Jackie Collins – scandal, money, sex and power

10:49 21 Sep 2015

Den 19e september gick den flerfaldigt bästsäljande författaren Jackie Collins bort efter flera års kamp mot bröstcancer. Hon är bland mycket känd som symbolen för tantsnuskeran på 80-talet och har gett ut över 30 böcker som sålts i mer än 500 miljoner exemplar. 

jackie_collins.jpg

(Bild skamligt tagen från wikipedia)

Läs det igen, femhundramiljoner exemplar.. det är nog tillräckligt för att säga att man är en riktig jäkla powerwriter, även om det gäller ”tantsnusk”. Det ordet är förövrigt bara en svensk beskrivning, på engelska säger man att hennes böcker tillhör ”scandal, money, sex and power genre”.

Hon blev kanske först och främst riktigt känd för boken Hollywood Wives, 1983, som också blev en hyllad serie av Aaron Spelling. Man kan lätt summera att den innehöll mycket sex, makt och maktspel, vad annars liksom. Men innan det hade flera av hennes böcker filmatiserats och hennes syster Joan Collins spelade huvudrollen i både The Stud (1978) och The bitch (1979). Även om filmerna drog in pengar så gav de henne inte den framgången som Hollywod Wives senare gjorde.

Men något jag verkligen tycker Jackie ska ha en eloge för är sina boktitlar,  med namn som The Stud, The Bitch, Poor little bitch girl, The world is full of married men, Sinners och Lethal seduction så kan man ju inte anklaga henne för att inte stå exakt för vad hon skriver. Det är inget som är gömt i nån poetisk titel här. Rakt på sak. 

the-bitch.jpgpoor-little-bitch-girl-ppb-us.jpg

41uzygqnanl._sx322_bo1204203200_.jpghollywood-wives-us.jpg

Trots att hon lidit av cancer i flera år har hon ändå fortsatt ge ut böcker i Santangelos serien, en kokbok med recept från böckerna 2014 (wow, smart sätt att spinna vidare på en lyckad serie) och en roman The Santangelos, 2015. Nu kanske inte den generationen jag tillhör har så många exemplar av hennes böcker i våra bokyllor, men besök närmaste bokhylla i erat föräldrahem så kan lova att det åtminstone står en bok av Jackie Collins bland verk av Judith Krantz , Virginia Andrews och Barbara Taylor Bradford, klassiskt 80-tal. 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg