Bakläxa för nazi-Zara

4:07 27 Aug 2014

Nu är det höst och dags för långärmade tröjor, men det betyder kanske inte att man vill klä barnen med davidsstjärnor fastsydda på dito likt så som judarna fick göra under andra världskriget. 

Klädkedjan Zara har fått kritik för att göra just detta i och med sin ”sheriff”-tröja. 

bwb0yzzccaac7c1.png

Det är klart att man kan tänka att ”det är ju trots allt bara en sheriff-stjärna”. Men frågan är hur ofta sheriffer gick/går omkring med randiga tröjor. Det är klart att det kanske har hänt, modet bland sheriffer har växlat en del genom åren, och det har förekommit sheriffer som gillar randigt så mycket att de kanske har skippat sin formella klädsel någon dag. Men rent generellt är sheriffer inte kända för sina randiga utstyrslar.

Och den går inte riktigt att jämföra med liknande ”yrkesplagg” för barn heller, typ polis: 

dsc04799-ks110520.jpg

Men den är alltså betydligt lättare att jämföra tröjan med koncentrationsoutfiten som judarna tvingades bära i koncentrationslägren: 

403335_10150661265474669_502594668_10954170_1309528017_n.jpg

Och det borde ju Zara, som torde vara insatta i kläder, ha tänkt på. Nej, bakläxa på Zara, verkligen. Det senaste jag hörde är att de dragit tillbaka plagget. 

Zara har tidigare varit i nazireferensiskt blåsväder då de lät brodera svastikor på väskor i sina butiker. Visst, svastikan är en symbol som inte enbart är kopplad till nazismen, svastikan är även en symbol för solen och lycka, och symbolen fanns över hela världen innan Hitler snodde den. Den fanns till och med i Finland. 

Men frågan var om världen är redo att tolka den som en vacker, ofarlig symbol igen, och det är den alltså inte. Detsamma gäller fyrkantiga mustascher och namnet ”Adolf”. 

Krossa nazismen!

En kommentar | “Bakläxa för nazi-Zara”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. SpeLinnea skriver:

    Jag minns det där med svastika-väskorna också, det är alltså samma företag som gör dessa ”misstag”? Herregud. Det är ju knappast att en designer bara ”här är en tröja!” och den slängs ut på hyllorna direkt, det går ju genom beslut av massor av människor. Nånstans vet de att det blir gratis pr, det måste de fan göra?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp