Nya böcker av kvinnliga författare att läsa i höst (Eller nästa år. Eller när ni vill. Känn ingen press)

10:48 24 Sep 2015

De senaste veckorna har jag besökt några olika förlagsdagar, dagar då förlag och författare presenterar sina senaste utgivningar. De här dagarna kan nästan ge mig lite ångest då jag får tips på så mycket bra läsning och sen får panik över hur i h*vete jag ska hinna med att läsa allt när det redan är så mycket annat jag vill läsa. Och det kommer ju nytt hela tiden, varje månad varje år. Gaah.

Så jag måste erkänna att jag är rätt dålig på att läsa mycket av det allra senaste, jag läser det jag känner för vilket kanske är 2 böcker av årets utgivningar och utöver det läser jag böcker från andra år. Men jag är iallafall duktig på att lära mig namnen på titlarna som ges ut, så jag har lite humm om vad folk pratar om när de frågar efter ”Leif G.W Perssons senaste”. 

Men när författarna var där och pratade om sina nya fräscha böcker, Tom Malmqvist pratade om sin senaste bok I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv, Cilla Naumann om Bära barnet hem, Jesper Weithz om Vintersystrar, Moa Gammel berättade att hennes pod Genier blivit bok, Aris Fioretos om Mary etc mm osv. Av alla dessa svenska utgivningar var det bara en jag blev riktigt sugen på att läsa; Kerstin Norborgs bok Marie-Louise.

marie-louise.jpg

Den handlar om Marie-Louise som var syster till den kände konstnären Carl-Fredrik Hill. Hon var yngre än honom och delade hans starka intresse för måleri och konst, men när Carl får bege sig till Stockholm och sedan också Paris för att måla, blir hon kvar hos familjen i Lund eftersom familjen inte tror på henne och hennes konst. Först efter broderns psykiska sammanbrott får Marie-Louise tillåtelse att resa till Paris för att hämta hem sin bror. Paradoxalt nog blir detta Marie-Louises första riktiga möjlighet att ge sig ut, komma bort från det instängda huset på Skomakargatan.

Kerstin Norborg berättade så intensivt och levande om denna bok, hur hon intresserade sig för Marie-Louise öde och ett hennes liv och passion som inte fick levas ut. Hon berättade hur hon har läst och studerat brev, anteckningar, målningar och annat för att få fram Marie-Louise berättelse. Jag blev alldeles tagen och fascinerad av denna berättelse, kanske just för att Kerstin Norborg själv verkade så tagen, men just också för att jag gillar när man ger röster till de som inte fått komma fram i historien. 

Av de utländska böckerna så var det iallfall tre som kommer ut i höst på svenska som jag fastnade för.

Patti Smith som skrev den extremt hyllade Just kids kom nu i september ut med sin nya bok M-train. M Train börjar på ett litet café i Greenwich Village som blivit som ett andra hem för Patti Smith. Vid sitt stambord i hörnet dricker hon kaffe, skriver i sin anteckningsbok och reflekterar över minnen, kärlek, kreativitet och det som har gått henne förlorat. 

m-train.jpg

Alvernas liv av Muriel Barbery som kommer ut på svenska nu i oktober. Jag hade inte läst Muriel Barbery innan, men efter att de berättat om den här boken och gått in på hennes författarskap gick jag direkt och lånade hennes Igelkottens elegans från 2006 (2009 på svenska). Det var en av de finare böckerna jag läst och jag blev helt… tagen… den fick mig att sitta och storböla i typ en halvtimme efter att jag läst ut den bara för att den var så fin, så intellektuell och så egendomligt sorgsen.

I Alvernas liv får vi följa två flickor. När vi lär känna Clara och Maria är de i tioårsåldern. Clara växer upp i en italiensk bergsby, Maria på landsbygden i Bourgogne, men deras verkliga ursprung är okänt. Båda två har speciella förmågor; Maria står i sällsam förbindelse med naturen och Clara visar sig vara ett musikaliskt underbarn. Det blir snart uppenbart att det finns ett mystiskt samband mellan de båda flickorna, och att de begåvats med sina övernaturliga förmågor av en anledning.

alvernas_liv.jpg

Thrillern Disclaimer av Renee Knight kommer ut på svenska i oktober. Det har varit en del hype kring denna redan och den har hyllats mycket utomlands med recensrioner som ”det bästa jag läst!” ”det mest spännande jag läst, kunde inte slita mig!”. Ja ni hör ju, gillar ni thrillers är det här boken som ska läsas. 

Handlingen låter såhär: En dag ligger en bok på Catherines nattduksbord. När hon börjar läsa inser hon med fasa att boken handlar om henne, och om en mörk hemlighet hon dolt i 20 år. Bara en annan person visste om vad som hände den där sommardagen, med den personen är död sedan länge. Bokens författare har dessutom byggt vidare på historien och det mardrömslika slutet gör Catherine panikslagen. Samtidigt som hon förstår att hennes enda hopp är att konfrontera sitt förflutna börjar hennes värld att falla samman.

disclaimer.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste kommentarer

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg