Den magiska kvinnokroppen.

16:00 10 Maj 2017

Margaux Dietz:

Maggis lägger upp ett helt bildkollage över hur kroppen återhämtat sig efter förlossningen, och efter 12 dagar ser hon ut ungefär som innan och hon hyllar den kvinnliga kroppen:

Idag, 12 dagar efter förlossning.
Jag kan inte annat än att säga wow. Kroppen är helt otrolig.
Magen är fortfarande väldigt mjuk, jag tror det betyder att musklerna har inte gått ihop men jag är helt fascinerad över den snabba återhämtningen. Det måste vara min underbara PT Liv. Ska gå förbi henne med blommor imorgon, så ska hon få känna på magmusklerna.//Maggis

Inlägget innehåller ingen hets, inget ”kolla så smal jag blivit” utan är mer ett konstaterande att”så här såg jag ut direkt efter förlossningen, efter 30 timmar, några dagar och nu – 12 dagar efter Pablo kommit men jag kan ändå förstå om ett sånt här inlägg sticker i ögonen på någon som inte återhämtat sig lika snabbt. Kanske är det ”V-tecknet” som gör det?
Om jag känner min kropp rätt så skulle den inte göra det ens lite så mina bilder skulle se avsevärt annorlunda ut.

Det är klurigt, det där.
Hon har ju varit extremt öppen, både i blogg och podd, under hela graviditeten så det vore ju märkligt om hon inte delade med sig av det här. Ska hon avstå det bara för att hon haft lite tur i det genetiska lotteriet?
Om hon haft en superenkel förlossning där bebisen mest gled ur henne som en tvål och hon inte ens haft speciellt ont – ska hon då inte få dela med sig av det med risk för att göra någon som haft en utdragen och smärtsam förlossning ledsen eller kliva hen på tårna?

Hon måste väl få ha sin erfarenhet och vilja att dela med sig av den? Eller?
Eller ska hon inte det eftersom hon är en inflytelserik profil med många följare?
Oavsett hur snabbt eller långsamt kroppen återhämtar sig efter en förlossning så är den ju fantastisk!!!
Den har liksom bakat en människa och sen skickat ut den när dem var färdiggräddad!!!!

Norska fotbollsfrue Caroline blev hårt kritiserad när hon visade upp sin ”mammakropp” i bikini fyra dagar efter förlossningen och hon såg ut så här – någonting hon gav svar på tal med orden:

I am so tired of reading articles about how the real post partum body look like or is expected to look like. Why is it okey for only some women to post pictures and be proud of their body and others not? When are we going to realize that there is no wrong or right on this topic? There is no truth about it. We should accept that no one is alike. Each body is unique and there is just one of you. Stop comparing yourself to others and stop pointing fingers at other women just because they don't look a certain way or the way society expect or want them to look like. This is me and this is how I look 4 days after giving birth to my second child. I am proud of myself and I have every right to be. So do you! Let me just point out that I have never been extreme about exercise or diet during my pregnancy – I eat my candy and chocolate, but I have a balance. I also gained enough and I have no rush starting to exercise for a while. Post pregnant body's only have one thing in common – they have carried a miracle 🙏🏻❤️

A post shared by Caroline Berg Eriksen (@carolinebergeriksenno) on

Tankar?

56 kommentarer | “Den magiska kvinnokroppen.”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. M, skriver:

  Verkar som att om man tränar innan/under så återhämtar sig kroppen snabbare. Jag däremot satt still i 9 månader och har fortfarande stora kärlekshandtag men jag valde ju att inte träna varken innan, under eller efter. Tycker det är häftigt att se hur snabbt magen går tillbaka!

  1. M skriver:

   Var sjukt vältränad innan, tränade under. Gick upp 35kg och har fortf, på fyra år, inte gått ner dom (tänker inte svälta ihjäl för det) trots samma mängd träning och inte heller har magmusklerna gått ihop igen.

   Kroppar är olika.

 2. M skriver:

  Tankar? -Hjälp! .. när jag såg högra armhålan på översta bilden. Sedan -puhhh! när jag såg att det bara var håret som hängde där bakom.

  1. Anna skriver:

   Så om det varit armhåle-hår så hade det varit världens grej? 😉

   1. M skriver:

    -Yup, det blev det ju med Tyras flättofs! Näevars, vad jag menar egentligen är, ironi, vem orkar bry sig om hennes mage bland alla tusentals ”titta-va-fin-jag-är-och-vill- ha-bekräftelse-och beröm-inlägg.

  2. Håret skriver:

   Provocera mera… *gäsp*

 3. Anonym skriver:

  Exakt? Varför är det ok för vissa kvinnor att vara stolta över sina kroppar men förbjudet för andra? Grattis som sagt till Margaux för lyckat genetiskt arv… Kanske dags för ett motdrag till överviktiga förbannade kroppsaktivister…

  1. Anonym skriver:

   Tycker det är skevt att Margaux photoshoppar sina ben så de ser smalare ut på bild, det bidrar verkligen till ett skevt kroppsideal hos unga tjejer!

   Jag reagerade på denna bild:

   https://www.instagram.com/p/BT6dkkLgQnd/?taken-by=margauxdietz

   Hon har tryckt in vänster lår så det ska se smalare ut bara att hon inte gjort det vidare bra så man ser extremt tydligt, speciellt när man är på mobilen och zoomar in hur hon har photoshoppat bilden.

 4. Indi skriver:

  Haha känner ändå mest att det bara handlar om ”titta på mig” å bekräftelse, som nästan all social media handlar om

 5. Sannie skriver:

  Efter en väldigt stillasittande graviditet – hade svåra problem med foglossning osv – tog det mig tre veckor av soffhäng och extremt ätande av hamburgare från Max innan jag hade nått min startvikt på 54kg och min kropp såg ut precis som innan jag blev gravid. Jag är stolt, jag är sjukt stolt! Inte för att jag faktiskt gjorde något, utan för att min kropp är så fantastiskt cool! Men bara för det tycker jag inte att någon annan som inte nått sin ”före graviditetskropp” lika snabbt – eller alls – är mindre cool/bra/fantastisk etc etc. Som fotbollsfrue skriver, så är alla kroppar som gått igenom en graviditet och förlossning helt jävla fantastiska! Fattar ni vad vi gjort?! Finns inget häftigare!

 6. Camimami skriver:

  Om det beror på genetiskt arv, skulle du bli platt på magen, en månad. Det blev jag och jag tränade inte ett skvatt. Dock åt jag inte ”för två”… för att jag ändå skulle bli stor om magen. Gick bara upp 12-13 kilo… och fick ändå två barn på över 3700 gram.

  Kan finnas ett litet, litet uns av ”humble brag” här. 🙂

  1. Bloggbevakning skriver:

   Haha… mja mamma, jag vet inte det. Jag är ju varken en tvärhand hög, har små bröst eller är svindålig på kubb som du så dig kan jag absolut inte brås på i vilket fall. =)

   1. Camimami skriver:

    Sant! Men då måste du ha det efter pappa. Han var precis lika platt efter du var född som innan.

    1. Bloggbevakning skriver:

     Men inte längre… hehe…

     1. Camimami skriver:

      Inte jag heller. Mazarinbältet har satt sig rätt hårt. 🙂

 7. Anonym skriver:

  Bra gener eller uppfostran?
  Margaux berättade tidigare på bloggen om hur hon som tonåring fick berättat av sin mamma att när hon var tonåring så vad det värsta som kunde hända en kvinna att få feta lår och att hon skulle hugga av benen om hon fick det.
  Inte så konstigt att det är viktigt att vara smal då om man vuxit upp med en sån morsa, tyvärr så lät det på Margaux som att det är positivt att de har sån öppen relation att de kan prata om sådana saker.

 8. Nysnittad skriver:

  Det enda som är något märkligt, om man nu vill visa sin verklighet efter en förlossning, är VART har de gömt den MASSIVA förlossningsbindan som man behöver i ca 5-7 veckor efter förlossningen.
  Avslaget är inte nådigt. Inte ens om man är en bloggare.

  Vita underkläder utan megabinda?? Stringtrosor?? Alltså verkligen???!!!

  1. Sannie skriver:

   Jag hade bara den där extremt sexiga vuxenblöjan ett par dagar, sen hade mitt avslag avtagit tillräckligt för en vanliga binda modell större. Dock levde jag i nättrosorna från BB, finns inget bekvämare! 👌

  2. . skriver:

   Funderade på exakt samma sak.

  3. Frida skriver:

   Håller helt med, avslaget, alltså sårvätskan och blodet från såret där moderkakan satt, detta avslag rinner ur i över en månad efter förlossningen, den mega bindan man behöver! Varför visas då inte den? Det är rejäl trosa/nätbyxa som behövs för att hålla den på plats.

   Jag har precis fött mitt fjärde barn, min förlossning gick snabbt och lätt, kroppen är hyfsat ok efter MEN jag lägger inte upp detta på instagram! Varför? Jo för att jag vet själv hur det gör ont i själen att se detta ”mamma kroppen är fantastisk” och en perfekt återhämtad kropp. Varför ska jag ta kort och lägga upp det för allmän beskådan?! För att få lite likes, hejarop och kommentarer? Och varför vill jag då ha det? Bekräftelse bekräftelse, denna jakt på andras positiva/avundsjuka kommentarer om min kropp? och på vems bekostnad? Det signalerar bara massa skam, hets och kropps nojjor! Jag tänker aldrig aldrig hetsa och främja denna kroppsångest.

   Med ökat antal barn (7åringar enligt senaste statistik) som tycker de är tjocka och vill banta, tycker jag man får ta ansvar för vad man lägger upp! Alla har makt att förändra! Tänk efter en gång till vad du vill förmedla till din omgivning och dina barn som även de växer upp till det klimat på sociala medier – som vi nu banar väg för.

   1. Anonym skriver:

    Håller med dig till 100%, ännu mer skevt blir det att Margaux photoshoppar sina bilder, exempelvis här där hon har tryckt in bitar av hennes vänstra lår så det ska se smalare ut, väldigt dåligt gjort för den delen:

    https://www.instagram.com/p/BT6dkkLgQnd/?taken-by=margauxdietz

  4. Anonym skriver:

   Nej, alla behöver inte ”den massiva förlossningsbindan” speciellt länge. Jag hade det under tiden jag låg på BB, därefter räckte det med ”vanliga” nattbindor för min del. Efter knappt en månad var avslaget helt borta. Om jag var tacksam för det? Japp, oerhört.

  5. Också snittad skriver:

   Jag använde aldrig blöjan/nättrosorna. Behövde bara använda vanliga bindor i 3 veckor. Akutsnittades och förlorade 1.5 liter blod så det kanske hjälpte haha 😉

  6. Anonym skriver:

   Det är väl de nättrosorna hon har vikt ner över byxlinningen på baggyjeansen hon bär dag sex efter förlossningen? I mina ögon ser det snarlikt ut i alla fall.
   Sedan har hon kanske valt att just för bilderna i bara underkläder helt enkelt köra ett ”bloggombyte” eftersom nättrosorna sällan är särskilt smickrande alldeles oavsett hur kroppen ser ut. Eller så fungerar hennes kropp på så sätt att hon inte behöver någon jättebinda längre. Vilket som, känner jag.

  7. Okunnig skriver:

   :O
   Det låter ju skitläskigt! Vad är det man ”läcker”? Blod? Eller något annat?

   1. Ellen skriver:

    Du blöder från det sår som uppstår när moderkakan lossnar (den kommer ut en stund efter barnet). Det kan vara rikligt och länge. Vissa klarar sig lindrigare.
    Så det är blod och sårvätska från ett sår inuti dig helt enkelt 🙂

  8. En annan Sara skriver:

   Fast det där är ju lika individuellt som en förlossning. Alla behöver inte MASSIVA förlossningsbindor. När jag kom hem från BB efter 3 dagar räckte det med en always ultra normal i några veckor.

   1. Nysnittad skriver:

    Du verkar ha tagit min kommentar lite väl seriöst. 🙄Självklart fattar även jag att mängden man blöder är individuell och givetvis behöver inte alla ha mastodontbindor eller nättrosor.

    Min kommentar syftade till att hur deras kroppar ser ut är totalt ointressant för mig men när jag tänker på förlossning och hur kroppen (min kropp) känns efteråt så finns det väl ett par saker jag definitivt inte skulle utsätta mig för. Typ stringtrosor och/eller skreva framför en kamera iförd vita underkläder utan megabinda.

    Men visst, fina bilder.

 9. Annika skriver:

  Vad pågår hos Hänt.se på lnstagram? Påstås att Lotta Gray gjort intervju med Blondinbella men Bella dementerar detta bland kommentarerna till senaste blogginlägget?? Halva intervjun finns på Hänt.se plus bild på Lotta och Bella. Hela intervjun kommer ut på lördag….

  1. Maria G skriver:

   Lotta Grey har gjort en intervju med Bella för sin serie ”Lotta möter” i Hänt. Lotta skrev om att hon skulle träffa och intervjua Blondinbella i sin blogg när den skulle göras, kommer inte ihåg när men jag har läst det där. Vimmelmamman heter Lottas blogg om nån nu skulle vilja kolla.

 10. M. skriver:

  Innan jag blev gravid så tränade jag konståkning sisådär 18 timmar i veckan, slutade träna 2013 och blev gravid sommarn 2014. Kunde fortfarande dölja magen 3 månader innan, gick i mina vanliga byxor 3 veckor innan förlossning.
  Gick upp 6-7 kg under graviditeten. Efteråt blev jag också helt förvånad hur snabbt jag fick tillbaka ”min kropp”. Syntes knappt att jag fått barn 2 veckor efteråt.

  Men jag hade en bra grund, och därför tror jag att det gick som det gick. Nu efteråt är min kropp starkare och mer ”fit” än vad den var när jag tränade som mest. Detta för att nu har jag blivit stark i hela min kropp och jag har även tagit upp konståkningen och är sååå mycket bättre nu än innan, konstigt nog. Haha

  1. Anonym skriver:

   Good for you.

  2. Anonym skriver:

   Det är inte konstigt att en vältränad kropp återhämtar sig bättre än en otränad. Jag menar, självklart pallar en stark kropp mer än en svag, det säger sig självt, och ingen kropp blir stark utan effektiv återhämtning så det ena ger liksom det andra. ”Good for you” kan man kanske säga, eller bara ”good for alla som tränar”.

   1. M skriver:

    Min starka vältränade kropp återhämtade sig inte. Så… Det är nog väldigt individuellt det också. Kan säkert vara så att det ändå generellt sker bättre återhämtning (om nu målet är att se ut som innan man fött barn trots att man fött barn?) för de som tränat innan… Men uppenbart ingen garanti.

  3. ida från kramphult! skriver:

   Jag var och är otränad, fött två barn och gick upp ca 10 kg med båda (vilket jag tyckte var värdelöst, hade behövt mer reserver, barnen var båda stora och tog allt och jag fick järnbrist) jag åt mest skit men försökte få i mig så mkt nyttigt jag fick ner. såg ut som innan typ en vecka efter förlossning. Det mesta med graviditet verkar vara genetiskt, klart att har du ont i ryggen sen tidigare får du förmodligen mer ont under graviditeten men resten tror jag är genetiskt.

 11. Nina skriver:

  Är det bara jag eller ser hennes boobs asbra ut?

  1. X skriver:

   Mjölken rinner till du vet? De blir sprängfyllda med mjölk 4-5 dagar efter förlossning.

  2. Anonym skriver:

   Hon har silikonbröst, så de var rätt snygga innan också.

  3. Elisabet skriver:

   Silikon + mjölk. Ja, de ser bra ut.

  4. Nina skriver:

   Ahhhh, visste inte att hon hade sillisar. Har själv fått barn, men mina tuttar (inga sillisar) var inte lika snygga när mjölken rann till, därav kommentaren!

 12. ML skriver:

  Skitsamma hur de förklär dessa bilder i ord. Det enda de vill är att visa att de är smala. Tyvärr. Talar av egen erfarenhet.

  1. annika skriver:

   men JA, exakt så. skitsamma om höfterna är ur led och ryggraden S-formad, jag är smal och därför är min kropp fantastisk. så tröttsamt och provocerande för alla som inte har samma tur i det genetiska lotteriet.

  2. Anonym skriver:

   Och har man en smal kropp så är man automatiskt lycklig och tillfreds med livet. Hela tiden.

 13. Lena skriver:

  Varför måste kroppar visas upp överhuvudtaget på sociala medier, män som kvinnors?

  Är det rätt väg att gå för att komma bort från den kroppshysteri, att ständigt visa upp våra kroppar?

  1. Anonym skriver:

   Rätt väg att gå är att var och en tar personligt ansvar för att jobba på sin självkänsla, snarare än att förlita sig på att världen omkring en ska censureras och skräddarsys efter ens egna behov och svagheter. Påverkas man negativt – titta bort! Och måste man titta, ja, då får man gå till botten med varför man mäter sitt eget värde i andras ideal.
   En fast grund att stå på är det enda som inte svajar när det blåser motvind, och livet skulle vara en fasligt grå leda om det alltid blåste bris men aldrig storm. Att begära att världen alltid stryker en medhårs är inte att bryta eller bekämpa någon norm, utan bara att skapa sig sin alldeles egna. Och det om något är att förringa värdet av sin kapacitet och förmåga! Vi klarar oss faktiskt ofta ganska utmärkt genom motgång, om vi bara står tryggt och fast i oss själva.
   Det kräver mycket jobb, så klart, men att ta kontrollen över de krav och förväntningar man accepterar och eftersträvar är en betydligt rimligare och mer långsiktig lösning på problemet än att kräva att alla andra ska bära silkesvantar p.g.a dig.

   1. Anonym skriver:

    Att vara samhällskritisk och ha dålig självkänsla är inte samma sak. Men behöver inte vara överviktig eller missnöjd med sin kropp för att kritisera skönhets ideal.
    Om du inte gillar de samhällskritiska rösterna rikta fokus på något annat, du klarar av det bara du övar.

    1. Anonym skriver:

     Fint försök till förminskande där 😉
     Nåväl, vad är EGENTLIGEN problemet med skönhetsideal om folk i grunden har så pass bra självkänsla att de själva kan välja huruvida de är relevanta för dem att bry sig om? Ingenting. Problemet med skeva ideal bottnar i att de spelar på låg självkänsla. Självkänsla har man en reell möjlighet att påverka, så varför inte göra så? Varför ska jag kritisera skönhetsideal när problemet faktiskt bottnar i huruvida människor klarar av att stå emot dem eller ej? Det är DÄR problemet ligger – i att vi lägger mer fokus på att bryta ner något dålig, istället för att bygga upp något bra. När självkänslan är kraftfullt förankrad berövar de de skeva idealen dess makt, varför jag hellre stärker än bekämpar. Det förstnämnda kommer nämligen utradera det sistnämnda, tids nog, eftersom orimliga ideal, press och krav, spelar på och frodas av att man helt enkelt inte pallar stå emot. Jobba för att göra människor starka nog att slå tillbaka, istället för att utradera det som spelar på de som ännu inte förmår att göra just det. För skönhetsideal frodas – krasst uttryckt – av svaghet, och varje människa besitter – hur klyschigt det än må låta – betydligt mer styrka än man först tror.

     1. Anonym skriver:

      Du var ju själv förminskande när SU antar att någon har dålig självkänsla och jag valde att svara på samma sätt som dig helt enkelt. Poängen gick inte fram.

    2. Anönym skriver:

     Man kan också tex försöka skapa ett nytt ideal istället för att försöka bryta ner och kritisera idealet som är

 14. J skriver:

  Jag vet inte, men jag börjar nästan bli trött på hela den här debatten kring vem som får lägga upp vad. Ja, en kan säga att Margaux på många sätt är privilegierad som vit kvinna med en kropp väldigt lik idealet. Ja, en sådan bild kan ha en negativ effekt på andra nyförlösta kvinnor som känner sig hetsade att så snabbt som möjligt efter förlossningen se ut på ett visst sätt. Samtidigt är det hennes upplevelse och hennes känslor, vilka hon har rätt till att dela både skriftligt och visuellt oavsett vikt på vågen eller mått kring midjan. Ska hon avstå från att lägga upp bilden? Ska andra kvinnor, med andra förutsättningar och kroppar, lägga upp fler bilder? Ska ingen lägga upp bilder på sina kroppar och hur i hela friden lyckas vi i så fall med det? Jag blir nästan lite vansinnig av att bara tänka på detta eftersom det inte riktigt känns som om att det finns någon rakt igenom rimlig eller rättvis lösning.

 15. Linnea skriver:

  Det är väl nästan bara de med kroppar som återhämtar sig sjukt fort efter en förlossning som ens vill ta kort och lägga upp till allmän beskådan. De har liksom råd att skriva ”kolla vad häääftig mammakroppen är!!!” Förmodligen för att få likes och wow-kommentarer. De som fortfarande ser ut att vara ganska gravida och har hängtuttar, bristningar, åderbråck och lös mage efter ett halvår ser man aldrig på sociala medier.
  Pga detta blir många jävligt stressade av smalhetsen efter graviditeten. De tror att ”alla” blir sitt gamla jag efter en vecka. När sanningen är att de som ser ut som sitt gamla jag efter en vecka är de enda som syns på bild….

 16. Ksmb skriver:

  Alla får väl lägga upp vilka bilder de vill, oavsett hur de ser ut. Men jag vet inte om det är så särskilt ”modigt” av en normsnygg, slank kvinna (som t ex den där Caroline) att lägga upp en bild på sig själv i bikini.

  Sen håller jag med om att det kan bli jäkligt tröttsamt med alla dessa bilder på kvinnor i underkläder som ska visa hur fantastisk deras kroppar är, bla bla bla. Skulle önska att kvinnokroppen fick lite semester från all jävla uppmärksamhet.

 17. Anonym skriver:

  Är mest förvånad över Carolines minimala trosa?! Jag blödde floder i en månad efter förlossningen och gick med en ”mormorstrosa” med en stor blöja i..

 18. Anonym skriver:

  Jag har kollat på Carolines bild lääänge nu, och det ser fortfarande ut som att hennes navel sitter jätte högt upp? Eller ser jag helt galet? Inte för att det gör något, utan jag kan bara inte fokusera på något annat. 😛

 19. 🤓 skriver:

  Det dessa influensers inte förstår är att problematiken grundar sig i en kroppshets där skönhetsidealen fortfarande är osunt skeva och där en smal kropp hyllas och favoriseras mer än en större kropp. Givetvis (precis som hon skriver) ska alla få ha rätt till att vara stolta över sin kropp oavsett utseende (det är det som är själva målet, eller hur?).

  Viktigt att ha i åtanke är huruvida stor inverkan man har på denna osunda kroppshets och ställa sig frågan hur man kan bidra till att detta skeva kroppsideal reduceras.
  Jag tror inte att man bidrar till sundare ideal genom att lägga upp bilder på sig själv i underkläder på sociala medier. Det man däremot vet idag är att grundproblematiken ligger i jämförandet med andra människors kroppar.

  Vidare kan man diskutera hur stor påverkan en sådan bild har. Jag skulle vilja påstå att sociala medier har en otrolig makt över människans föreställning om sig själv.

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Andra bloggar

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg