:

  Detta kan ju liknas lite med att förbjuda godis. Sånt gör ju bara så man vill ha godis mer. Att förbjuda lekar med vapen borde ge ungefär liknande effekt

 18. Susanna skriver:

  Tvekar lite på att hon vill teama mig dig dock, hon verkar fullkomligt hata dig.

 19. ML skriver:

  Vi lekte ofta att någon var fattig eller sjuk och döende i leken. Jättehemskt egentligen, vet it nr varför man tyckte det var så fascinerande. Min son leker mycket Titanic nu, att personer drunknar osv, de har pratat om Titanic på fsk. Hejdar honom inte i den leken. Krig och våld har han dock aldrig lekt och jag vet inte hur jag skulle ställa mig. Vi pratar mycket om att man inte får slåss och sådant när man blir arg iallafall…. men som sagt, inga krigslekar och så än. Jag väljer ju aktivt att ej köpa sådana leksaker också.

  1. C skriver:

   Vi lekte slav och slavdrivare… 😑

   1. Henrietta skriver:

    Haha!
    Och jag blackface:ade min lillasyster och knöt en turban i huvudet på henne, och virade hela henne i ett täcke (mantel ju!). Hon skulle vara en diamantkung från Afrika.

 20. Therése skriver:

  #leksakspistol

 21. Sarlacc skriver:

  Jag förstår ärligt inte problemet. Hur är leka krig att glorifiera krig, våld och död?

  Jag tror vuxna måste sluta överanalysera allt barn gör, och se ner på barnen. Bara för att en unge leker krig som liten betyder det inte att hen kommer ansluta sig till IS som vuxen eller skjuta ihjäl folk hejvilt på stan. Barn kan se skillnad på lek och verklighet. Ja dem är BARN. Inte totalt empatilösa varelser utan minsta lilla konsekvenstänk.

  1. Emmsi skriver:

   Vi diskuterar detta med vapen ganska mycket på förskollärarutbildningen. En lärare har en teori om att det nästan är större chans att barnet blir en våldsam person om den inte får lov att utforska t.ex krig i leken. Det är naivt att tro att barn inte kommer leka detta för att man slänger deras leksakspistoler och förbjuder dem att leka våld. Barnen leker det ändå i hemlighet, vilket gör att det inte finns en vuxen som kan hjälpa och och svara på barnets frågor! Det första barnen gjorde när min förskola tog bort leksakspistoler var att bygga nya med allt de kom åt (plusplus, lego, kartong..). Barn kan skilja på lek och verklighet, vuxna verkar ha svårare för det.. blir det förbjudet blir det ännu mer intressant för dem och då blir det farligt tror jag!

   1. Sarlacc skriver:

    Tack för ett så bra svar! Intressant att höra från någon som faktiskt utbildas inom ämnet.

    Jag tror det är bättre att tillåta krigslekar, och som vuxen därmed kunna hålla lite koll på hur det går till. Dessutom kan nog krigslekar lka samarbetet mellan barnen!

    1. Emmsi skriver:

     Precis. Och sen vill jag även tipsa föräldrar/vuxna med barn i sin närhet om att delta i leken, speciellt om den känns läskig eller problematisk. Försök smyga in och se vad det är som är det centrala för barnen. För om man förstår vad barnen leker kan man även samtala med dem på ett bra sätt 😊 Leken är det viktigaste som finns!

   2. Johanna skriver:

    Jag skulle säga BS om det. Varken jag eller mina syskon fick leka krig. Mina barn har aldrig fått leksaksvapen eller leka krig. Inte heller min make. Resultatet är lika många som vägrat göra lumpen och uppfostrats att avsky våld och krig. Jag har en master i pedagogik och har aldrig haft en föreläsning eller ett seminarium där krigslekar förespråkats.

    1. Anonym skriver:

     Tror knappast dom förespråkas, bara inte förbjuds.

 22. Jessica skriver:

  När jag gick i förskolan och lågstadiet för ungefär 10-15 år sen lekte vi tjejer ofta krig och brottades med pojkarna. Det var inte frågan om att vi ville ge utlopp för våld eller något sånt, det var snarare en rolig och spännande lek och tävling.

 23. Anonym skriver:

  Riktigt små barn, alltså som inte har börjat skolan än, förstår jag inte var de får sina idéer ifrån, och min personliga åsikt är att de är för små för att veta sådant.

  Däremot tycker jag att äldre barn kan väl få leka krig om de vill? På min skola var det både flickor och pojkar som lekte krig. Vi lekte även Gladiatorerna, Herren på Täppan, stenålder, bönder osv.

  Barn lär via lek. Blir leken olämplig är det enkelt för en närvarande vuxen att styra upp, lära och förklara. Förbud leder oftast till det motsatta.

 24. Mikaela skriver:

  Enligt lekforskare bör barn få leka krig (exempelvis Birgitta knutsdotter Olofsson har skrivit om detta om jag inte minns fel) då de i leken bearbetar det de varit med om eller hört. Och jag anser att det är skillnad på att LEKA krig och att vara aggressiv/hårdhänt utanför leken. I leken lär sig ju barnen var gränsen går, hur stark är jag? Hur hårt kan jag hålla i min vän? När tycker min kompis att jag gör för hårt? Sen är fysiska lekar otroligt viktiga för att utveckla en rad olika förmågor som kroppsuppfattning, rumsuppfattning m.m (och dessutom viktigare än någonsin för barns skelett i en alltmer stillasittande värd) Däremot kan man ju inte låta små barn leka utan uppsyn av vuxna och jag hade nog inte köpt vapen till mina barn att leka med (förutom färgglada vattenpistoler möjligen) då jag hade känt att jag kanske uppmuntrade dessa typer av lekar.

  1. Emmsi skriver:

   Du har helt rätt Mikaela. Tycker det är märkligt att Cissi inte tagit del av någon forskning innan hon skriver?! Älskar Birgitta Knutsdotter Olofsson för övrigt💗

  2. Andy skriver:

   Grejen med Cissi och de flesta bloggare är att de aldrig har med fakta utan endast deras personliga åsikter om vad som är ”rätt” och ”fel”. Det blir väldigt ensidigt. Ganska tröttsamt.

   1. Maj skriver:

    Cissi är ju världens mest kritiska person. Med två undantag. Hon framstår som fullständigt oförmögen att kritisera sig själv (ink tvärsäkra föreställningar) samt källor. ”Dä finns forskning” härjar hon om ibland och länkar till random lekmannasida. Vetenskapligt tänkande osv existerar öht inte. Vilket blir sjukt irriterande just pga att hon skriver som om hon sitter på sanningen i typ alla avseenden.

    1. Wyy skriver:

     DÅ är hon knappast världens mest kritiska människa. 😂

 25. Ksmb skriver:

  Jag vet inte så mycket om barn och barnpsykologi, men inom oss människor finns aggression, ilska, våldsamhet, osv. Jag vet inte om det är möjligt att utradera eller helt trycka ner sådant? Får en tanke att det kanske är bättre att hjälpa barnen hantera såna känslor istället för att förbjuda vissa lekar. (Och det är väl klart att både förskolan och föräldrar försöker lära sina barn att kontrollera och hantera t ex ilska, det fattar jag med. Men gör man det bäst genom att förbjuda våldsamma lekar och kasta leksakspistoler i soptunnan? Jag vet som sagt inte alls, men min initiala känsla är att det inte är bästa strategin. Helt öppen för att jag har fel såklart.)

 26. Anna skriver:

  Tack och lov att man inte är en PK-förälder på Söder. Verkar vara helt utmattande.

 27. Linnea skriver:

  Lite ”of topic” män med låga testosteron halter är aggressivare än män med höga testosteron halter. Intressant! Mkt testosteron för en man betyder alltså inte aggressivitet.

 28. Anna skriver:

  Cissi kastar sten i glashus, hon har en hög levnadsstandard p g a att hennes man startat ett företag som utvecklar och säljer krigsspel..

 29. Johanna skriver:

  Fullständigt teamcissi. Leka krig är lika fräscht som tygskornas doft efter en dag barfota i dem i medelhavsvärme.

 30. Lina skriver:

  Men snälla någon. Hur bajsnödigt neurotiska kan föräldrar bli idag egentligen?

  https://www.svd.se/aven-snalla-lekar-kan-vara-onda

  Sist jag kollade var jag kvinna och när jag var liten lekte jag polis och krig och sprang runt med en ”bazooka” i skogen med mina kompisar av blandade kön (det var en tom, grönmålad hushållsrulle). Vi hade hur kul som helst och jag jobbar idag med att rädda liv, älskar barn och djur, gråter lätt när jag tycker synd om andra så empati verkar jag ju ha utvecklat iaf och jag avskyr våld. Har aldrig slagits (annat än med irriterande syskon) i mitt liv och är rätt konflikträdd. Min bror har samma lekar i sin uppväxt och han är dedikerad panda/elefant/typ alla djur i världen-fadder och jobbar med barn och är den mest lugna empatiska människa jag känner. Vi borde ju ha varit rena terrorister vid det här laget om våra krigslekar i femårsåldern nu skulle spela in så väldigt. ALLA lekar kan spåra ur. Barn kan vara både beräknande och elaka helt oavsett vad dom leker och det är upp till vuxna omkring att hålla ett öga på hur leken utvecklar sig. Men om man tror att världen blir en bättre plats om man förbjuder vattenpistoler så tror jag istället att den iaf får en högre medelintelligens om människorna med dom löjliga idéerna förbjuds istället…

 31. Malins bilder skriver:

  Nej, det finns inget okej med att leka i full krigsmundering. Tycker inte att barnet som har ett låtsasvapen är den som fokus ska ligga på utan den/de som blir utsatta.

  1. Wyy skriver:

   Jaså är det jobbigt att bli riktad på med en låtsaspistol och skjuten med en låtsas bullet? Kan tänka mig.

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG