Äntligen var det Kajsa Grytts dag i Så mycket bättre

11:04 9 Nov 2014

ge_dig_en_blomma.jpgNär man ser på ett program om kändisar så vill man gärna veta vilka kändisarna är, så därför var det välkommet att få en förklaring på vad Kajsa Grytt gjort.

Hon är alltså en gammal Stockholmsbaserad punkikon som egentligen inte har sysslat med punk någonsin. Hon är också terapeut, författare och förmodligen även mer.

Dagen började med att Kajsa Grytt ville utmana deltagarna i något som kan vara både ett roligt nöje och den största skräcken på jorden: improvisationsteater. Hon var optimistisk.

de_verkar_inte_radda.jpg

Deltagarna hängde på och tyckte att det var en mer eller mindre helskön idé.

pinsamt_och_jobbigt.jpg

Vi blev också varse om att låtar som Kajsa Grytt själv ansåg vara texter om känslomässig rening, tolkade andra som bokstavliga samlagsscener. 

dom_tanker_inte.jpg

Man kan säga att hennes poetiska beskrivningar kunde misstolkas även under kvällens lopp. 

slicka_mig_ren.jpg

eldit_stor.jpg

Efter det åkte de till havet och tänkte på att vi människor måste ta hand om varandra. Samtidigt band de kransar som de senare symboliskt slängde i vattnet.

andra_sidan_havet.jpg

Sen tycks den här ha smugit sig in bland bilderna av någon anledning. 

halvnakna_vargman.jpg

Den är från filmen Twilight: Eclipse (som jag såg strax efter Så mycket bättre). Bilden visar när Bella och Jacob precis har anlänt till Jacobs stuga ute i skogen. Där träffar hon Jacobs varulvskompisar och hon får sitta framför en lägereld och höra historien om varför varulvarna hatar vampyrer så mycket.

Vid ett tillfälle under middan vaknade deltagarna till lite extra.

ge_dig_en_blomma.jpg

Men det var lugnt, försäkrade Carola, och alla andades ut. Och för första gången under denna sässong blev det tydligt att kvinnorna i gruppen har ett extra lager av förståelse för varandra. 

systerskap.jpg

Och det är hur det är att vara ickeman i branschen. 

inte_sjalvklarthet.jpg

Männen nickade med men stod utanför någon djupare förståelse. 

Här är lite kort om låttolkningarna som skedde under dagens lopp (har aldrig hört en endaste av dem tidigare). 

Ola Salo – Allt faller 
Han sa att det är den bästa rocklåten som någonsin skrivits på svenska, och han ville därför inte ändra i den. Han ville bara att den skulle nå ut. 

Familjen-Johan – Slicka mig ren
Han tolkade låten lite mer i Grytts linje, det vill säga att man slickar sina sår. Grytt tyckte att det var fantastiskt låtval. 

Orup – Brinna
Kajsa Grytt blev väldigt förvånad över att Orup tog en så dyster och känslosam låt. Hon verkade överraskad av att Orup kanske är mer mångsidig än vad hon någonsin kunnat ana. 

Amanda Jenssen – Vågar du vara ensam i natt
Kajsa Grytt berättade att hon blir väldigt berörd av allt Jenssen gör, och så även i detta fall, där man kan se Grytt gråta under hela låtens lopp. 

Carola – Bakom allt 
Carola var väldigt glad över att få ta fram punken i sig själv igen. Tydligen var hon med i ett punkband när hon var 14 och Kajsa Grytts band var en stor influens för henne under den tiden. Orup sa att det lät som schlager men det tyckte inte Carola, jag antar att hon är trött på schlagerstämpeln. Därför bollade de en liten hopknövlad servettboll mellan varann av och an några varv på ett lite retsamt sätt.

jihhm4oz2ojz7rsdhmd_ybh8_aamuv0loerp8rfp5ls.jpg

Love Antell – Dunkar varmt
Han tog en låt som han tolkade som ”väldigt snuskig”. Han tyckte att det var intressant och spännande att sjunga den. ”Får jag ligga med dig?” avslutade han spontant och skämtsamt, och Kajsa Grytt tyckte att han påminde om någon som just upptäckt sex.

Tidigare inlägg om Så mycket bättre: 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG