Personlig utveckling

2:56 25 Aug 2015

Jag skrev ju om boken Frekvens av Penny Peirce i förra inlägget, och jag tänkte fortsätta på det temat eftersom det verkade uppskattat, dvs böcker om kroppen, känslor, tankar, meningen med livet, hur man slutar stressa, lära sig meditera, leva livet bättre, må bättre osv. 

Detta är ju något av en specialkompetens jag har då jag är väldigt intresserad av filosofi, psykologi och personlig utveckling och har läst många (jag vill inte ens räkna hur många böcker för det är för många) i ämnena. Det finns så extremt mycket böcker i dessa teman, varav mycket är skräp, så det kan vara svårt att navigera sig i bokdjungeln om man inte vet exakt vad man är ute efter eller om man kanske bara är lite nyfiken och vill lära sig mer. Jag tänkte iallafall berätta om några böcker inom genrerna som jag tycker är läsvärda;

russ_harris.jpglyckofallan.jpg

Om du har mycket tankar och vill bli av med dem, tona ner dem, kan du läsa Russ Harris, läkare & ACT- terapeut. Han har skrivit några grundläggande böcker om ACTacceptance and commitment therapy -, som går ut på att man ska lära sig acceptera sina tankar. De heter När livet slår till – ACT i svåra stunder och Lyckofällan. Istället för att trycka undan känslor eller kanske bli arg för att man tänker negativt, så accepterar man sina tankar, lyssnar på dem, och hanterar dem utifrån det. Tänker du till exempel mycket negativt om dig själv ska du lyssna på dina tankar, acceptera att du har dem och sen börja ifrågasätta dem. Är de verkliga? Stämmer de? Är de bra för att de kan hjälpa dig framåt eller kan du avfärda dem som strunt? Gör de nytta eller stjälper de?

Väldigt enkla böcker med olika övningar, men handlar mest bara om detta specifika ämne.

jonkabatzinn_nedstamdhet.jpglektionermindfulness.jpg

 

Vill du lugna ner dig, sluta stressa och lära dig mer om Mindfulness så tycker jag att du ska läsa något av Jon Kabat-Zinn. Han har skrivit enklare böcker som Lev i nuet, lär av stunden: 100 lektioner i mindfulness eller mer rakt på sak böcker som Mindfulness: en väg ur nedstämdhet. Den handlar inte om hur du ska tänka positivt eller ”rycka upp dig” – utan ger dig mer information om vad som händer, vad du går igenom och hur enkla ändringar kan förändra dina tankar. Han har skrivit många fler böcker än så, är forskare och proffesor i grunden och numera världskänd för sin utformning av västerländsk mindfulness.

eckharttolle.jpgpowerofnow.jpg

På temat mindfulness är Eckhart Tolle är min absoluta favorit, hans böcker Power of Now och A new earth är väldigt välskrivna och bra formulerade vilket gör att något som kan låta som ett komplicerat ämne blir väldigt lätt att förstå. Hans böcker handlar enbart om varför vi ska leva i nuet och hur du ska leva i nuet. De har förändrat mitt sätt att se på världen och livet. Han har tillsammans med Oprah gjort många projekt, bland annat en serie där de diskuterat livet, spiritualitet, vad som händer i världen osv. och hjälper till att svara på frågor som läsare/tittare har.

vem_ar_jag.jpg

Vill man gå djupare in och läsa mer om livets stora frågor rekommenderar jag boken Vem är jag och i så fall, hur många? av Richard David Precht. Det är som en slags introduktion till filosofi och boken tar lättsamt och förståeligt upp historia blandat med ny forskning. Vad sa Freud om människan och hur ser vi på det nu? Vad är egentligen känslor och vad har man trott om dem under olika århundraden? Hur borde du egentligen leva ditt liv enligt olika kända tänkare? Väldigt läsvärd bok!! Den låg på topplistan över facklitteratur i typ ett år efter att den kom ut. 

kort_om.jpg

Sen finns det en bokserie som heter KORT OM och som tar upp olika teman. Kort om känslor, Kort om hjärnan, Kort om ångest, Kort om kroppen etc mm osv. De är alla korta (obviously) och tar på ett enkelt sätt upp det grundläggande du behöver veta om just det ämnet. Som små guider till olika viktiga saker du kanske är intresserad av.

Men jag vill säga en sak om böcker på dessa teman, böcker som egentligen går utanför forskning som kan fullt bevisas och handlar om livsåskådningar, spiritualitet, saker utanför det vi kan se och ta på, känslorna inom oss etc. Du borde läsa med öppet sinne, men du behöver inte tro på allt. Jag försöker i alla fall att tänka till lite extra när jag läser sådant här, jag utgår från vad jag tror på och vad som jag tycker kan passa in i mitt liv och min världsuppfattning. Som i boken Frekvens jag skrev om i förra inlägget, jag tycker mycket i den är intressant och det beskriver och förklarar en del saker jag själv upplevt, känt och undrat över. Men sen så handlar ett kapitel om hur du ska smälta samman med objekt och levande varelser för att känna in information och lära dig av dem, typ bli ett med trädet, bli ett med din soffa, bli fågeln där uppe, och sådant kan jag ha väldigt svårt för. Det är inte riktigt min kopp te och jag sitter mest som ett skeptiskt frågetecken. Så eftersom just det inte passar in i det jag vill utöva eller lära mig om – hoppar jag över det kapitlet.  Men bara för det gör det inte hela boken till strunt. Man får klippa och klistra lite om man vill ta till sig saker, vill man bara läsa för att det är intressant att läsa om andras tanke- och livssätt, ja då kan du ju bara njuta av allt som skrivs och le åt sådant du tycker är strunt! :)

 

Är det något mer tema ni vill att jag ska skriva om? Som jag sagt förut, kommentera gärna, ställ frågor och be om tips! 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG