När grabbarnas bröl tystnar

11:08 2 Aug 2014

Jag avskyr när ”grabbar” känner sig nödgade till att börja bröla. Både i grupp och i fall då de är utan grupp. Första gången som ett gäng ”grabbar” brölade något om min ”röv” genom nedrullade bilfönster så var jag tretton år. Men jag såg ut som elva. Detta var jag väl medveten om. Jag tyckte att de betedde sig som pedofiler. 

Det har hänt titt som tätt att ”grabbar” har ropat efter mig, ibland med ord men ibland med regelrätta brölanden. Jag vet att jag har läsare som vet precis vad jag menar. Det enda man hinner se är nåt ansikte genom en bilruta och några gutturala missljud. Sen är de borta. Har man otur kommer de tillbaka, eftersom de gärna verkar röra sig runt i cirklar då deras enda syfte med färden tycks vara att bröla mot sina medmänniskor.

Detta brölande är ingenting som jag har funnit resurser till att kunna uppskatta. Jag har gjort några riktigt tappra försök. Jag har försökt tänka att brölanden är som en slags pokal i guld som det står ”sexuellt åtråvärd” på (vilket förstås ska vara något väldigt fint). Men mina försök har varit förgäves. Det är helt sant att min värld inte har rasat samman i och med mina ”grabbers encounters”. Men faktum har kvarstått: jag har inte uppskattat det. Har mest blivit fundersam och kroppsmedveten. Vad vill de? Varför gör det sådär? Har jag toalettpapper hängandes ut genom byxbenet? Ett foster i ansiktet? Blöder jag? 

Jag har så klart låtit frågorna gå alldeles för långt i dessa fall. De har inte velat något annat än att visa sin ”uppskattning”.

Många tycks tro att ”grabbar” i grupp beter sig bättre med åldern. Detta är förstås sant i vissa fall, det finns en del som mognar, idkar eftertanke och utvecklar ett mer avancerat etik- och moraltänk (som de inte bara ägnar sig åt teoretiskt utan även praktiserar). Men långt ifrån alltid. Det är inte ovanligt att ”grabbarna” grånar, får skrynkliga stämband och förvandlas till lika frustande ”gubbar”. Detta sms mottog jag från en vän häromdan, som försökte ta sig helskinnad från Norrtälje en helt vanlig onsdag: 

image-37.jpeg

Jag ryser.

Här är några tweets som rullade förbi i feeden tidigare ikväll. 

Som ni ser har ickemän all anledning till att bli skeptiska när ett gäng ”grabbar”, ”gubbar” och/eller ”män” närmar sig, och jag måste säga att jag blir minst sagt frustrerad när män säger att ickemän ”överdriver” eller är ”löjliga” när vi beskriver något som kan tolkas som ”manshat” (oftast är det dock ”bara” vittnande om trakasserier eller kritik mot mansnormen). 

”Inte alla män” är det mest samhällsförändrande en del kan komma med när de hör hur ”inte alla män” beter sig. De vill vare sig lyssna eller förstå. 

Så vill man bespara sig själv livsviktig energi så ska man undvika att prata om dessa viktiga ting med dessa personer (<– obs jättebra tips). Man kan samtala om andra saker med dem. Typ.. bra mat, bra campingplatser och sånt. De måste inte vara värdelösa bara för att de inte tar dig på allvar. Men det kan vara bra att inte ge dem viktiga roller i ditt liv.

tumblr_n6ecgxy8ex1suxeeyo1_500.jpg

Och om vi lämnar själva brölandet och går till något som är nära besläktat: taffs. Det har jag också varit med om. Särskilt i samband med kollektivtrafik. Mitt på dagen. Bland folk. Det är äckligt.

Tur är det då att detta beteende har sagts upp och ska upphöra att existera. Grabbar och gubbar kommer inte att fortsätta med det här. Det finns oräkneliga anledningar till att det är på detta vis. Här är några. 

1. Ickemän förstår att vi inte trivs med vissa grejer som män gör. Missnöjet beror alltså inte på att och att vi är gnälliga och överkänsliga, utan för att män många gånger beter sig som skit.
2. Ickemän accepterar inte denna skit från män längre. Och många av oss är redo att gång på gång specifiera vad exakt vad för skit vi menar.
3. Ickemän har börjat hitta varandra och kommit på tusen miljoner sätt att dela erfarenheter, organisera oss och hålla ihop.
4. Ickemän förväntar sig att bli behandlade bra, och blir vi inte det, så kräver vi att bli det. 
5. Fler och fler börjar uppfostra sina barn till att inte behandla andra som ett potentiellt ligg/partner jämt och ständigt, som en okontrollerad spasm.
6. Den okontrollerade spasmen att över huvud taget köna våra medmänniskor börjar bli förlegad.
7. 
Männen själva kommer så småningom att komma till insikt. 

Listan kan göras mycket längre, typ enormt lång.

Här är ett klipp som rör ämnet. Dock triggervarning ett par minuter in i klippet där ett övergrepp beskrivs.

Här är länk till klippet på youtube. 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg