Ta det personligt på sociala medier?

09:00 11 Maj 2017

Kissie:

Något jag har diskuterat fram och tillbaka är det här om det är OK att bli ledsen/ irriterad ifall en vän eller bekant inte gillar ens bilder på tex instagram. Eller ännu värre, slutar följa en! Och jag säger helt klart JA! Det är klart som fan du får bli irriterad, för ditt instagramkonto är faktiskt en förlängning av dig själv och den speglar troligtvis ditt sociala liv. För det kanske låter löjligt att bli irriterad över en sån sak, men ska vi vara lite realistiska ett tag? Jo vi umgås ju faktiskt inte alls lika mycket med våra vänner längre, delvis för vi alla är upptagna och sen ser vi redan på via sociala medier vad som händer i våra vänners liv.//Kissie

Om någon inte like’ar din bild på sociala medier – tar du det då personligt?
Om någon avföljer dig – blir du sur då?

Kissie spenderar ett helt inlägg på att berätta hur hon skulle reagera om någon gjort ditt eller datt på sociala medier  och jag kan till viss del förstå henne.
Dock är sociala medier inte en representation av verkligheten och man vet inte varför någon agerar som de gör.
Kanske tycker de att man postar för många bilder, eller någonting annat som ”stör” deras flöde.

Jag skulle inte ta det personligen om någon inte like’ade mina bilder på sociala medier – skulle ni?

 

36 kommentarer | “Ta det personligt på sociala medier?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. 🏊🏼‍♀️ skriver:

  Jag tror de som bygger sina liv och sin identitet kring sociala medier, som Kissie, också är de som reagerar och tar åt sig om folk inte gillar deras bilder. Övriga bryr sig inte så mycket, jag sitter inte på Instagram varje dag och missar ofta att vänner lagt upp bilder. Skulle de ”de-friend” mig varje gång jag inte gillade en bild på deras barn skulle jag i alla fall inte ens märka det.

 2. E2 skriver:

  Inte gillade: nej, men när vissa personer aldrig gillar ens bilder undrar man ju haha.
  Avföljde: absolut – det är mer personligt.

  1. Anonym skriver:

   Jag gillar nästan aldrig bilder. För jag typ glömmer? Blir bara inte så. Tänker inte på det 😝

 3. Anonym skriver:

  Det är många av mina vänner som jag inte följer. Jag har även avföljt vissa för att dom bara postade om träning och annat som gav mig ångest.
  Håller man ens reda på vilka som gillar och inte gillar? Om jag lägger upp en bild sitter ju inte jag och kollar och ba ”jävla Moa som inte gillar”.
  Det är kanske annorlunda för Alexandra, för att hela hennes karriär bygger på sociala medier och hon har hållt på med det så länge. Eller är det för att jag är några år äldre än henne, kanske.

  1. Anonym skriver:

   Det finns appar som visar sådan statistik, då kan man bla se vilka som är s.k. Ghost Followers samt vilka som avföljt en.

   1. Gåsen skriver:

    Fast då är man ju sjukt sorglig om man laddar hem såna appar i det syftet. Kan inte folk bara skaffa sig liv?

    1. Anonym skriver:

     Nej, alla kan inte skaffa sig ett liv. Har man social fobi, är introvert eller har andra problem så är internet och sociala medier ett bra sätt att få känna någon sorts tillhörighet och att kunna ”prata” med folk på sina egna villkor och när man orkar och klarar det. Jag kanske är sorglig som dras med sådana problem men jag hade känt mig ännu mer sorglig utan den ytliga gemenskap sociala medier ger mig, särskilt när man hittat liksinnade (några har jag tom lyckats träffa i verkligheten genom det, efter mycket ångest).

     1. Gåsen skriver:

      Och du tror inte folk blir mer introverta och avskärmade från det sociala livet när de sitter framför skärmen 24/7? Övning ger färdighet, det vet alla som har läst psykologi. Om man har social fobi så får man öva på sin rädsla tills det går bort, kallas Kognitiv beteendeterapi.

     2. Anonym skriver:

      Läs min sista mening igen så ser du att jag övar på det. Sedan är inte allt så bara som det kan verka i teorin för er som inte vet hur det är att dras med ett drygt psyke (vilket jag utgår från att du inte vet eftersom du skriver lite bitchigt).

     3. Gåsen skriver:

      Okej, så du påstår att din sociala kompetens blir bättre genom att ladda hem dessa appar som kan se vilka som avföljt dig? Förlåt, men jag tycker du svävar lite bort nu. Kram på dig!

    2. Linnea skriver:

     Lät så kul att beskriva det som ”drygt” psyke. 😄 jag dras också med det o alla gånger är man inte i fas för att träna socialt. Då är internet väldigt behövligt. 2 exempel. 1. Träning är bra för välmåendet-att springa ut när man har ont i knän o har migrän kanske inte är bästa tillfället. 2. Mattematik är bra att öva på, när man suttit stilla en hel dag och är rastlös i kroppen kanske inte är rätt stund att sätta sig ned. Problem med psyket o psykhälsa är som vilken annan hälsa som helst! Jag låter käck fast kämpar verkligen -varje -dag o ibland nätter o vargtimmen…

 4. Anonym skriver:

  Ibland tar jag det personligt om någon avföljer mig men det beror helt på vem det är. Tycker det är värre med de som följer en, är aktiva på instagram, tittar på ens stories… men ALDRIG gillar en enda bild man lägger upp (fastän man själv gillat deras). Förstår liksom inte. De får gärna avfölja istället.

  1. Anonym skriver:

   Varför ska man avfölja bara för man inte gillar bilderna? Man följer väl för att man vill SE bilderna. Fan va folk är likeskåta…

 5. Gåsen skriver:

  Om man sitter och tar åt sig över något på internet så borde man inte sitta där, helt klart.

 6. E4 skriver:

  Klart att det är en stor grej för Kissie. Är ju hela hennes liv och förblir förmodligen det – svårt för henne att bara strunta i det och börja göra något annat (dvs ingen utbildning eller större kunskaper om något annat).

 7. Lo skriver:

  Sådant här ger mig tvärmycket ångest. Jag är väldigt sporadisk i mitt fb-/instagramanvändande, för sociala medier får mig att må dåligt överlag, så jag tänker hela tiden att jag missar att likea grejer osv och att folk tar illa upp för det. Tror jämt att folk jag inte ”likeat” på länge tycker illa om mig eller är arga. Den stressen är fruktansvärd. Det kan finnas massor av anledningar till att någon inte är en särskilt ”aktiv följare”. Särskilt när algoritmer bortom ens direkta kontroll ibland styr vad som ens dyker upp i ett givet flöde.

  Hur sjukt är det att vi inte är VÄNNER längre utan istället varandras FÖLJARE? Ugh. Det får mig att vilja ta bort alla mina sådana konton. Men då skulle jag missa precis ALLT, eftersom ingen någonsin ringer eller smsar längre. Allt sköts via sociala medier. Och jag vill ju inte missa ALLT.

 8. C skriver:

  Usch då. Jag har inte riktigt tänka på att man kan göra folk ledsna. Jag är en sådan där som tar bort folk på FB lite titt som tätt. Inte för att jag nödvändigtvis tycker illa om dem, men för att jag känner att den enda kontakt man har är att någon uppdatering från den andra fladdrar förbi i ens flöde ibland, utan att man någonsin interagerar. Då kan man lika gärna skriva på messenger om man skulle vilja varandra någonting någon gång. Har inte riktigt tänkt på att de skulle kunna ta illa upp, eftersom man ändå aldrig snackar med varandra eller lajkar något…

  1. Anna skriver:

   Jag gör likadant! Tror inte folk bryr sig. Upptäckte en gång av en slump att en person tagit bort mig på fb, blev inte sur. Han ringde upp någon månad senare om någon grej och jag tycker det är bättre. Ring om det är något liksom. Måste ju inte vara fb-vänner för att kunna snacka ibland. Många är ju inte så aktiva på fb så då kan de ju inte bli sura om man tar bort dem?

 9. Therese s skriver:

  Alltså beror väl på. Om en person som aldrig gillar någons bilder inte gillar mina så skiter jag i det. Är väl mer om det är en person som är aktiv och gillar massa annat, men specifikt aldrig gillar MINA bilder, då lär det ju vara nått som inte står helt rätt till. Eller om en vän avföljer mig så tar jag såklart illa upp, men om det är nägon ytligt bekant så hade jag nog inte brytt mig nämnvärt. Men samtidigt vet jag ju själv att vissa är jobbiga som fan på instagram och de kan jg avfölja även om jag inte ogillar dem personligen. Sånna som lägger upp massa bilder hela tiden, gärna på äckliga sår, barn med mat i hela trynet eller allmänt motbjudande bilder. Men känner inte själv att jag är en sådan hehe.

  1. E2 skriver:

   En kurskamrat blockade mig på Instagram utan anledning, för att jag skulle sluta följa hennes konto (som hon sen gjorde privat, så hon ville väl bara ha närmaste vännerna där). Men hon kunde väl avblockat mig efter? Riktigt falsk människa haha, jag blev inte sårad, bara irriterad. Vi var inte nära vänner men att blocka någon man pratat med IRL 100 gånger är sjukt drygt.

 10. Anonym skriver:

  Om vänner avföljer eller tar bort som fbvän DÅ blir man ju såklart ledsen och undrar, eller man tar iaf illa upp, men om någon inte likear en bild nää det gör väl inget. Man behöver inte hela tiden likea alla bilder, det är en annan sak.

  1. Kattis skriver:

   Jag skulle kanske reagera om någon helt tog bort mig som vän, men för att den avföljer på fb? Nää. Då tänker jag att hen gillar mig som person men inte alltid vill se allt jag postar. Jag har själv avföljer två av mina nästa kompisar därför att dom postar kärleksförklaringar HELA TIDEN, för att dom taggar varandra i olika kärleksbilder typ 10 gånger VARJE dag. Kärlek är fint men sånt där provocerar mig. Så jag avföljer. Sen går jag in och kollar då och då, när jag är redo att bada i andras kärlek.

 11. Lin skriver:

  Jag bryr mig inte ett dugg om folk gillar, inte gillar, följer eller avföljer mig. Jag har avföljt folk på Twitter, just för att jag inte är intresserad av vad de har att säga plus att vi inte hade någon närmare kontakt, och då har de blivit tvärsura och blockat mig. Löjligt. Vill man ha kontakt kan man höra av sig. Jag får mycket hellre ett privatmeddelande från familj och vänner istället för en massa jävla likes.

 12. Majda skriver:

  Tror folk i dagens samhälle glömt att det finns ett liv utanför sociala medier och det är i det livet som vi ska visa att vi gillar varandra. När blev det förödande för en vänskap att inte gilla varandra i sociala medier. Trams.
  Jag missar inlägg från vänner hela tiden och glömmer att gilla osv men jag har kvar mina vänner, likaså vänner som inte gillar mina kanaler får vara kvar i mitt liv.

  http://nouw.com/miniochluna

 13. E1 skriver:

  Nej men. Alltså. Nej. Så kan man ju inte tänka. Vart ska man dra gränsen isf? Ska man bli irriterad på de vänner man har som inte ens finns på Instagram eller Facebook? Bli avundsjuk på en kompis som man ser gillar andra bilder, men inte ens egna?

  Jag bryr mig inte. Jag bryr mig inte heller om nån skiter i att säga grattis på FB när jag fyller. Eller om nån avföljer mig.

  Usch jag blir alldeles matt bara av att tänka på att leva på det viset.

 14. Svatantrya.se skriver:

  Om man tar der personligt ska man nog se över hur man faktiskt mår och trivs med sitt liv ”IRL” som det kallas…. Själv har jag dolt alla förutom min familj och två närmsta vänner på facebook. Behöver facebook för olika grupper i skolan osv men åååh så skönt att inte längre sitta och tvångsmässigt scrolla igenom flödet. Och ännu roligare att inte veta vad folk har haft för sig den senaste tiden när man ses!

 15. Simba skriver:

  Det var en tjej som jag träffade några gånger som började följa mig på instagram men hon gillade aldrig något så jag slutade gilla hennes också för att se om hon reagerade. Sen slutade hon höra sv sig och tog bort mig som vän på facebook. Visade sig att hon blev väldigt sur för att jag aldrig gillade hennes bilder på instagram längre och ansåg att man inte var riktiga vänner då så hon bestämde sig för att blockera mig överallt och aldrig mer prata med mig. Okey..?

  1. Simba skriver:

   Asså, jag slutade för jag hade hört att hon var smått likesbesatt och jag ville se om det stämde. Oh yes, likes var livet tydligen.

  1. Järnridå blogg skriver:

   Skrutt-telefon! Anyhow, det jag ville skriva innan allting hängde sig var att detta är första gången jag hör talas om att folk är så engagerade i vad deras följare gör och inte gör. Jag blev framför allt väldigt avundsjuk för att folk har TID att ägna sig åt sådant! jag har två instagramkonton och är glad om jag hinner lägga ut det jag vill + gilla folks bilder i några minuter varje dag. Sen kan jag tycka att alla ska väl få göra det de vill på sociala medier, jag skulle tycka det var väldigt märkligt om någon ifrågasatte hur mycket/lite tid jag lägger ner och började kräva att jag var mer aktiv. Det måste väl jag få bestämma själv, vad jag vill lägga min lilla fritid på.

   1. Ƭĥe real Hmm skriver:

    Dags för en iPhone? 😉 🙂 😘

    1. Järnridå blogg skriver:

     Skulle hellre kapa av mig fingrarna med en rostig tesked. 🙂

     1. Ƭĥe real Hmm skriver:

      Ha ha ha, ja varför göra det enkelt för sig och ha en grunka som fungerar som den ska när man inte måste. 🙂 <3

 16. Anonym skriver:

  Kissie är så old news.

 17. M skriver:

  Jag bryr mig inte om mina vänner inte gillar mina bilder på IG eller retweetar tweets MEN, det finns ju absolut ”friend politics” som gör att jag inte avföljer vissa människor som jag egentligen inte är så intresserad av att följa för att jag vet att de relationer som finns då skulle skadas av detta. Det tycker jag är jobbigt. Har många jag skulle rensa från min twitter om jag inte visste att de med en gång skulle ifrågasätta det och be om att få veta vad de gjort för fel. Hade de gjort fel så hade jag ju sagt det, men poängen är att de inte gjort mer fel än att de är tråkiga och personer jag inte egentligen tycker jag känner så väl men vi har gemensamma vänner t.ex som skulle ta illa upp.

 18. Fanny skriver:

  Inte vanligtvis, men ja blev faktiskt lite ledsen en gång, ja har vuxit upp med ett tjejgäng på 9 tjejer o vi höll ihop i vått o torrt, nu bor ju alla på olika ställen men de e fortfarande på samma sätt när vi träffas, o en av dem bor utomlands o har gift sig o ja va överlycklig för henne när hon la upp bild om när de förlovade sig mm o skrev grattis o massa, va även på bröllopet o så, därför blev ja lite ledsen när hon inte ens gillade min bild ja la upp när ja förlovade mig, alla de andra skrev grattis men hon gillade inte ens bilden, då blev ja faktiskt ledsen

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg