Tyra:
Nu har Tyra haft sitt första besök hemma sen hon skadade sig och det verkar ha gått bra även om det så klart var jättepåfrestande både psykiskt och fysikt.
En sak som jag reagerar på är att hon kallar sig själv för ”handikappad” hela tiden och det kan jag inte dra mig till minnes att jag någonsin gjorde.
Jag såg mig själv och Tyra som skadade – inte handikappade eller funktionshindrade. Man är väl inte ”tillfälligt handikappad/funktionshindrad”?
Hon är ju inte rullstolsburen bara för att hon tvingats sitta i rullstol ett tag..
Lite som att alla hennes inlägg heter – Livet från rullstol till hästryggen.
Jag såg att hon fått kommentarer från någon som faktiskt är handikappad/funktionshindrad och som sitter i rullstol att dom tycker att hon är respektlös mot dom med sättet hon skriver på.
Jag har i alla fall aldrig sett mig själv som handikappad/funktionshindrad men vi kanske bara tolkar ord och betydelser olika?
Märka ord.
Ordet handikapp börjar mer och mer försvinna.
Man vill i stället använda ordet funktionshinder.
Liknande historia har städare som numera tilltalas lokalvårdare eller sanitetstekniker.
Bra där! Jag har uppdaterat min text. ??????
Tack.
Ännu bättre är funktionsnedsättning! /Språkkonsult på socialförvaltningen
Många inom funktionshindersrörelsen vill inte kallas för handikappade.
Till och med inom handikappråden i vissa kommuner har de bytt namn till rådet för funktionshindrade.
Det finns t o m ett än mer politiskt korrekt ord än funktionshinder och det är funktionsvariation. Men jag tycker nog funktionshinder ska kunna duga några år till.
Har jobbat som städerska i 12 år och aldrig blivit kallad lokalvårdare. Och sanitetstekniker, bara som ett ”kul” skämt benämning.
Jag föredrar städerska. 🙂
Märkte att Tyra har gått ner ganska så mycket i vikt. Hon var ju väldigt svullen innan, men det ganske berodde på tabletterna?
Jag arbetar med en person som är tillgänglighetskonsult, hon har själv en funktionsnedsättning och vi hade en diskussion om detta häromdagen. Majoriteten verkar föredra ”funktionsnedsättning” när man talar specifikt om en persons funktionsnedsättning (att en person är rullstolsburen eller har en synnedsättning, etc.), men att det är bättre att använda ”hinder” snarare än funktionshinder om man talar i mer allmänna termer. En tio meter hög trottoarkant kan vara ett hinder för en mamma med barnvagn också. Man kan ha olika förhållningssätt och min arbetsgivare vill flytta fokus från personen: från att ”personen är funktionshindrad”, till att det finns hinder i omgivningen som kan ställa till det för många, inklusive personen med funktionsnedsättning. Funktionsvarierad var ett ord hon personligen inte gav mycket för utan att förklara närmare. Det var ett intressant samtal i alla fall. Jag kan till fullo förstå att man inte vill vara ”den i rullstol”, det är inte en den egenskapen som definierar vem man är och vad man kan bidra med här i världen.
En tio meter hög trottoarkant skulle nog vara ett hinder för de flesta…
”Livet från rullstol till hästrygg” som hon döpt kategorin till sammanfattar hennes förmåga att överdriva.
Först skrev hon att ”sjukhuset vill ha kvar mig till att börja med i flera veckor”. Sedan skrev hon häromdagen att läkarna ville att hon skulle åka hem. Tyra fick panik och vägrade åka hem. Hur kunde flera veckors behov av inneliggande vård ändras till hemgång under loppet av två dagar? Svårt att tro annat än att Tyra överdrivit.
Hon kan gå i en hästhage, sitta utan problem och även stå upp. Jag vet hur svårt det är att få hemtjänst för svårt sjuka, och det skulle förvåna mig om Tyra som tom har en sambo, kommer få det. Hemtjänst beviljas ofta inte ens de svårast sjuka och dem är ju inte Tyra en del av.
Jag fattar inte varför hon vill ta upp en plats på sjukhuset när hon skriver att hon är ute i rullstolen varje dag mellan kl 12-20, läkarna anser henne medicinskt färdigbehandlad eftersom de vill att hon åker hem, hon har blivit så dåligt behandlad att hon varit med om 2 av de värsta dagarna i sitt liv, hon ska skriva om hur hemskt det varit, hur dåligt behandlad hon blivit- som sämre än boskap osv osv. Kan det vara piller hon vill ha?
Förra gången hon ramlade av hästen åkte hon ambulans och sa att hon fått whiplashskada. Då tog hon citodon/tramadol igen men skrev i bloggen att det inte alls var ”på samma sätt”. Senare visade det sig att hon sedan fortsatte missbruka tramadol igen. Undrar om hon tar ansvar den här gången och berättar för vårdpersonalen vad som hände förra gången hon började igen. Tror dock inte att hon vill sluta med piller, utan ser detta som en bra anledning till att hon måste ta opiater. Har erfarenhet från arbete med tramadolmissbruk och det förekommer till och med att missbrukare skadar sig själva bara för att få opiater utskrivet samt för att ha en anledning inför anhöriga att ta tabletter.
Jag håller med om att allt säger emot sej själv – hon vägrar åka hem då läkarna gett klartecken att båka, samtidigt som hon vill vara ute från sjukhuset hela dagen helst….. lägg därtill på platsbrist å rådande sjukhuskris vilket hon kände av som inte ens fick plats på ortopeden fr0n början… dessutom så är ju inte varken ortoped eller kirurg en vårdavdelning där dom ”villi ha kvar en i flera veckor”
Jag förstår verkligen att folk tar illa upp. Jag själv har en sjukdom som hindrar mig, men jag fattar att hon inte har insikten att tänka på andra, och hur hon skriver, så jag tar det med en nypa salt.
Dock blir jag avis på henne som kan sitta i en rullstol i massor med timmar, det klarar jag inte ens en bra dag. Jag fattar att det är jobbigt för henne att vara skadad, och kampen tillbaka, men hon kommer få ”allt” tillbaka, dock med massa kämpande. Det finns många som verkligen förlorar allt. Det känns nästan lite kränkande till och med mig, som inte har det så himla jävligt ändå! Hon borde tänka lite på hur hon formulerar sig om hon inte vill få kommentarer och ifrågasättande. Alla människor har ju känslor och hon provocerar med sättet hon skriver på. Detta ang 80% vilja är så ogenomtänkt. Hade någon sagt detta till mig för ett par år sen hade jag blivit jätteledsen. Vad är det för fel på mig liksom som inte klarar att ”göra” mig frisk..
Min sjukdom drog undan mattan för mig totalt. Livet vändes upp och ner totalt.
Hon är ändå lyckligt lottad, att hon klarade sig så pass bra(förstår kampen att komma tillbaka såklart)om man får säga så, och borde visa lite hänsyn för de som faktiskt sitter i rullstol för alltid till exempel, och respektera att de kan känna sig sårade av hennes uttalanden. Och inte kasta skit tillbaka på folk som blir ledsna.
När man läser hennes berättelse om igår i stallet låter det som en nioåring skriver en novell till tidningen Min Häst. Bara jag som upplever Tyra som en oerhört omogen 30 åring?
Hon skriver ju ”handikappad” med citationstecken. Så ja, jag tycker att du märker ord. Det var snarare mycket annat som konstigt i texten. Hon hade ju en bäckenfraktur tvärs över, nu skriver hon att det är mest muskler som gör ont på höger sida och det är vänsterbenet som är skadat, så därför kan hon stödja sig på högra benet. Går liksom inte ihop. Likaså med skadorna kring armen och axeln.
Så bara man sätter ord inom citationstecken så kan man skriva precis vad som helst menar du?! Jäklarns vad skoj jag ska ha nu ?
Ja? Det är liksom själva poängen med citationstecken, att markera ord som har en annan betydelse än den vanliga.
Som Anna skriver – man använder bl a citationstecken för att markera att ord har en annan betydelse än det vanliga. Normalbegåvade brukar kunna hantera det fint. Om du känner för att skriva vad som helst och ha skoj så är det upp till dig, risken finns att du kommer uppfattas konstig. Ett annat alternativ är att inte använda den typen av citationstecken innan du mognat på dig lite.
Precis, ironi och citat! Med andra ord inte vad som helst, gör man det riskerar man att uppfattas som ironisk. Men jag misstänker att inte A-K inte riktigt har koll på ironi för då borde hon ha förstått min första kommentar
CITATIONSTECKEN… som i citat.
Språkpolisen ber om utsäkt. 🙂
Nja…det vanligaste vid användning av citationstecken är att man sätter dem före och efter ett citat…
Eller när man är ”ironisk”.
Jen: också när man är ”idiot”.
oki, ”idiot”.
Om hon _måste_ sitta i rullstol så är hon ju rullstolsburen, och, om än tillfälligt, rullstolsbunden.
Kolla hur Cornelia Rylen svarar en följare på sitt senaste Insta-inlägg med Corvara. Där kan alla se varför många anser henne vara dryg.
Nja, tyckte inte det var så drygt…
Inte jag heller
Blev lite full i skratt av Dessies Instagram post om body shaming. Snacka om Swenglish 😀
Hon tog bort det nu, äsch!
Om man skriver rullstoll som de står i hennes text i stället för rullstol så kanske de automatiskt syftar till att betyda tillfälligt. ☺ (på tal om att märka ord) ?
Rullstol eller rullstoll??
Hej !
Jag vill inte klaga, men en pytteliten sak som skulle göra din blogg snäppet ännu bättre är om du börjar använda de/dem istället för dom.
Dom ger ett så oseriöst intryck och det höjer en hel text bara genom att använda de/dem rätt.
Noted! Tack!