Sune är obehaglig

1:52 25 Dec 2014

alex_schulman.jpgmedium_original.jpg

Igår kväll efter julklappsöppningen satt jag och sonen och slentriantittade på tv. Plötsligt kom vi över en kanal som visade ”Sune i Grekland”

Jag kommer ihåg att Sune ska vara ”väldigt roligt” (har dock aldrig direkt tyckt det själv) så jag tänkte att vi skulle kolla. 

Men alltså………..

Först och främst kan Sune inte behandla andra barn i sin ålder som om de vore människor. Hälften av dem ser han som tjejer som han ska ”tjejtjusa” genom att stamma fram dålig poesi och så vidare. Det är riktigt plågsamt att se. 

”Tjejer” är alltså inte av samma skrot och korn som Sune själv enligt Sune. Sune ser dem som några slags främmande varelser som han måste försöka ”tjusa” på diverse specialanpassade sätt. Sune är alltså typ 11 år, året är 2012 men ändå tycks han ha anammat samma inställning till kvinnor som typ… Sokrates för 2000+ år sen (vilket dessutom var en väldigt mörk period för mänskligheten, sådär strax före Jesu inträde). 

sune-i-grekland.jpg

Hur svårt ska det vara att skildra små pojkar och flickor på ett jämbördigt sätt, som personer som kan ha utbyte av varandra utöver det här fabricerat ”romantiska”? 

Den mest sympatiska personen i filmen är lillebror Håkan och detta trots att han ägnar hela semestern åt att försöka stjäla potatischips.

När filmen var slut skämtade sonens pappa ”tänk.. det där är kanske du om ett par år höhöhö”. Sonen reagerade genom att ryta ifrån rejält i avsmak. 

Sonens reaktion kan kanske tolkas som att han är rädd för ”tjejbaciller” och inte vill bli nån ”tjejtjusare”. Men man kan också tolka det som att han tycker att Sune är socialt handikappad och beter sig som dum i huvet när han gör sig löjlig mot mot tjejer. Och att det inte är så kul att höra nån säga att man kanske kommer bli på det sättet. 

Nej det är tråkigt det här och det är jobbigt att låta barnen se sån skit också tycker jag. Varför utsätta barnen för den här typen av bilder, varför slå in såna här idéer i huvudena på dem mer än nödvändigt? 
Precis som man inte låter barnen sitta och titta på våld så känns det inte bra att låta dem sitta och titta på sånt här heller. För jag vill ju gärna att de ska se sina kamrater som jämbördiga människor i möjligaste mån, och inte se sig själva och kamraterna som delar i nån ständigt pågående, aldrig upphörande parningsritual. 

Men nu lät jag honom se filmen trots allt eftersom jag dels inte visste hur dålig den var, men också för att det kan vara kul för barnen att hänga med i samtalen kring samtidskultur på skolan (suck). 

Sen såg jag att Alex Schulman skrivit om den nya Sunefilmen också, ”Sune i fjällen”. Även om hans kritik inte ser likadan ut så har han kommit fram till ungefär samma slutsats. 

alex_schulman.jpg

5 kommentarer | “Sune är obehaglig”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Maggan skriver:

  Jag skulle bli rädd på riktigt om barnprogrammen började bli genus. I diktaturer och i Bamse beskrivs världen och som jämlikt för att måla upp en välmående förljugen bild av nationen. Själv tycker jag att barnunderhållning borde gå mer åt genren socialrealism https://www.youtube.com/watch?v=8ybtRx7O_ow

 2. Hej Sonja skriver:

  Jag tycker att din tanke om socialrealism är riktigt intressant. Jag gillar genus och tror inte att det är nån motsats till socialrealism.  Vad jag allra helst vill ha är bra film. Jag ser sällan på film och det är alla dåliga filmer som gör att det inte känns kul. Hur som helst så misstänker jag att du inte har sett Sune i Grekland. Den håller helt enkelt inte måttet. 

 3. Martin skriver:

  I målgruppernas ålder hade jag nog inte kunnat relatera särskilt väl till ”tjejtjusande” och liknande. Det känns som om det där är ganska individuellt dock. Men just att det här hårda styrandet in på ”killar gillar tjejer” ger mig ett grundlagt obehag inför Bert (och tydligen också Sune nu)-grejen. Att ett barn inte får vara mer än en kliche’-”kille”. Detta är ju något som förekommer i amerikanska sitcoms ad nauseam, men när det görs i svensk barnboksform känns det ännu mer förrädiskt. In i fållan! Det är en rädd och förminskande konformism som får mig att vilja sparka bakut.

 4. Erik skriver:

  Hejsan,

  Jag och en kamrat har en meningsskiljaktighet kring din text som vi skulle uppskatta om du kunde reda ut.
  Jag menar att du är arg på skaparna av Sune-filmen för att de har skapat karaktärer som inte är genusvetenskapscertifierade och att det därför finns en risk att de reproducerar traditionella könsroller. (Eller något i den stilen)
  Han menar att du är arg på Sune därför att Sune har dålig kvinnosyn.

  Jag har svårt att tro att du är arg på en fiktionell karaktär, men kanske har jag fel. Om du kunde utveckla kring det här skulle det uppskattas.
  Tack och gott nytt år.

 5. Johannes skriver:

  Slökollade lite på Sunes jul i brist på bättre aktivitet och den serien hade inte åldrats med värdighet direkt. Ett avsnitt handlade om att killar inte kan/får leka med dockor, ett handlade om att köpa en ”tjejgrej” är det värsta som finns för en kille typ. Sen orkade jag inte kolla mer. Efter varje avsnitt var dessutom de två som skrivit serien riktigt osköna/obehagliga i någon form av eftersnack/lucköppning som jag helt förträngt. Ryyys

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg