Nya trenden: att visa upp sitt duktiga valdistrikt

8:38 26 Maj 2014

Såhär dagen efter valet myllrar det av statistik i sociala medier. Något som sticker ut och är lite vanligare är valdistriktskrytet, dvs att människor småskryter om hur bra folk har röstat i just deras valdistrikt. För att tala i Pontus Pilatustermer kan man säga att de ”tvår händerna” på sitt geografiska område. Typ ”okej Europa är på väg att bli en fascistisk superstat MEN DET ÄR INTE PGA MIG OCH MINA GRANNAR IAF”. 

Så jag sökte upp mitt valdistrikt för att se hur bra min position ligger till rent geografiskt och värderingsmässigt. Bär mitt område skulden för ett brunt Europa eller kan jag känna mig nöjd, lever jag i en medmänsklig närmiljö värd att visa upp?

 

komarkenvalostra.jpg

Mja, nja, fast helt illa är det inte. Det är kanske inget att skryta med men majoriteten människor är officiella röstare för solidaritet (eller inofficiella det beror på hur man ser på det). Men det är klart att helt ljust ser det inte ut. Vad jag tycker är anmärkningsvärt här är att det inte tycks ha skett någon förändring sedan förra valet, vi i detta valdistrikt röstade exakt likadant. Eller så är valdistriktet nytt. Kanske har jag tagit fel valdistrikt. Det är så jävla krångligt alltihop. 

Så jag kollade min hembys valdistrikt – Latikberg. Byn av mitt hjärta! Byn vars sköte jag vaggats i tills dess jag blev 19 och flydde jag menar flyttade sökerut för att vidga horisonten! Byn som jag älskar och längtar efter pga sin fina natur och harmoniska atmosfär!

latikbergval.jpg

Även om detta definitivt inte är något att flasha med pompöst inför publik så tycker jag att det är överraskande goda siffror faktiskt. 12,1% till SD innebär att bara 21 personer röstade på dito. Elva personer röstade på Miljöpartiet och fem personer röstade på Fi. Fem! Det betyder att jämställdhetstänket förmodligen har gått framåt sedan jag flyttade därifrån och det blir jag helt pirrig av. *nöjd*

Slutsats
Idag är en dag då jag kan glädjas över hur lite jag förstår av politiken och hur det här med EU-parlamentet fungerar. Människor som förstår mer än mig har brytit ihop och säger att allt känns hopplöst, men jag som inte fattar nåt ser positivt på tillvaron. Det här med rasism och kvinnoförtryck och transmisogyni och funkisfobi etc etc det fixar vi, nemas problemas! Vi ses i vardagskampen från och med idag och för all framtid! Och jo, döm inte valdestrikten som har röstat ”dåligt” eller ”omedvetet” allt för hårt i eventuell stolthet över eget valdistrikt. 

4 kommentarer | “Nya trenden: att visa upp sitt duktiga valdistrikt”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Xiwi skriver:

    I mitt gamla valdistrikt (Liten håla i södra Småland) så var det över 20% till SD och typ 100 rasister, vilket är riktigt jobbigt att se. Inte så mycket bättre där jag bor nu, men lite mindre SD, men tyvärr inte fler feminister. Blir ändå lycklig av att se att några, ungefär 8 pers på vardera valdistrikt går emot och röstar rosa trots att det ändå är en så stor andel idioter. Vill så gärna veta vilka de är och krama om dem. <3

  2. Vanessa Hanse skriver:

    Jag tycker det är obehagligt med alla som skryter om sina egna områden på Facebook. En bekant skrev ”stoltheten och tryggheten av att inse att man bor i ”rätt” stadsdel <3" om Möllan.
    Det visar ju bara hur segregerat det är överallt, och att en lever i sin egen lilla bubbla. Alla har inte möjlighet att välja stadsdel bara sådär.
    Sen är det väl typiskt Möllanbor i Malmö att sitta och vara självgoda och tycka bra saker. Typ "jag är så duktig för jag är inte rasist! Det är bara lågutbildade ute på landet som blir rassar." (OBS, endast en känsla jag har. En fördom om Möllanbor).

    I min gamla hemort ser det ut ungefär som i Latikberg. Mycket sossar och även SD. Fast F! Fick hela 8%, alltså 27 pers. (För att någon i grannbyn lyckades boka ett homeparty med Schyman för ett tag sen.)

  3. Ellen skriver:

    haha, bara för denna text skull var jag tvungen att kolla in mitt distrikt och blir sådär lite löjligt stolt som du skriver i texten:)

    http://www.val.se/val/ep2014/valnatt/E/valdistrikt/14/80/1013/index.html

    Borde vara majornabor som styr Europa uppenbarligen. (Minus de som röstar på SD då förstås). Lite kul att pp fick ngt mer än moderaterna, som inte ens skulle kommit över 4% spärren.. hehe.

  4. var neutrala skriver:

    helt OK med att nöjesguiden är emot SD – det är nog de flesta läsarna också. gillar inte att det i alla politiska artiklar finns en underton av att vänsterpolitik skulle vara bättre än högerpolitik. valdistrikten ovan hade ju båda högre andel SD än rikssnittet, men ändå skrivs det ”helt illa är det inte”, antagligen syftandes på starka S-siffror och låga M-siffror (eftersom dessa var de ändå som markant avvek från riksresultatet).

    MÅSTE nöjesguiden ta ställning i frågan socialism vs kapitalism och liberalism???

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG