Jag växte upp i Underbara Claras drömmiljö

8:23 8 Jul 2014

Underbara Clara skriver på sin blogg och frågar om vad vi drömde om som barn. 

Själv säger hon att hon drömde om ett Barnen i bullerby-liv som hon nu i princip lever med höns, förskolehämtning på spark och fina små hus som ser ännu mindre ut i tilt shift. 

Och jag tänker på vad jag tänkte när jag såg Barnen i bullerbyn då jag var liten: jag trodde att alla hade det ungefär så, fast lite modernare. 
När jag såg Astrid Lindgren var igenkänningsfaktorn stor, även i Emil i Lönneberga och Ronja Rövardotter, och jag trodde att de flesta kände igen sig i det. Att det var ”typiskt svenska standarderfarenheter” som det rörde sig om (obs jag var inte fullväxt).

Jag växte upp med massor av små fina hus, med djur, natur, höskullar, kallkällevatten och framförallt (och det här tycker jag nog var nästan det bästa utav allt): riklig tillgång till tystnad. 

latikberg.jpg

Här ser ni centrumet av Latikberg, byn där jag växte upp. Bilden är hämtad från Latikbergs hemsida

Fast det var kanske inte exakt en rosenkantad Astrid-idyll som jag växte upp i trots detta. Men naturen! Alla ställen att leka på, alla platser att sitta på, att gömma sig, att klättra i. Och jag älskade vintern – att åka längdskidor, bygga kojor och köra skoter. Tusen tummar upp och jag skulle aldrig vilja byta det mot något. Blir nästan lite deppig när jag ser ”bra lekplatser” dit stadsföräldrar vallfärdar för att barnen ska leka av sig lite. Så torftligt. 

Vad drömde jag om när jag var barn då? Jag drömde att jag skulle bli författare, att jag skulle få en luden svans, att jag skulle lyckas tämja en älg att rida omkring på och att om jag nån dag skulle skaffa barn så skulle det vara med en person som var snäll mot oss. 

Det är inte omöjligt att jag flyttar tillbaka till nåt lite lantligare nån gång. Just nu är jag dock nöjd med att försöka vara tillfreds med där jag är.

4 kommentarer | “Jag växte upp i Underbara Claras drömmiljö”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Nina skriver:

    Jag tyck du kan flytta hem… Då skulle vi nästan bli grannar.. (Pauträsk) Då hade vi nog blivit bästa vänner.. Eller så hade jag blivit en stalker… hmm… Aja… =)

  2. Generam skriver:

    jag växte också upp i en sådan landsortsidyll. i flera stycken, faktiskt, eftersom min familj flyttade några gånger under min uppväxt. jag drömde också om att bli författare och blir också ledsen när jag tänker på hur barnen i städerna inte får en möjlighet att lära känna ”sagolandssverige”, varvid de inte tror att ett sådant existerar. som uppvuxen på landet har man ett särskilt ansvar att förmedla kunskap om ett bättre och sundare alternativ.

  3. Olivia skriver:

    Jag och pappa har ett hus i latikberg

  4. Hej Sonja skriver:

    vad kul! vart ligger det?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp