Konsumentverket på krigsstigen.

14:00 10 Maj 2017

Att lansera kosttillskott som ska göra dig piggare, starkare, friskare, kåtare, smalare och lyckligare verkar vara lite av 2017 års fluga.
Hannah och Amanda släppte ett svindyrt piller för ”den medvetna kvinnan” som i princip ska åstadkomma varenda sak här ovan och Magdalena Graaf är inne på sin andra burk med mirakelpiller som även de är ”helt unika” i sitt slag och som löser alla dina problem och gör dig skitsnygg!

Frisören Bobby Unducu har lanserat ett preparat för hår och naglar som är ”totalt revolutionerande” på sin marknad och kändisarna står praktiskt taget i kö för att få hålla upp en burk på Instagram och bloggar – helt utan reklammarkering så klart.
Roligast är helt klart när den gamle VM-hjälten Thomas Ravelli fastnar på bild med en burk i handen, han som har ungefär lika mycket hår på huvudet som Tjocka Hetsätarkatten har på magen. Med förstoringsglas kan man hitta ett och annat fjun om man har tur.

Som tur väl är så har Konsumentverket beslutat sig för att göra en djupdykning ner i det här träsket för att rensa upp lite och informera företag och profiler om vad man faktiskt får och inte får göra när man marknadsför kosttillskott.
Det finns nämligen ett gäng rätt stränga regler som styr vad man får säga om hälsokost, skönhetsprodukter och liknande varor.

Konsumentverket tror att många vill göra rätt men inte besitter tillräckligt med kunskap, men här är jag benägen att säga emot.
Jag tror många VET att det är reklam och att det ska markeras men att de faktiskt skiter i det eftersom de varken vill eller orkar bry sig.
Inte tillräckligt för att faktiskt ta reda på vad det är som gäller, någonting som borde vara A och O när man ger sig in i en specifik bransch, men nej…

Så, det ska bli intressant hur de här 50-tal profilerna som Konsumentverket kommer kontakta kommer mottaga denna information som kommer i rättan tid.

Annars förväntar jag mig att hela bunten av influencers här ovan nomineras till Nobelpriset i medicin med tanke på hur revolutionerande, unika och fulla av mirakel som dessa piller påstås vara!

38 kommentarer | “Konsumentverket på krigsstigen.”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Harmagedon skriver:

  Konsumentverket tror gott om människor. Det är fint.

  1. Anonym skriver:

   Precis.
   Deras informationsbrev kommer knappast att förändra någonting. Lägg skattepengarna på viktiga saker istället, som thaikyckling eller barnarbetade Eldorado-produkter.

   1. Greta skriver:

    Verkar som du själv är en av de influencers som drabbas av denna granskning. Självklart ska man inte lura människor att lägga pengar på värdelösa ”hälsoprodukter” och onödiga kosttillskott. Det kan du väl inte tycka, eller?

    1. Anonym skriver:

     Please. Jag är så långt ifrån en influencer man kan komma (jobbar som statstjänsteman om du måste veta). Tyvärr har jag därför också rätt bra koll på var skattemedel hamnar…
     Vi prioriterar olika, men personligen tycker jag att barnarbete är ett värre problem än att reklammärka kosttillskott för tillfället. Men allt kan ju ändras!

 2. Jennie skriver:

  OT men en grej vi pratade om på jobbet: vem av kända bloggare hade du tagit med dig till en öde ö ? Jag hade velat lite mellan Bella som borde kunna springa som en duracellkanin o bygga läger och skaffa mat.. och Mirka från fam Annorlunda. Hon verkar så otroligt genuint genomsnäll och ha krafter utöver det vanliga. Hade nog valt Mirka, vi hade nog kommit bra överens. Sist på min lista är helt klart Mona och hennes universum. Hade varit rädd att hon hade lurat mig i en fälla och ätit upp mig. 😨 Vem vill du ha med dig? Vem vill du inte ha med?

  1. Anna skriver:

   haha – ja Mona skulle man verkligen inte vilja vara strandad tillsammans med

  2. Anton skriver:

   Jag skulle ta med mig Jon och Janni.
   Janni är trevlig, glad och positiv och Jon skulle fixa praktiska saker och säkert döda något djur som vi kunde äta.

  3. Nina skriver:

   Mirka alla dagar i veckan, och som några här ovan skriver aldrig Mona. Har med lätt illamående (kan inte låta bli att plåga mig) läst hennes jävla gnäll om maken sista tiden, och varför är Talibanen så jävla hemlig ena veckan och med på massa bilder en annan? Bara smeknamnet på flickan ger mig rysningar.

   1. Anonym skriver:

    Hon tror väl inte att någon ska fatta att hon och maken skriver det där tillsammans. Enbart en strategi för att skapa igenkänning hos den typen av följare hon har som klagar på ”gubben” för han är så jobbig och klantig. Snart dags för ett ”höll på att bajsa på mig-inlägg” nu skulle jag tippa. Det ingår i samma strategi.

    1. Erika skriver:

     Är Gabriella Joss lika bra att skära upp vackra frukter även i dess naturliga miljö så får det ju bli hon, såklart.
     Annars hade jag nog valt Mirka pga. snäll och så kan hon vara min öde ö – mamma, för jag skulle längta för mycket efter mamma.

     1. Jennie skriver:

      Haha Gabjoss är ju klockren! 🍎🍏🍐🍊🍋🍓🍇🍉🍌🍒

  4. ... skriver:

   Jag tror att du hade fått jobba själv om du tog med dig Bella, hon hade outsourcat allt jobb på dig i sann entreprenörsanda.

 3. Antonia skriver:

  ”Jag tror många VET att det är reklam och att det ska markeras men att de faktiskt skiter i det eftersom de varken vill eller orkar bry sig.”
  Självklart är det så!
  Och det finns många fall där företagen begär att influencers inte ska reklammärka sponsrade inlägg eftersom man tänker – säkert med rätta – att effekten blir bättre om inlägget ger intryck av att vara spontant, ärligt och personligt.
  Det är ju hela idén med ”influencer marketing” dvs att någon trovärdig person rekommenderar något ärligt och uppriktigt till andra.
  Problemet är dock atrt ”influencer marketing” faktiskt strider mot Marknadsföringslagen. Det är inte en ”influencer” som rekommenderar något utan faktiskt företaget som betalar influencern för att han eller hon ska visa upp en vara och gå i fgod för den. Det är alltså fråga om falsk avsändare och otillbörlig marknadsföring om det inte klart framgår vem som står bakom marknadfsföringen. Heja!

  1. Antonia skriver:

   Ber om ursäkt för en del felslag – blev faktiskt lite upphetsad! 🙂

 4. Nina skriver:

  Det är lite lustigt att alla Magdalenas kompisar fick prova mirakelpillren gratis i utbyte mot blogginlägg, inte en enda har recenserat resultat trots att det var månader sen första lanseringen av tillskottet. Humbug säger jag, äter man bra varierad mat och lever sunt behöver man inte några piller om man är frisk och kan ta åt sig alla vitaminer via mat.

  1. Anonym skriver:

   Nina: Jag skrev också en kommentar om just detta med utdelningen till bloggare. Tänkte Camilla kunde skriva om det men det hände visst inte…

  2. A skriver:

   De är rädda för Maggans humörsvängningar…

 5. Svatantrya.se skriver:

  Gällande kosttillskott ska det väl också informeras om att man bör rådfråga läkare om man tar någon medicin osv då en del kosttillskott och mediciner inte är bra ihop, precis som okika hälsotillstånd. Och hur är det egentligen med att säga att något är bäst osv? Har för mig att det blev en grej för många år sedan att allt och alla kallade sina produkter för ”förmodligen” eller ”kanske” den bästa på marknaden/i stan, just för att komma runt det där.

  1. Anna skriver:

   Att rådfråga läkare står inte på svenska kosttillskott, finns inget sånt lagkrav eller riktlinje. /konsult inom livsmedelsmärkning 😊

 6. Anna skriver:

  Tycker man ska hålla isär en del saker när det gäller debatten om ”hälsokost”. Allt är inte värdelöst och en hel del av vedertagna mediciner kommer från växtriket ursprungligen. Medicinalväxter var ju en gång i tiden det enda som fanns att tillgå. Vad man inte får påstå om en produkt eftersom den inte är testad som läkemedel i studier är inte samma sak som att den är värdelös. (Sen kan man ju undra varför så få stora tillverkare i hälsokostbranschen inte gör några stora studier…?) Känner ingen som testat t ex Rosenrot som inte blir piggare. Samma sak med Chisandra. Och vem blir inte pigg av koffein? Om t ex havtorn finns mycket att läsa gällande forskning och även studier. Samma med ingefära. Inga konstigheter för min del. Tycker faktiskt att Magdalena Graafs hälsokostpiller verkar vara en bra idé och tänker testa dem. Men självklart ska det märkas som reklam när hon skriver om dem och andra regler ska följas.

  1. Anonym skriver:

   Helt genuin fråga: varför måste du äta ett hopkok av allt det där? Och vad har du läst om kombinationen av alla dessa produkter?

   1. Anna skriver:

    Kombinationen av alla ämnen läste jag i innehållsdeklarationen på Magdalenas piller. Nä jag MÅSTE ju inte äta ett hopkok av det där men jag vill testa för att bl a: jag saknar energi just nu och vet att t ex rysk rot fungerar för min del, jag blir piggare, jag vill äta ingefära och havtorn p g a de i forskning dokumenterade egenskaperna (blir för långt att rada upp alla här du får googla :), jag ska äta mycket gröna blad enligt min ögonläkare (p g a problem med gula fläcken), gurkmeja vill jag ha (finns också forskning att läsa om). Grönt kaffe innehåller de också såg jag, finns tydligen någon forskning som visat på viktminskning genom att äta det, men det struntar jag faktiskt i. Så istället för att t ex tugga i mig massa spenatblad varje dag (blir både dyrt och trist), köpa dyra frysta havtorn som är sura och blir slemmiga när de tinar och hålla på att mecka med gurkmeja och ingefära och lite annat så kändes det väldigt praktiskt att kunna få i sig det i ett enda piller. Dessutom ska jag så fort jag hinner kolla upp med tillverkaren hur mycket varje innehållsdel i mg motsvarar av färsk vara d v s hur många sura havtorn motsvarar innehållet i en tablett.

    1. Karin skriver:

     Tyvärr är det ju inte alls samma sak att äta ett koncentrat som den riktiga varan. Det är ju inte koncentratet som är studerat och dokumenterat effektivt. Släng istället i alla ingredienserna i en mixer och gör en smoothie. Då spelar det inte roll att havtornen blir sladdriga 🙂 och så får du i dig massor med fibrer och annat gott för kroppen som inte tabletterna erbjuder.

     1. Anna skriver:

      Haha – tänkte precis det: nu kommer någon att skriva: gör en smoothie varje dag 😀(inget illa ment..) Jo jag VET – men jag är lat.. Tål varken mjölkprotein eller mandel och är inte förtjust i kokosmjölk i smoothies så redan där blir en smoothie rätt svår att få god.. Men har du bra tips tar jag gärna emot. Och ingefära äter jag riven i ett glas vatten varje morgon. Med citron. För lat för att göra hopkok också.

     2. Asterixia.se skriver:

      Havremjölk. Dessutom berikat med extra B12.

     3. Anonym skriver:

      En sjukt god smoothie jag brukar göra, helt utan allehanda mjölk- eller mjölkliknande produkter, är att slänga ner en halv banan, en halv pressad citron, två kiwis och en näve spenat i mixern och ja, sen bara mixa. Kan tänka mig att den går alldeles utmärkt att kombinera med både havtorn och ingefära, beroende på mängd så klart. Dock självklart ej gurkmeja för det smakar ju som djävulens andedräkt och besudlar allt, men det kan man ösa ner i vatten och sen bara blunda, hålla för näsan, och svälja. Hepp!
      Grönt kaffe är väl heller ingen höjdare att mixa med, men det är ju en polyfenol och då kanske både spenaten, samt ett komplement med en näve hallon, funkar lika bra? Gott blir det i alla fall, helt utan mjölk! =)
      Ett enkelt piller väger dock tungt när man ställer det mot att hacka, mixa, dricka och diska – jag är också lat – men det är helt klart inte lika gott.

 7. Lejonkungen skriver:

  Enligt Catrin Hedlunds senaste instagram story och snap har hon varit på möte hos frivården idag. Jag vet inte hur sånt fungerar men tydligen har hennes övervakare och frivården kommit fram till att hon ska gå VINN-programmet, få KBT samt ”någon annan jäkla vård” istället för fängelse om hon döms (källa instagram story).
  Låter detta rimligt? VINN funkade ju inte så bra på henne senast?

  Sen ska också morsan köpa en ny bil till henne idag. Så det finns definitivt medel för att betala tillbaka till hennes brottsoffer.
  Konstigt att morsan prioriterar ny bil framför att betala av skulden hos kronofogden. Det är ju bäst för hennes dotter på längre sikt att få hjälp med avbetalningen. Så länge hon har skulder hos kronofogden kan hon inte leva ett självständigt liv utan morsans hjälp med inköp, lägenhetskontrakt, abonnemang och så vidare. Vem vill inte hjälpa sitt vuxna barn ur den situationen? Tycker detta är skrämmande.

  1. Jessica skriver:

   Hon gick väl aldrig VINN-programmet? Hon slapp väl det av någon anledning?

  2. Annelie skriver:

   Äpplet faller inte långt från trädet..Cattens mamma verkar inte ha något konsekvenstänk alls. Fattar hon inte att anledningen att dottern kan fortsätta med bedrägerier/ljug är för att mamma alltid försöker ”städa” upp. Ska hon curla sin vuxna dotter tills hon dör!?!

  3. Jannike skriver:

   Kanske skulle ett program hjälpa MEN missköter hon att närvara på de frivården kommer fram till blir det fängelse i princip direkt.

 8. J skriver:

  Bara att kalla sina piller ”Mirakelpiller” får iaf mig att förlora intresset att ens testa dem…

  1. Anna skriver:

   Lite som jag känner när det gäller Hannah och Amandas piller om jag nu skulle få för mig att testa dem (vilket jag inte kommer att få). Jag har oerhört svårt för dessa två damer och skulle säkert få någon slags omvänd placebo-effekt av dessa piller och börja må skitdåligt 😏

 9. Tips till Camcam skriver:

  I Anithas och Anns pod när de möter Penntricket, säger Cissi Wallin att Cam
  cam i princip hotade henne med anmälan till RO och bussade sina obehagliga läsare på henne. Hon sa även att Camcam sysslar med personliga vendettor i sin blogg.

  Håller absolut inte med. Tror visserligen inte på något som kommer ur Cissi Wallins mun.

  1. Bloggbevakning skriver:

   Det rör sig om det här inlägget. Jag vet inte om det är så mycket hot utan det ser väl mest ut som alla andra inlägg jag skriver om smygreklam.
   http://blogg.ng.se/bloggbevakning/2017/01/vad-fel-det-kan-bli-nar-nagon-annan-svarar-en

   SÅ dramatiskt!

  2. Erika skriver:

   Jag gillar Cicci men tycker hon beter sig som Gabriella Joss, syns ju för fasiken på varje kändis Instagram bland kommentarerna.

 10. NL skriver:

  *OT*

  https://www.youtube.com/watch?v=ALNU0DQj-6g
  Here we go again! Nästa bloggare/vloggare på tur att dela med sig av sin bröstoperationsresa.

  Inte jättemycket surprise att även Ulrika ska operera in Motiva. Men däremot väldigt oklar video – trycker hon upp klinikens logga i kameran titt som tätt för att hon tycker att den är fin, eller är det någon som betalat henne för att göra det? Något samarbete måste ju pågå eftersom en frågestund med kirurgen utlovas.

 11. Oscar skriver:

  Har själv använt all in one boost under några månader och mår bättre än någonsin. Varför kritisera och reglera bland bra saker som får människor att må bra?

  Jag har tidigare mått skit och använt för mycket onödiga mediciner. Var är granskningen kring detta?

  Trött blir man!

 12. Lina skriver:

  Jag vet inte varför men jag bara hatar ordet saxat! 😶😭. Får seriösa rysningar. Är jag den enda? 🙈😂

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Andra bloggar

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg