Obehaglig kommentar på instagram

9:06 26 Maj 2014

Jag la upp den här bilden på Instagram och fick sedan kommentaren som följer.

image-10.jpeg

cencur.jpg

 

Den här personen vill alltså tala om för mig att 

1. Det finns andra jättehemska och sexistiska människor som skulle kunna se min bild som sexuell och förförisk och därefter reagera vedervärdigt och belägga mig med massor av skuld osv 
2. … men att sån är ABSOLUT inte kommentarskrivaren 
3. tvärtom, så är kommentarsskrivaren en trevlig skön kille som är ironisk och skämtsam ”i flera led”. Kanske rent utav ”omtänksam”.

Fast så är det inte, kommenteraren är flera led av obehaglig.

Det påminner väldigt mycket om en gång när jag var på fest. När jag skulle gå hem så följde en kille från festen med mig till busshållsplatsen. Halvvägs säger han ”tänk om jag skulle våldta dig?”. Och jag blev helt stel och osäker. Vad fan gjorde jag där med honom? Hur hade jag kunnat vara så naiv att jag trodde att det var säkrare att gå där med honom än att gå själv?
Sen skrattade han. ”Men självklart skulle jag inte göra det! Jag är en snäll kille, jag skulle aldrig göra nåt sånt!”. Sjukt obehagligt.

Samma är det med kommentaren. Genom att påpeka hur ”andra” skulle tänka om mig eller göra med mig gör han något jävligt osympatiskt – han gör mig medveten om att ett hot ligger över min kropp, och han gör även det hotet verkligt genom att säga att det är verkligt, om än det enligt honom är ”något andra gör” eller ”på skämt”. Men hur kom tankarna in i hans huvud från första början, om han inte själv tänkte tanken? Dessutom är hotet verkligt. Våld mot xx-kroppar är ett av de största problemen i hela världen. Det är något jag måste förhålla mig till. Men gud nåde mig om jag glömmer bort mig för en stund, eller? Pfft.

Ingen skön, snäll eller omtänksam person gör såhär.

Om detta hade varit för nåt år sen hade jag reagerat med avsmak när jag såg kommentaren, men sen hade jag förmodligen bara låtit den stå eller tagit bort den för att andra inte ska se den och se mig på det sättet han skrev. Förmodligen hade jag även känt mig nersmutsad av kommentaren men inte sagt något för att inte ”verka jobbig” eller för att ”han inte menar något illa” . Men det tänker jag inte göra nu. Har fått nog av att svälja och resonera bort sån här skit.

Vad ni än gör, släta inte över dina upplevelser med ”han ville ju inte nåt illa egentligen”. Gör någon er illa så gör någon er illa, det spelar ingen roll hur mycket ”humor” eller ”ironi” eller ”omtänksamhet” som är inblandad. Tänk inte heller i termer att ni ”inte vill vara en sån där jobbig person” som ”gnäller” eller ”gör en höna av en fjäder”. Försök förstå att människor som ”bråkar” när de upplever obehag eller kränkningar gör något som är värt att beundra. En persons ignorans är ingen ursäkt till att du ska lida ens lite. Punkt slut.

Exempel på annan ”schysst kille”: 

Ett par andra tweets från hashtaggen ”#yesallwomen”

19 kommentarer | “Obehaglig kommentar på instagram”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Soraya Hashim skriver:

  EXPLODERAR AV ILSKA!

 2. Ulf skriver:

  Känns som ett ruggigt maktmedel det där med ”Tänk om jag vore en våldtäktsman.. fast det är jag inte.. jag är snäll”. Han får dig att känna dig utsatt och hotad, men att han kan försvara dig osv.

  /U

 3. Fredrik Montelius skriver:

  8-=. Huh. Förskräckliga människor. De är media- och porrskadade, antagligen. Det enda den obehagliga kommentatorn avslöjar, är sin egen sexism. Och den ”snälle” våldtäktsmannen visade ju att han är farlig i och med att han hotade dig. Hans hypotetiska resonemang var i sig ett övergrepp.

 4. Tova skriver:

  håller med Ulf nedan. sjukt läskigt; att kommenteraren liksom pekar på MÖJLIGHETEN till att vara sexistisk känns lite hotfullt i sig.
  typ ”jag är en schysst kille, men akta dig, jag skulle kunna bli ett svin!!”
  huuuu

 5. I wont give my name to a machine skriver:

  Inte för att vara sån men när jag (man) såg bilden tänkte jag ”soligt/kisande ögon”, ”gympaskor”, ”bildning, hm..skola?”. Sen kollade herr fun-guys kommentar och kände direkt att han hade sett något helt annat. Sen läste jag konversationen och jag tror att det han inte förstår är att han ens tänker på det där sättet. Att det första (troligen?) han gör, då han ser en bild av en annan människa som sitter i solen framför sin skola (förmodar jag), är att han identifierar personen som motsatt kön och börjar leta sexuella attribut, ”damn jag tycker mig kunna se en skuggning som tyder på att den här personen har en rumpa och lår!!”. Att det är just det som är problemet. Och att han sen inte kan filtrera sig själv, då man inte alltid kan kontrollera tankar. Att förstå att det är inte okej att börja insinuera saker med att tycka sig se en hint av en skugga. För i det objektifierar han individen, oavsett på vilket sätt han försöker säga det, för det är yttrandet av tanken som är kränkande, inte tanken i sig. Tanken i sig är aningen enkelspårig och rätt primitiv men sådant kan förkomma alla, förmodar jag. Speciellt då hormoner styr och ställer. Men, jag repeterar; det handlar om respekt jämt personen man inte yttrar sin initiala tanke för med vilken man officiellt degraderar den andra individen till sexuellt objekt.

  Sen är allt såklart relativt situationen. Nu utgår jag från att det är en relativt obekant person. Är det någon man dejtar/flirtar med eller som på något sätt har anledning att se på en sexuellt (utöver ”ugh, me horny”) är det en annan situation med andra normer. Dock även där en situation som inte hör hemma på sociala medier eller i officiella rum.

 6. Joakim skriver:

  Jag vet inte vad det är för muppar och idioter som skriver till dig, men bara strunta i dom. Du är jättefin som du är verkligen :) Att lägga upp sådana kommentarer eller att ”skämta” om att våldta dig är extremt barnsligt och respektlöst. Jag tycker att du ska få lägga upp vilka bilder på dig själv utan att någon annan ska behöva påpeka något dumt om dig. Så bara skit I vad de andra säger och bara lev livet. :) Men jag förstår dig till 100% att det är svårt att inte reagera när man får höra något sådant.

 7. S skriver:

  Kommentar från sk trevlig kille apropå ingenting: ”Vi satt och garvade åt hur lätt det skulle vara att bryta nacken av en tjej när man har sex bakifrån!”

 8. <3 skriver:

  Du kan väl svara!?
  Jävla hora.

  Herregud. Tack för ditt inlägg.

 9. Martin skriver:

  Det här är lite grand mannen som rättskipare som bedömer och ”beskyddar”. Om vi då skall tala i ”flera led”, så finns i yttersta leden ett hot om våldtäkt, ett berättigande i att gå över gränser och en oförmåga till inkännande, hos männen. Detta begränsar kvinnor, gör dem rädda, och måna om att inte visa eller vara, ”för mycket”. Det går att komma bort från detta om vi tar oss bort från de rådande könsrollerna.

 10. skriver:

  Varför tycker män att dom är ”snälla” för att dom inte våldtar? Det borde ju vara självklart att man inte ska våldta, man får inte en jävla kaka för att man inte gör det!

 11. Ellen skriver:

  Men herregud, hur tänkte han där? Ursäkta så mycket och FÖRLÅT att jag har en kropp överhuvudtaget liksom, eller mannen i fråga kanske tycker det är fel av kvinnor att tillåta sig vara med på foton överhuvudtaget, man kanske helst ska gå hemma och skyla sig eller kanske det är säkrast att vi tjejer inte får finnas någonstans alls.. ???

 12. jeppen skriver:

  Självklart obehagligt. När jag läser den ordväxlingen med den första killen får jag intrycket att han inte har alla hästar hemma. Lätt autismspektrumstörning + svaga hemförhållanden som inte hjälpt honom navigera kan förklara saken, exempelvis. Maggropskänslan är att han är helt harmlös, men det är lätt för mig att säga, förstås. :-) Övriga du pratar om är mer uppenbara skitstövlar.

  Nu kanske jag ”resonerade bort” den första killen, men jag har nyligen fått skäl att empatisera lite med de som inte riktigt förstår andras reaktioner och känslor och inte vet hur man ska föra sig. Visst ska man markera när man ser sånt, men det är inte så att alla begriper markeringar eller lyckas överföra dem på liknande situationer i framtiden.

  Har uppskattat din humor på youtube förresten, och nu råkade jag hitta din blogg. Trevligt. *lägger in i RSS-läsaren*

 13. vladimir skriver:

  Rýchle pôžičky ponúknuť úprimný jednotlivcov potrebujete finančné prostriedky pre váš domov, pre svoje podnikanie, kúpu auta, na nákup na bicykli, pre vytvorenie vlastnej firmy, pre svoje osobné potreby viac pochybností. Ponúkam vám pôžičku € 1000 € 10.000.000 všetci ľudia schopní zaplatiť ju späť s úrokmi vo výške 2% pre záujemcov, napíšte mi, neváhajte a kontaktujte:nemecvladimiir@gmail.com

 14. vladimir skriver:

  Rýchle pôžičky ponúknuť úprimný jednotlivcov potrebujete finančné prostriedky pre váš domov, pre svoje podnikanie, kúpu auta, na nákup na bicykli, pre vytvorenie vlastnej firmy, pre svoje osobné potreby viac pochybností. Ponúkam vám pôžičku € 1000 € 10.000.000 všetci ľudia schopní zaplatiť ju späť s úrokmi vo výške 2% pre záujemcov, napíšte mi, neváhajte a kontaktujte:nemecvladimiir@gmail.com

 15. I am also her follower on Instagram as well as I have already seen this unpleasant comment and I consider that is a general issue which happens on daily basis.

 16. Really amazing article posted about the topic. Gives a lot of information and keep up to date. I will add that say away from these kinds of negative people because they don’t have the common sense in them.

 17. Really well-defined post by the author. But the comments you go on that pic also confusing for me as well as most of the users here. Nice picture, but still confusing way to attract the attention.

 18. baccaratsite skriver:

  Your explanation is organized very easy to understand!!! I understood at once. Could you please post about baccaratsite ?? Please!!

 19. casinosite skriver:

  I came to this site with the introduction of a friend around me and I was very impressed when I found your writing. I’ll come back often after bookmarking! casinosite

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Andra bloggar

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg