Socker – denna heta potatis!

09:00 6 Maj 2017

Claudia Galli Concha:

Ramaskriet som ljöd när Lady Dahmer lät sin son smaka storasysters glass ringer fortfarande i mina öron och jag misstänker att min tinnitus har blivit snäppet värre sedan dess.

Som en kontrast till det inlägget skriver Claudia Galli Concha om socker och hur hennes dotter inte introducerats för sötsaker än och speciellt en av kommentarerna under inlägget tycker jag var extra intressant, nämligen denna:

Vi kör lagom är bäst vad det gäller socker. Hade en kompis som hade noll tolerans till socker när barnen var små och dom har sedan haft svårt att just pricka in vad som är lagom. Vi undviker det dock i vardagen för då blir det liksom inget tjat för dom vet att det finns inget sött hemma under veckan.//Jenny

Jag är inte mycket för förbud – varken för mig själv eller andra då jag tycker att det kan tendera att slå över istället. 
Då kommer de där tankarna om att ”unna sig”, ”passa på” och liknande och de tankarna är aldrig bra för mig att ha i skallen. Så klart inte när man är liten men tänk om man inte lär sig ordet ”lagom” som liten? Det är ju nästan som att man borde bli av med sitt svenska medborgarskap för det! Finns det någonting mer svenskt än ”lagom”?

#teamförbud eller #teamCamCam?

52 kommentarer | “Socker – denna heta potatis!”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Anonym skriver:

  Gud vilket tråkigt inlägg, förlåt.

  1. M skriver:

   Mycket konstruktivt.

  2. Anonym skriver:

   Alltså, att ta upp ett kontroversiellt/hett ämne är väl ett sätt att skapa diskussion och därmed få mer kommentarer och klick. Har varit ganska många sådana inlägg senaste dagarna. Smart, när man behöver tjäna pengar på sin blogg 😉

   1. Fanny skriver:

    Jag tycker det är roligare att läsa om det är
    ämnen som skapar debatt. Mera kommentarer = mer innehåll.

 2. Nadia skriver:

  Vår dotter är strax över året och har fått smaka en piggelin och en gång gav min morfar henne en bit bulle när jag inte såg. I annat fall försöker vi att inte ge socker. När hon börjar gå på kalas och blir äldre så kommer hon såklart få äta vad som bjuds och hemma kommer hon få lite lördagsgodis.

  Jag tror på lagom är bäst. Jag fick lördagsgodis hemma medan min kusin typ fick ett paket russin. Hon ställde ofta klockan mitt i natten för att gå upp och leta godis medan jag aldrig skulle fått för mig att göra en sån grej. Socker är ju inte farligt i små mängder och jag tror att det lätt kan slå över om man aldrig får äta sånt när man är liten. Sen kan jag också tycka att det är lite elakt av föräldrarna att inte låta barnet äta samma som andra på ett kalas. Lätt att känna sig utanför då.

  1. MN skriver:

   Håller med om att det bästa är att försöka hålla en rimlig nivå. Hade yngre kusiner som inte fick en gnutta socker under uppväxten, när de blev äldre och föräldrarna inte längre kunde kontrollera deras kost gick de helt bananas. Kommer ihåg att dera familj besökte oss och mina kusiner gick och stal kakor och godis i skåp och lådor, de var helt omättliga när det vankades efterrätt. Nån gång undrade alla var jordgubbspajen hade tagit vägen som vi skulle ha senare. Ungjävlarna hade ätit upp den…

   1. Emma skriver:

    Ungjävlarna 😂

   2. J skriver:

    Jag var likadan som ”ungjävlarna” när jag var liten (och ännu idag också, är 25). Stal godis, kakor och allt med socker i från mina föräldrars och kompisars föräldrars skåp. Men skillnaden är att jag fick hur mycket godis som helst när jag var liten, så blev sockerberoende från ung ålder…

 3. Anonym skriver:

  Min son får godis på lördagar. På söndagen får han äta upp det som blivit över. Ibland blir det torsdagskaka eller en godisbit mitt i veckan..

  Han äter mindre godis än sina jämnåriga, äter max 7 bitar och lägger sedan undan sitt. När han fick påskägg åt hans kusiner upp sina direkt. Han åt 5 bitar och la sedan undan det.
  Sonen är 3 år, växer som han ska och är inte det minsta fet.. Så godis är inte en stor grej för honom. Avslappnad inställning funkar för oss.

  1. Wyy skriver:

   Hade fritt fram med godis hemma när jag var liten, eller socker iaf men jag är ingen sockermänniska och har aldrig varit det, viller slutade med att jag hade kvar en godispåse i typ en vecka. Din son kanske är likadan? Jag vet folk som också fått godis när de velat ha det och nu är de beroende av det. Man kanske måste förhålla sig till vilken sorts barn man har.
   Spårade ur men poängen är att din son kanske helt enkelt inte är galen i socker haha?

 4. Matilda skriver:

  Team ”jag är inte mycket flr förbud” är största floskeln ever. I övrigt gör väl folk precis som de behagar, så ointressant hur andra väljer att göra med socker/kost även om jag har väldigt tydliga övertygelser angående det och mitt eget liv.

 5. Emmsi skriver:

  Växt upp med att få äta godis fredag, lördag och resterna på söndag. Inget på vardagar! Men när godiset kom fram stod det i en stor skål och jag fick ta hur mycket jag ville, men varken jag eller min syster har ätit så mycket. Det var inte så intressant helt enkelt. Medans mina föräldrars vänners barn som vi brukade umgås med slängde sig på godiset och tryckte i sig så mycket som möjligt när det kom fram. De fick bara godis när de hade gäster och därför blev det nåt väldigt speciellt och spännande tror jag. Har vänner som har växt upp med samma regler och har ett sjukt förhållande till socker idag.

  Jag tror inte på stränga regler och förbud, alltså är jag team CamCam!!

 6. Elle skriver:

  Om det socker, rent generellt, borde ju klämmigare vara ett stort no no. Fruktsocker i massor.
  Menas raffinerat socker, förstår jag. Men jag tycker att lagom är bäst. Allt som är förbjudet, är ju alltid det som är extra lockande, som alla vet.

  1. Susawoo skriver:

   Jaa!

   Jag hatar sockerhatare som inte specifierar vilket socker de undviker. Liksom är de även emot det socker kroppen producerar? Det som hjärnan behöver för att överleva?

   1. Vilhelmina skriver:

    Oftast man nog just godis: karameller, kola, klubbor, läsk, semlor, kakor osv.
    Inte frukt eller nypa socker i maten osv.
    Men viktigast är att det inte blir för mycket oavsett om det kommer från frukt eller vad som helst

    1. Vilhelmina skriver:

     Är nog lättare hänt att det drar iväg och blir för mycket när man äter just karameller, bullar och läsk eftersom frukt och tillsatt socker i maten är mer vardagligt och finns där helatin i liten mängd, så då blir det ju som att om man lägger till bullar, läsk och karameller på det – då har det helt plötsligt blivit mycket

 7. M skriver:

  Håller med M. Alla de föräldrar som stolt predikar om att deras barn minsann inte får äta socker och som samtidigt petar i dem russin och klämmisar på löpande band (även på vardagar!) borde ägna sig åt en rejäl reality check. Självklart är det fruktsocker men ett sockeröverskott är ett sockeröverskott för kroppen (som har andra energikällor). Fruktsocker tillsätts i högre grad i mat och dryck i USA… och ja, man kan ju se vad som hänt där.

  Vi fick lördagsgodis som barn, osäker på hur tidigt det var men vi pratar om att vi fick plocka 10 bitar var och vi tyckte det var toppen. Det var en lördagsgrej och vid påsk t.ex minns jag att vi ofta fick rollerblades eller något annat än godis i ”påskäggen” och var nöjda med det med. Jag tror att man ska avdramatisera så mycket som möjligt och som sagt finns noll poäng med att köra i ungen klämmisar som innehåller 3 dagars sockerbehov i form av fruktose istället för en chokladbit eller vad det nu är.

  1. M skriver:

   HAHA! Håller med Elle, ska det stå… även om jag såklart också håller med mig själv!

  2. Leopold skriver:

   Vad är en klämmis för något? 🙈

   1. Lotta skriver:

    Klementin, antar jag 🍊

   2. Anonym skriver:

    En klämpåse fylld t ex med fruktpuré, smoothie.

 8. E skriver:

  Jag introducerades aldrig till läsk, saft och liknande drycker när jag var liten. Dricker än idag (22 år) varken läsk, saft, alkohol osv. Tror faktiskt det beror på att det inte presenterades för mig, för när jag väl fick testa var jag så skeptiskt inställd att jag lät bli. Tacksam för det!

  1. Potät skriver:

   Hum undrar över det där. Min mamma hade filosofin att hon inte skulle tvinga i mig grönsaker när jag var liten så att jag skulle lära mig gilla dom själv. Men nu i vuxen ålder äter jag inga grönsaker alls, för att konsistensen och smaken är helt främmande för mig?

   Blir ju samma sak fast åt fel håll haha. Jag tror att det hade varit bättre om hon lärde mig äta grönsaker. Samtidigt som jag håller med honom att man kan få en bättre inställning om man inte tvingas??

  2. Anonym skriver:

   Samma här. Vi hade aldrig läsk hemma, och jag dricker det kanske ett par gånger om året nu som vuxen. Vi hade också sällan godis, bakverk, kakor, så fortfarande känns det som något ”främmande” att ha hemma, eller något man endast har till speciella tillfällen. Tror verkligen att barndomen präglar hur man ser på mat och vad som blir normaliserat och inte.

   1. ML skriver:

    Vi hade ofta fika hemma och säkert en del grejer dom är bannlyst nu (kalaspuffar, thekaka, nutella). Jag har nu som vuxen också fika och mörk choklad hemma jämt… MEN: det är inget vi hetsäter varje dag eller så. Det finns hemma som andra livsmedel men eftersom det inte är forbjudet bryr sig ingen 🙂

    1. Anonym skriver:

     Nej det var inte förbud hos oss heller, bara att fika var något som helt enkelt inte togs fram på vardagar. Precis som att grillade smörgåsar hörde till fredagskvällen. Det gick ju inte att äta på t.ex en tisdag! Då blir det ju nåt särskilt när man äter det, och inte vardagsmat, vilket jag tror är sunt.

 9. En annan Andrea skriver:

  Team lagom här också. Jag minns fortfarande hur grannbarnen som bara fick äta sötsaker på kalas åt tills de spydde och sedan kom tillbaka och åt mer eftersom de inte visste när de skulle få chansen igen…

  När det gäller socker och barn är jag mer orolig över effekten på tänderna än sugar rush och liknande. Det är så hemskt med små barn som tvingas dra ut tänderna pga hål 🙁 Därför ger jag faktiskt hellre choklad än russin till min son, i små mängder utöver en näringsrik diet såklart. Ring Soc!

  För ett tag sen fick han faktiskt smaka läsk eftersom han blev så nyfiken och avundsjuk när andra drack. Minen var oslagbar och varje gång han ser en flaska med färgat innehåll utropar han nu förskräckt: ”Vill inte ha sån!!!”

 10. two of a kind skriver:

  ”Intressant” inlägg i debatten inne hos Johanna Toftby häromdagen där hon skrev nåt i stil med att hon får diabetes av att se vad folk har i sina kundkorgar och ger sina barn. Folk blev vansinniga. Tycker det är stor skillnad att man som Claudia skriver hur hon gör med sina barn utifrån deras perspektiv (vi tänkte samma sak och väntade så länge det gick) jämfört med Toftby som tydligen ägnar tid åt att kolla in andras kundvagnar.

  Johanna Toftby har inte helt fel, faktum är ju att övervikt etc hos barn ökar och att vi behöver förändra och lära oss av det. Läser om små barn vars tänder redan är förstörda av juice och läsk … Men istället för att skriva ett argt och skuldbeläggande inlägg kan man ju belysa problemen och ge bra förslag och vettig statistik som faktiskt kanske hjälper folk framåt.

  För övrigt så är jag inte på varken team Camcam eller team helt förbud. Däremot så vet man ju att socker är extremt lockande om man fått upp smaken för det, och hos oss är jag glad att vi väntade länge. Det är för mig inte förbud utan omsorg.

 11. Usch skriver:

  Det viktiga för mig är att mitt barn ej får ett ätsört beteende, så det är vad jag kommer försöka motverka om något. Jag kommer uppmuntra matglädje och att älska mat. Vidare kommer jag servera en helt vegansk kost eftersom jag inte tänker föda upp en unge på andras bekostnad och min uppfattning är att barn tycker om djur otroligt mycket. Intruducering av stora mängder grönsaker kommer göra att det inte blir svårt att lära sig äta i framtiden utan att det kommer ses som den normala kosten. Vill man äta något sött över det är set ingenting jag tänker bry mig om. Sött är gott och det farliga är i sådana fall snarare fettet från djurprodukter vilket av uppenbara skäl ändå ej kommer intas.

 12. M skriver:

  Jag var likadan som Claudia nör jag fick barn. Nu får mitt barn äta godis på fredagar och lördagar. Hon brukar plocka ihop rätt mycket men äter bara några bitar (hon är 10 år). I vårt skafferi har vi samlat ihop flera kilo godis som dottern inte ätit upp. Mina syskonbarn som har väldigt restriktiva regler kring godis blir som galna när de väl bjuds. De kastar sig över det och hetsäter trots att föräldrarna försöker hindra dem. Är övertygad om att fixeringen beror på att föräldrarna är så stränga när det kommer till socker. Jag tror inte på förbud när det gäller socket eftersom det tenderar till att locka barn snarare än att avhålla dem. Det innebär inte att man inte kan förklara för sitt barn vad för mycket socker kan göra med hjärnan och kroppen. Balans är det bästa.

 13. Therese skriver:

  Tror inte på förbud. ”Förbjuden frukt smakar bäst” osv. Jag fick sällan godis hemma och minns när jag började bli äldre och själv var på stan osv. Då passade jag på att köpa massor. Mina barn får lördagsgodis, glass ibland (mest på sommaren) och fika om vi bakar. Jag tror på att avdramatisera och visa barnen matglädje. Saft och bullar hör ju barndomen till! Däremot så kan de inte leva på det, basen är ju vettig bra vardagsmat. Då dör ingen av godis på lördagar, en bulle ibland och tårta när det är kalas. Tycker att LD verkar ge sina barn en jättebra start i livet med kosten de serverar. Claudia däremot kan ju ev ge barnen hangups på mat som inte är bra.

 14. Emma skriver:

  Svårt det där faktiskt! Jag ser absolut ingen mening med att erbjuda ett barn under 1 godis/glass/läsk. De håller ju på att lära sig äta mat överlag så vf ge något sånt.

  Men, sen när de är äldre så vet jag faktiskt inte vart jag står i debatten riktigt. Jag är uppvuxen med lördagsgodis o att det är en ”mysa” sak. Min sambo är uppvuxen med att godis, kakor etc alltid finns hemma för man ska kunna bjuda gäster o ta själv etc. Gissa vem av oss som har ett, på riktigt, stört beteende kring godis/snacks idag?
  När jag flyttade hemifrån (eller redan när jag skötte mina pengar själv) så fanns det inget stopp på mig. Finns fortfarande inte det. Jag associerar sånt till något speciellt, myskväll, unna sig etc och har inte alls en avslappnad attityd kring det. Är jag och handlar kan jag knappt hålla mig från att köpa en chokladkaka för jag tänker att ”ååh ska titta på den serien o äta den den”. Min sambo kan låta en godispåse va i skafferiet en vecka. För mig är det typ otänkbart.
  Men, det kanske helt enkelt är så att jag har fett dålig karaktär o borde söka hjälp 😁

  1. L skriver:

   Kändes typ som att det lika gärna kunde varit jag som skrivit din kommentar! Känner så igen det där med typ ”unna sig choklad till nya avsnittet ikväll”. Min sambo kan gå veckor utan att bli sugen på nåt sött, det händer aldrig mig

   1. E skriver:

    EXAKT samma här!

   2. two of a kind skriver:

    Känns dock lite som en ”tjej/killgrej”. När jag och min man flyttade ihop så kunde han ha en chokladkaka liggandes hur länge som helst medan jag åt (äter…) upp den på en gång och cravar efter mer. Det är samma för många av våra kompisar som lever i heterosexuella relationer. Då har jag och maken ändå växt upp med föräldrar som haft samma inställning till socker.

 15. Carro skriver:

  Vi släppte på många ”regler” när vi åkte till Thailand med vår dotter då vi föredrog att hon skulle få i sig allt när det är varmt hellre än inget alls, hon är ingen storätare. Men i och med att det inte blev ”en grej” av det med förbud och endast vissa dagar så säger hon idag till när hon inte vill ha, hon säger nej tack till godis/tårta/bullar osv. när hon inte är sugen och är hon sugen säger hon själv till. Inte alltid hon får då heller men om vi har något hemma kan hon få. Det har funkat för oss👍🏼

 16. Lin skriver:

  Som barn fick vi inte äta socker, vitt bröd osv. Därtill fick vi inte äta annat än fullkornsprodukter såsom fullkornspasta. Jag went crazy mellan 10-18 år. Så med den erfarenheten kör vi en mer avslappnad approach. Socker är no biggie. Något man äter ibland och inte på en specifik dag heller. Vill inte hype:a socker.

 17. Anonym skriver:

  Våran tvååring fick inte smaka något ”gotte” tills hon var kanske 1,5 men nu får hon självklart smaka om vi äter bulle, glass eller kaka. Alla tyckte vi var sååå konstiga som inte lät henne äta massa sött tidigare, men vi ville inte. Godis och läsk har hon dock aldrig fått smaka och det kommer dröja så länge det bara går dvs tills hon börjar gå på kalas. Klart hon ska få som de andra barnen då. Med måtta! Stackars lillskrutt som gick och tog själv ur tårtan, klart man blir nyfiken – ser ju både gott och roligt ut. Nej, jag tror inte alls på förbud sådär.

 18. Mim skriver:

  Min sambos mamma är väldigt strikt med ”onyttigheter” och han växte upp med att det endast var ok att äta socker på kalas.
  Han har inte en helt hälsosam relation till mat idag.. När vi träffades tränade han stenhårt och åt samma mat varje dag. Frukost, lunch och middag var kyckling med råris. Sen hade han en dag i veckan, på helgen, när han fick ”frossa”.
  När vi blev sambos började han äta samma mat som mig men allt eller inget-tänket gällande ”onyttigheter” sitter kvar. Han kan utan problem äta 200 g choklad eller ett Pringles-rör på 10 minuter. Om vi lagat någon pastarätt kastar han i sig maten så snabbt att han måste gå och kräkas. Han slänger mitt godis på måndagen om jag inte ätit upp allt under helgen för att han inte klarar av att ha det hemma på vardagarna.. Han kan verkligen inte förstå hur jag kan ta några chips eller godisbitar och sedan vara nöjd. Jag växte för övrigt upp med godis och snacks på helgerna.

  Oj, nu blev det här väldigt personligt och jag kanske gled ifrån ämnet.. Men det är tufft ibland att leva med någon som har en ätstörning.. Vet inte riktigt hur jag ska hjälpa honom. 🙁

  1. J skriver:

   OMG, det där beskriver mig på pricken! Brukar be min pojkvän äta upp mitt godis eller slänga bort det för att jag inte kan kontrollera mig annars.

   1. Mim skriver:

    <3
    Jag blev skitarg i början när han gjorde så, för det var ju mitt godis som jag ville spara.. Noll förståelse från min sida. 🙁

    Numera gömmer jag godis som jag köper, för jag vet att antingen slänger han det eller så äter han upp det..

 19. Kristina skriver:

  Folk vet ju inte skillnaden på socker och socker…. ge klämmisar till barnen? Då kan de lika gärna ge annat sockrat.
  Hos oss vi verkligen ”svenskt lagom” och tråkiga. Aldrig läsk pga de gillar inte kolsyra. Saft… Ja på kalas typ. De dricker inte mjölk pga tycker inte om. Fika nån gång. Godis på lördagar.
  Ang matvanor och ”tjocka” människor/barn så tror jag att dagens stillasittande trend i samhället är en mycket större bov än socker, gluten och allt annat folk är rädda för.

 20. yar skriver:

  Som liten fick jag godis 1-2 gånger per månad. Ibland fick vi dricka eller saft till maten. Maten som serverades var kött med kolhydrater och aldrig sallad. Varje gång jag frågade vad köttet var gjort av så ljög mamma och sa att hon inte visste, men stt det inte var något djur. För hon visste att jag vägrade äta om hon berättade vad det var.

  Idag är jag vegetarian och extremt sockerberoende. Vräker i mig allt socker jag kommer åt, till skillnad från mina kompisar som fick socker flera gånger per vecka som barn.

 21. Vilhelmina skriver:

  Förbud är nog aldrig bra. För då kan det nog lätt bli så som du säger, att det slår över åt andra hållet. Men att välja att vänta med låta sitt småbarn smaka det kan nog inte skada. Man kan inte sakna något som man inte vet om att det finns. Godis, läsk osv

 22. Amanda skriver:

  Alltså ordet ”gotte”. Sluta bara. Låter så förbannat äckligt.

  1. Anonym skriver:

   Alltså sluta bara kommentera här. Sluta bara!

  2. Anonym skriver:

   Men ja! Vad är det för jävla låtsasord? (Jaja säkert dialekt, jag fattar). Ordet är det som provocerar mig mest med debatten. Ge era barn hur mkt eller lite ni vill men kalla det nåt annat! 😄😉

 23. J skriver:

  Men faktum är ju att socker inte är bra för någonting – så varför måste vi äta det? Socker har länkats samman med alzheimers och vi vet att det ger diabetes typ två (till och med barn i 2-årsåldern får det) och dåliga tänder.

  Vi som inte kan eller vill äta socker drabbas av det här glorifierandet av att ”unna sig” i tid och otid. Jag kan själv inte äta socker av medicinska orsaker (metabolt syndrom, blir väldigt stor om jag äter för mycket kolhydrater, det gick så långt att känseln i mina tår och fingrar började bli sämre).

  Och ni som säger ”vad har du med mina matvanor att göra?”. Ni blandar ju er lika mycket i folks vanor då det gäller rökning, droger osv. Är det faktiskt så stor skillnad mellan socker och sådant? Alla leder till dålig hälsa.

  1. Siri skriver:

   Varför vi måste äta det? För att det är gott såklart!!

 24. Jonna skriver:

  Tycker att ALLA ska se ”The sugar film”. Filmen/dokumentären handlar om den moderna människans förhållande till socker. Filmen upplyser om ämnen så som; forskare som betalas av tex coca cola för att de ska säga att socker inte är onyttigt, en man som vanligtvis äter raw-food äter i filmen vanlig mat(godis exkluderat) i en månad och hur Australiens ursprungsinvånare håller på att ta död på sig själva pågrund utav deras ohälsosamma förhållande till socker. Om du inte orkar se filmen så ger jag dig slut satsen. ALLT SOCKER är lika farligt.

  Det innebär alltså att sockret i ett äpple är lika farligt som sockret i godis. Om du äter ett äpple så blir du dock mätt och du behöver förmodligen inte äta något annat för att få i dig din energi. Om du däremot äter en godisbit som innehåller lika mycket socker som ett äpple så blir du inte mätt pga godisets uppbyggnad och sammansättning av innehåll. Jag tror att man kan dra en ganska klar slutsats av det. Socker är inte bra.

  Om jag däremot ska komma med min åsikt om godisförbud efter denna eldiga text så tycker jag inte att sockerförbud är bra. Socker återfinns i nästan ALLTING vi äter så det är liksom svårt. Vill även tillägga att jag är en av dem som äter en hel marabou chokladkaka helt själv vilken dag som helst i veckan. Jag vet dock om riskerna med socker så jag drar ner successivt på sockret så att jag en dag inte behöver äta något tillsatt socker. FÖRLÅT FÖR LÅNG TEXT

  1. Jonna skriver:

   Filmen hette tydligen ”That sugar film” inte ”The sugar film”

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Andra bloggar

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg