Årets bokfest är här! (och det är inte bokmässan)

2:00 22 Feb 2016

Bokrean2016

Onsdagen den 24 februari drar den igång, årets bokrea.

Jag tycker det görs så mycket reklam för det här med ord som ”årets bokfest” att nöjesvärdet i det hela nästan kan jämförs med Bokmässan, som om det är ett jättestort happening. Egentligen är det väl inte mer än en vanlig rea? Om det är en massa fester i anslutning till det här så väntar jag fortfarande snällt på mina inbjudningar – ni kan mejla dem till ida.stodell[at]gmail.com  Tack på förhand.

Så här säger Kristina Ahlinder, VD för svenska Förläggarföreningen, i en intervju om det ”Bokrean är en bokfest för alla bokälskare och väldigt viktig för branschen. Det är roligt att boken uppmärksammas så stort varje år genom den gemensamma rean”. 

Intressant ändå att ha ett fast datum för en årlig rea på just böcker – då gör man det ju automatiskt till ett event. Tydligen är den här rean vi har i Sverige unik i världen då inget annat land med fri, avreglerad marknad har en nationell gemensam reastart. Antalet titlar med nedsatt pris är i år 3700.

bokrean2

Exempel på reapriser

Jag har ett minne av universitetstiden och att vi gick till bokrean 00.00 när den startade då på natten. Vi kan ha druckit vin innan men jag är inte säker för minnet är lite blurrigt…  Här i Stockholm verkar det dock vara 07.00 som gäller som starttid för bokrean och då kan du ta dig till bland annat Hedengrens, Aspuddens Bokhandel, någon akademibokhandel eller Ica Maxi (bland andra). Själv kanske jag kollar in Vattumannens bokrea, där finns det iallafall massa intressanta titlar bland ämnen som intresserar mig.

Jag vet dock inte hur mycket ”bokfest” jag tycker rean är, jag brukar inte gå på fest sju på morgonen (gå hem kanske), men den hjälper till att öka försäljningen för de flesta bokhandlar och läsaren får litteratur till bra pris så den är ju behövlig. Mina efterforskningar på nätet verkar dock tyda på att få eller inga bokhandlar kör nattöppet som förr i tiden utan alla börjar 07? Jag hittar bara information från 2012 eller liknande att bokhandeln i Hjo och Umeå körde nattöppet.

Spontant tycker jag att det är en roligare idé, men jaja, det var väl för få bokälskande nattugglor. Jag tror vissa bokhandlar och butiker serverar våfflor för de som kommer redan 7 på morgonen så det kan ju också vara ett lockbete för dig som funderar på om du vill köpa billiga böcker innan jobbet eller inte.

På biblioteket har vi väl egentligen alltid bokrea, vi lånar nämligen ut böcker helt gratis varje dag om året, bokfest varje dag på mitt jobb med andra ord. Inga våfflor dock. Välkomna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg