15 tips – Bokmässan 2015

10:51 22 Sep 2015

bokmassan.png

Denna vecka, 24-27 september, är det dags för den årliga Bokmässan i Göteborg, eller ”årets höjdpunkt” som jag hört mässan kallas flera gånger. 

Ungern är årets temaland och det kommer vara fokus på ungersk litteratur. Utöver det kommer yttrandefrihet att stå i fokus. 2002 fick ungersk litteratur en mer framträdande roll i världslitteraturen med nobelpristagaren Imre Kertész, och motiveringen till att de blev temaland i år var ”den stora och starka litterära traditionen i landet”.

SvD kunde vi dock idag läsa att arrangörerna fått en del kritik över att Ungern är huvudtema i och med deras agerande i den senaste tidens flyktingkatastrof. Arrangörerna har därför lovat fler programpunkter där det blir en kritisk diskussion om deras migrationspolitik.  

ungern.png

Så vad borde man göra, se och höra när man besöker mässan? Det är ett omfattande program (se programmet här) där bara seminarieprogrammet har 388 programpunkter med 780 medverkande. Utöver det har ni montrarna, flera scenprogram och olika temaavdelningar. Sen finns det restaurangavdelning och flera vinbarer… Hur ska man hinna med allt? Jag tänkte iallafall ge er 15 tips på intressanta seminarier indelade i olika teman som visar på att bokmässan är så mycket mer än en plats för författare att signera sina nya böcker på, platserna för samtalen hittar ni i programmet.  

 

För dig som är intresserad av vad som händer i världen:

Torsdag 24/9  Loretta Napoleoni – Islamiska staten     11.00 -11.45
Världsberömda terroristexperten Loretta Napoleoni deltar i ett samtal med Joel Ahlberg, Irakexpert på Folke Bernadotteakademien, om hur västvärlden bör hantera Islamiska staten.

Fredag 25/9   Europa på väg över högerkanten       13.00 – 13.45 
Medverkande: Anna-Lena Lodenius, Alice Petrén, Gabriel Byström. Under författaren och journalisten Lena Sundströms ledning diskuterar författarna orsakerna till och konsekvenserna av Europas högersväng.

Lördag 26/9    Vad är det som händer i Ukraina?   13.00 – 13.45            
Medverkande: Kalle Kniivilä, Anna-Lena Laurén, Peter Johnsson, Stig Fredrikson. Författarna diskuterar utvecklingen i Ukraina, vilka historiska orsaker som finns till konflikten och hur framtiden ser ut för Europas näst största land. 

 

Snack om yttrandefrihet:

Torsdag 24/9   Yttrandefriheten i framtiden   14.00
Brukas eller missbrukas yttrandefriheten i de sociala medierna, och vilka konsekvenser har det för kvalitetsjournalistiken?

Fredag 25/9 Den relativa yttrandefriheten    15.00 – 15.45        
Ian Buruma, nederländsk-amerikansk professor i mänskliga rättigheter och journalistik vid Bard College, har tidigare bland annat skrivit om filmskaparen Theo van Gogh, som mördades på öppen gata i Amsterdam 2004. Den ryskamerikanska journalisten och författaren Masha Gessen, som fick Svenska PEN:s Tucholskypris 2013, har ägnat flera år åt att bevaka Putin-regeringen. Hennes bok om Pussy Riot, Ord kan krossa betong, fick mycket uppmärksamhet och hon är även djupt engagerad i homosexuellas rättigheter i Ryssland. Hur ser Ian Buruma och Masha Gessen på tillståndet för yttrandefriheten i världen 2015? Vilka är utmaningarna, hoten och möjligheterna? 

Söndag 27/9    Hotad yttrandefrihet i Ungern      14.20 – 14.40     
Sedan Fidesz tog över makten i Ungern 2010 har det ungerska samhället förändrats. Medier tystas ner och kritiska journalister avskedas. Vad får det för konsekvenser för yttrandefriheten? 

 

För dig som vill höra mer om feminism och kvinnor:

Torsdag 24/9    Sexualpolitiska samtal     13.00 – 13.30    
Maria Sveland, Julia Hansen, Jenny Åkervall m fl i samtal om abortlitteratur, feministisk hämnd och filmbögar. 

Torsdag 24/9     Fula, skitiga och elaka – den nya kvinnan i litteraturen       15.00 – 15.45
Arbetslös, frånskild, alkoholiserad. Det växer fram en ny anti-hjältinna inom litteraturen, långt ifrån den behagliga, rättrådiga, lyxsökande och fysiskt attraktiva kvinnan som vi följt i böcker tidigare. Paula Hawkins delar sina tankar om den nya litterära anti-hjältinnan med journalisten och författaren Andres Lokko. 

Fredag 25/9  Feminismen, var står vi idag?    15.00
Märta Tikkanen var en frontfigur för kvinnokampen på 70-talet. Liv Strömquist för kampen vidare i sina bejublade serier. Hur långt har vi kommit? Medverkande: Märta Tikkanen, Liv Strömquist, Katarina Gäddnäs

Söndag 27/9  Det riktiga landslaget     15.00
I sommar äger fotbolls-VM rum i Kanada. Sveriges landslag har några av världens bästa spelare och har rönt stora framgångar de senaste åren – trots att herrfotbollen ständigt prioriteras. 

 

Litteratursnack:

Torsdag 24/9   Litteraturens värden    12.30
Skönlitteraturen har traditionellt tillmätts stort värde. Är värdet resultatet av en förhandling mellan olika aktörer?

Torsdag 24/9    Hur är det att vara kvinnlig författare i Ungern idag?     16.00 – 16.45
Vilken är kvinnans ställning och roll i det ungerska kulturlivet och i samtida ungersk litteratur? 

Fredag 25/9    Vad är unikt med nutida ungersk litteratur?     14.00 – 14.45
Finns det några drag som är helt unika för den nutida ungerska litteraturen? Teman som bara ungerska författare tar sig an? 

Lördag 26/9     Hur nära sig själv kan man gå?    14.00 – 14.45
Var går gränsen mellan fiktionen och det självupplevda? Författarna samtalar om sina romaner, nu aktuella på svenska, och om hur nära verkligheten man kan gå i sitt skrivande. Medverkande: Guadalupe Nettel, Milena Busquets, Sonja Schwarzenberger.

Söndag 27/9   Vem får vara med och hur?     13.00
Vad innebär mångfald i barnbokshyllan och varför är det viktigt att fundera kring representation? Hur sker gestaltningar och vad är viktigt att tänka på för att ge barn lika möjligheter genom litteraturen? 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp