Jag skulle vilja göra en klassresa, men hur blir jag akademiker?

10:53 13 Okt 2014

Jag vill att samhället ska ha så små klasskillnader som möjligt men nu när det ändå finns rätt stora skillnader så skulle jag vilja göra en klassresa. 

Jag är född och uppväxt i ett sk ”white trash-hem” (jag ogillar det där uttrycket men jag vet att jag går under den definitionen) och jag bor just nu i ”förorten” – dvs jag hyr lägenhet i ett mindre välansett område. 

Mitt sk ”kulturella kapital” är ganska litet trots att vi genom uppväxten ägde instrument och mamma hade hundratals böcker (mestadels Danielle Steel). Hur gör jag. Kan man bygga ut det kulturella kapitalet genom att läsa litteraturvetenskap och skaffa blommiga tapeter och en liten näpen pinnsoffa i sovrummet?  

Rent materialistiskt har jag redan gjort några klasslyft. Bland annat har jag köpt en sån där ”up north”-regnjacka för 1000 kronor. Tyvärr är det snart vinter och då blir den jackan för kall. Min dunparkas är inte av något särskilt imponerande märke så tyvärr kommer jag ju att vara tillbaka på ruta ett rent materialistiskt i vinter. Men om jag mot förmodan köper nya vinterkläde så funderar jag på Didriksson för det är dyrt men samtidigt ”sportigt”. 

b22rq-qsvzbg24oxczzrydcxqew4-enx6piuip4r8xi.jpg

Här var jackan ny. Och för första gången i livet såg jag hur människor i gore-tex-joggingdräkter tittade på mig som om jag bodde i deras kvarter. 

Under vintern och dunparkasen kan jag kanske passa på att  jobba med lite andra grejer som bestämmer ens klass. Vad mer kan jag göra förutom att klä mig i dyra jackor och skaffa en pinnsoffa? Jag vill att mina barn ska ha en så god förebild som möjligt för att klara sig genom samhället. Jag vill inte att de ska känna utanförskap, skippa skolan, börja missbruka för att sedan efter månader av AA-möten ta ett städjobb. Inte för att jag är särskilt orolig för att de skulle göra detta (är mer ”orolig” för att minst ett av barnen ska dra iväg med båt och skydda Antarktis) men man vet ju aldrig när man lever nära samhällets botten.

Min första tanke är att jag ska utbilda mig akademiskt och bli vad som kallas för akademiker. Det tror jag skulle vara jätteinspirerande för barnen. Tester visar att det väldigt sällan går snett för barn med akademiska föräldrar, och när det väl går snett, så finns det massa grejer som de akademiska föräldrarna kan göra för att underlätta för barnen. Till exempel om barnet blir deprimerat så kan en akademisk förälder genom rekommendationer från kontaktnätet skicka barnet till en retreat på Hawaii i ett halvår där barnet finner sig själv och en inre lust att leva.

Så hur går man tillväga för att bli akademiker? Är det jobbigt? Måste man räkna matte för att bli akademiker? (hatar matte)

Jag har avklarat gymnasiet och har rätt bra betyg därifrån. Jag har lätt för att lära men blir snabbt trött i neonrörsljus. Tacksam för svar. 

2omt1nf6vjbvxxmbpvt818c4njmo9ekoij11jjhzsgi-1.jpg

Eleganta pappershållare.

14 kommentarer | “Jag skulle vilja göra en klassresa, men hur blir jag akademiker?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Erik skriver:

    Man behöver inte kunna ett skit, tänkte jag säga… Matte är väl bra att kunna om du ska läsa på KTH. En ”vanlig akademiker” däremot läser ju mest, så en någorlunda läsförståelse är väl ett plus. Jag har pluggat en och annan kurs på universitet och upplever att all denna status är överskattad då sär-skrivnar (hö) och dylikt är minst lika vanliga på universitet som överallt annars. Sedan är det ju tyvärr så att många skolor KRÄVER att du ska kunna jobba i grupp. Detta är tydligen viktigt då arbetslivet är utformat som sådant att vi ALLTID jobbar ihop (jo, tjena..). Men du kommer klara det galant. Du skriver bra OCH är social, redan här klår du typ hälften av Sveriges alla akademiker.

  2. Erik skriver:

    Men börja med att kolla efter kurser på studera.nu. Sedan behöver du ju inte plugga på heltid eller ens vara i skolan. Det finns alla möjliga olika studietakter och många kurser är på distans. Ett tips är att inte ta något som verkar ointressant (döh). Du känns ju som en sådan som måste plugga roliga saker, annars går det inte. Jag är en sådan i alla fall, så mitt tips är att ta något som bara känns skoj!

  3. Ellen skriver:

    Nej, du slipper matte och så mycket förkunskaper behöver du inte heller!!! Plugga är riktigt kul och du kan alltid hoppa av om det känns helt fel. Go for it :) Men inte för att du ska vara en bra förälder, för det är jag helt övertygad om att du är redan. Jag blir också trött i starkt ljus men har klarat av 3.5 år på högskola ändå och nu pluggar jag igen.. Så det går!

    Några typiska akademikerintressen du kan testa om du känner för det: Läsa Bourdieu och dricka rödvin, gå på folkets bio- filmer (nu går ex en som heter Still Life som var riktigt bra enligt mig (som är akademiker hehe)), skaffa en LP- samling, skaffa abonnemang på operan eller stadsteatern, skaffa en samling instrument att ha hemma, gå på SSR möten, skaffa vänner som citerar Marx och Durkheim…

  4. Sparv skriver:

    Saker jag hade svårt med när jag började plugga (direkt efter gymnasiet, med bra betyg och akademikerföräldrar): att greppa att ingen skulle komma att ge mig detaljerade instruktioner för när, var och hur jag skulle sköta mitt pluggande. Om en går en utbildning eller kurs med mycket schemalagd undervisning tror jag risken för detta är mindre, men till exempel humianora (iaf i Uppsala) handlar otroligt mycket om att läsa in materialet på egen hand, ha kanske ett par föreläsningar per vecka och sedan diskutera detta på ett seminarie. Att lägga egna scheman för veckan har varit värdefullt för mig. Och så handlar det mycket om att lära sig att sålla i materialet. Utöver det: plugga något du tycker är intressant, gå på så mycket schemalagt som möjligt (även det om ej är obligatoriskt) och ge fingret åt tenta- och betygshetsen. Klarar sig igenom gör man ändå. :)

  5. Daniel skriver:

    Enklast är att studera konst eller något konstrelaterat. Garanterat fortsatt fattigdom dock.

  6. Hej Sonja skriver:

    Tack för era tips!! *antecknar*

    Men jag fattar inte hur utbildningssystemet fungerar. Kanske borde jag träffa en syokonsulent eller nåt? 

  7. lattenrost test skriver:

    When some one searches for his necessary thing, therefore he/she needs to be available that
    in detail, so that thing is maintained over here.

  8. vanja henriksson skriver:

    Kolla på studera.nu

  9. Ellen skriver:

    Hej igen. Du vet säkert detta redan men lätt att glömma så ifall du eventuellt behöver veta så är sista ansökningsdagen för att läsa på vårterminen nu på onsdag den 15 oktober. Du anmäler här:

    https://www.antagning.se/se/start

    Du kan alltid anmäla och sen tacka nej om du kommer in.. Det har jag gjort lite då och då:)

  10. Petra skriver:

    Välkommen till akademin! Jag tycker absolut att du ska träffa en syo. Vad sägs om denna på Göteborgs Universitet som gärna hjälper dem som funderar på att börja studera http://www.utbildning.gu.se/studieochkarriarvagledning/centralstudievagledning/
    Ring dem imorgon mellan kl. 9 och 10 på 031-786 1860, för om du söker senast på onsdag den 15 oktober kan du börja redan i vår. Ansökningen är elektronisk och supersmidig, och är du inte säker kan du ju söka ändå. Du behöver inte bestämma dig helt förän du börjar.
    En journalistikkurs på distans och halvfart kanske kunde passa dig till att börja med: http://www.kau.se/utbildning/kurser/MKGA44

  11. tove skriver:

    Det kanske skulle passa dig att läsa genusvetenskap eller nåt? Fast det beror väl på vad du vill ”bli” mer än akademiker. Men ja, det är ju en högst aktuell fråga då ansökningstiden till högskolorna går ut imorgon! Tack för att du påminner mig!

  12. J skriver:

    Retorik är en kurs som är både kul och ger Dig redskap att argumentera på ett akademiskt sätt.

  13. B skriver:

    Haha kommentarerna!! Tror Hejsonja inte har några problem med hur man söker in till universitetet utan kanske vill att akademiker med klasshat förklätt till ”god smak” bara ska ta sig en titt i spegeln. Nyttigt!

  14. Anna skriver:

    Kommer någon ihåg den där hilariuos bloggen som hette Söderfamiljen eller nåt sånt? Så fruktansvärt rolig drift med medelklassare med livsstilsångest som bor på Söder och bakar surdeg. Önskar att jag kunde hitta på ett fyndigt svar i stil med den bloggen. Men äsch. Lycka till med din klassresa Sonja och glöm inte att Odd Molly alltid funkar! I alla fall på Söder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg