Så mycket bättre med Orup i huvudleden #såmycketbättre

2:41 27 Okt 2014

I lördags var det dags för Så mycket bättre, ett program som jag har bestämt mig att följa. Och denna gång var det Orups dag, och han är den artist som jag inte bara beundrade som barn, utan även ville vara. Efter avsnittet när jag gick in på toa och såg mig själv i spegeln så slog det mig att jag har ungefär samma frisyr som Orup hade på 80-talet. Slump? 

 

sonjaorup.jpg

Så vad jag drömde om som barn var alltså: att rida på en tam älg till skolan i skepnaden av Orup (himla ytlig dröm kan jag tycka nu i efterhand men nu har jag i alla fall satt ungefär hälften).

För att återgå till avsnittet. 

Det börjar med att vi får veta att Orup fick Nobelpris 1987 för sitt exponerande av vital och respektlös pop.  

vital_och_respektlos.jpg

Och det slår mig att artisterna kallar honom för just Orup även på ”vardan” när de äter mysig intim frukost. 

intimfrukost.jpg

och jag tänker: om man vill komma ”under skinnet” på Orup, kan man i så fall inte börja med att kalla honom Thomas, som han faktiskt heter? Jag tänker: detta bådar inte gott om målet är att ”komma under skinnet” på honom. Inte för att det gör något. Jag har för länge sedan accepterat att jag inte kommer lära känna honom ”under skinnet”, och det är okej. Livet går vidare (och jag fortsätter att kalla honom för Orup). 

lara_kanna.jpg

Dagens uppgift presenteras: De ska bygga en kiosk till Orups barn så att han ska få lära sig marknadsekonomi.

De går till en järnaffär. Ola Salo beundrar ergonomin på motorsågar och Johan T Karlsson (Familjen) och Carola handlar saker till kiosken. Carola pratar om att hennes shoppingmetod är ”att lägga på mycket och sen plocka bort grejer i kassan”, vilket säkert är väldigt uppskattat av butikspersonal. Johan Familjen köper idén och kommer säkert också börja handla så hädanefter. 

handla.jpg

Här kommer en sammanfattning om de olika människorna under samtalen

Orup: 
Han har inga direkt känslomässiga band till texterna på sina låtar. Han skriver det han tänker att människor vill höra och mer än så är det inte. Under kvällen försöker deltagarna gräva i Orups känsloliv och få honom att berätta det fruktansvärda bakom olika låtar, till exempel låten ”Magaluf” som de tror handlar om fruktansvärd ångest kring en relation kantad av otrohet och svek. Men Orup ba: 

magaluf.jpg

Plus att han berättar att han aldrig varit i Magaluf, förutom vid inspelningen av videon. Samma gäller  ”från Djursholm till Danvikstull” (fast där har han troligtvis varit). Alla ba ”shit vad mörk och hemsk den är!!” och Love Antell ba ”den inspirerade HELA MIN KARRIÄR, DEN SKAPADE MITT UTTRYCK!!”  och Orup ba ”Aha. Den låten skrev jag en dag när jag tyckte att alla låtar om de gatorna var så glada. Så då tänkte jag att jag skulle skriva en som lät lite ledsen”. Samma när deltagarna frågade om en låt som handlar om en pappa. Oup ba ”nä den handlar inte om min pappa”. När han ser deras förvirrade blickar tillägger han ”… ja men det är klart att ibland var min pappa bortrest flera veckor i sträck”. Och så vidare. 

Mission att ”komma under skinnet” på Orup: FAILED 

Kajsa Grytt:
Hon tar sig åt den ”totalt gränslösa” låten Magaluf och gör det på sitt eget sätt, det vill säga hon sjunger snabbt ibland, långsamt ibland, och inte i takt med musiken. 

Carola
Alla konstaterar att det inte är så oväntat att hon väljer just Åh Halleluja (O prisa Gud!) och hon säger att hon blev så förvånad över att just Orup skrev den här låten. För Carola handlar låten om att känna gudomlig glädje över någon annans lycka. Orups svar?  ”Ja jag hade inte gjort nån låt med religiösa uttryck tidigare så jag tänkte att det var dags” (ungefär)

Ola Salo
Han kör på Trubbel, fast på engelska. Han gör det lite som ett horn i sidan på Orup eftersom han vet hur mycket han avskyr när svenska artister sjunger på engelska. Håller nog med Orup i just detta exempel tyvärr.

Familjen
Han kör på Regn hos mig, som tydligen handlar om en regnig dag när Orup ringde till sin syster och det var sol hos henne. Familjen-Johan lyckas rätt bra och han får en kick av upplevelsen. 

Love Antell 
Han kör från Djursholm till Danvikstull, en sorglig låt om massa gator. 

Amanda Jenssen
Här lyfte taket kan man säga. Likt Ola Salo översatte hon låten till engelska, men när hon sjöng När vi gräver guld i USA handlade det inte längre om massa män i svettiga sportkläder, utan det handlade om den stora utvandringen till USA som skedde nån gång på typ 1800-talet. Från det glada och hoppiga, så sjunger hon med blodigt allvar. Man nästan känner hur det var att lämna ALLT bakom sig för att försöka hitta nån slags glädje på en främmande kontinent. Man ser hur de andra artisterna tänker ”shit vad blek min tolkning var i jämförelse”. 

Här kan ni läsa om förra avsnittet som fokuserade på Ola Salo. 

 

4 kommentarer | “Så mycket bättre med Orup i huvudleden #såmycketbättre”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. mel skriver:

  hahahahahahahahahhahahaha, längtar redan till nästa veckas så mycket bättre-tolkning!

 2. #77 skriver:

  Det här var väldigt roligt. :) Bokmärke!

 3. Marie skriver:

  Haha jag älskar dina recensioner av ”Så mycket bättre” Jag försökte titta i Lördags men fick för mycket social ångest. Men nu känner jag att jag måste se det!

 4. Cecilia skriver:

  Haha! Exakt så var det. Har alltid stört mig lite på Orup, men tänkte ändå att ”nu kommer jag väl säkert börja gilla honom, när jag får se på tv hur han egentligen är”. Men jag känner nog snarare att jag först nu förstår varför jag aldrig har haft så mycket till övers för honom. Han känns lite arrogant, sådär. Och så skriver han låtar med texter i stil med ”jag kom hem, jag hade varit borta”. Briljant, alltså. Verkligen. ;-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg