”Ny lägenhet, nya vanor” tänkte jag och Simon när vi flyttade häromdagen och uppskattningsvis ätit 60 thairätter gjorda på Santa Maria-kryddpåsar sedan årsskiftet. Nu jävlar ska vi lära oss att laga mat.
Men vad vore ett liv med nya vanor utan internet. Internet, I love you. Heja Internet, som HejaInternet-Joakim skulle ha sagt. Igår hittade jag ett recept på quornburgare. It was the bästa jag ätit på aslänge.
Okej, så till typ 5 medelstora biffar behöver ni alltså
300 g quornfärs
3 ägg
4 msk maizena eller potatismjöl
1 klyfta vitlök
1 gul lök
1 torkad chipotlechili (stod det i receptet, jag tog chiliflakes på kryddburk)
1,5 tsk torkad oregano
1 knippe bladpersilja
1 tsk kinesisk soja
Salt och svartpeppar
En kan ha i 200g fetaost också men eftersom Simon är lite kinkig med sådant så bangade vi. Blev asgott ändå.
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka löken och vitlöksklyftan och stek upp. Kasta i quornfärsen (för att det är kul att kasta saker, men akta så du inte kastar allt på golvet) och stek tills quornen fått stekyta. Ta av från plattan och låt svalna medan du hackar chilin och persiljan och kasta i dem med övriga ingredienser i en skål. Blanda ner quornfärsen. Forma biffar (vilket här är svårt eftersom smeten vägrar hålla ihop) och stek (så att äggen koagulerar och får biffarna att hålla samman). Avsluta med att ha biffarna en kvart i ugnen så att de blir genomvarma.
Ät dirrmode med valfria pålägg men obligatoriskt på burgaren är min nya hamburgerfavorit: mango chutney. Så gott. Såååå gott. Sen kan ni eventuellt även göra som jag och gråta lite över att det blåser lite för kallt för att kunna avnjuta sin burgare i sommarsolen på balkongen. Tröstät en burgare till.