”Vi kunde ha lagt resurserna på hemlösa i stället” – Judas?

9:32 12 Okt 2015

Just nu är det några som försöker ställa svenska hemlösa och kommande flyktingar mot varandra. Människor som engagerat sig får också höra att dom ”fokuserar fel”.

Det får mig att tänka på Joh 12:5-6 (bibeln) när Lasarus syster Maria tar jättedyr olja för att smörja Jesus fötter och Judas känner doften å med skitdryg (föreställer jag mig) röst ba ”varför sålde man inte oljan för trehundra denarer och gav till dom fattiga?”

Och så fortsättningen: ”Detta sade han inte för att han brydde sig om de fattiga utan för att han var en tjuv”

judas_iscariot.jpg

Judas asså.

hej_alla_rasister_som_plotsligt_bryr_er_om_hemlosa_debatt_expressen.jpg

Här är i alla fall ett debattinlägg som Therese Hedman skrivit på det här ämnet (länk expressen).

9 kommentarer | “”Vi kunde ha lagt resurserna på hemlösa i stället” – Judas?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Rupert skriver:

    Det spelar nog inte längre någon roll om man tycker det ena eller det andra, alla kommer få avsevärt mycket mindre pengar att röra sig med om takten av asylsökande håller i sig.

    Idag kostar varje normal asylsökande 350000 kr per år och varje ensamkommande minst 693500 per år, men eftersom Aleris och alla de andra som tar hand om dessa tar i genomsnitt 3500 kr per dag så kostar de flesta ensamkommande 1277000 kr per år.

    Det kommer nu 9600 flyktingar i veckan varav 2300 är ensamkommande vilket ger följande kostnad 7300*350000+2300*1277000 = 5492100000 kr i krav på ökade skatteintäkter per vecka, som på ett helårsbasis skulle ge oss ett krav på ökade skatteintäkter med 285 miljarder, varje år.

    För att ge ett hum om hur det skulle slå mot de 5 miljoner som arbetar i Sverige är att beräkna hur mycket vi måste höja skatten för var och en varje år, vilket blir 57117 kr mer i skatt per år eller 4759 kr mer i skatt per månad.

    dvs nästa år måste vi höja skatten med 4759 kr per månad för alla som arbetar, året därefter så måste skatten höjas med lika mycket till dvs du skall då betala 9519 kr mer i skatt varje månad osv, detta om man extrapolerar linjärt på dagens asylström till Sverige.

    Eftersom det säger sig självt att det inte går att få fram pengarna så kommer det per automatik vara tvunget att sänka alla former av bidrag i samhället, sjukvård kommer få betalas av den som är sjuk ur egen ficka eller så får man ingen sjukvård alls.

    Så debatten om att hjälpa inhemska hemlösa eller invandrade hemlösa spelar knappast någon roll längre om det fortsätter att komma så många asylsökande per vecka.

  2. Hej Sonja skriver:

    Ditt sätt att resonera skrämmer mig mycket mer än vad de flyktingar som kommer hit gör. Jag tror inte ett dugg på din domedagsprofetia i form av utrapade siffror. Vi får aldrig glömma att det är människor som det handlar om.

  3. Rupert skriver:

    Jo fast nu är ju inte siffrorna mina utan jag använder bara den statistik som finns tillgänglig och räknar på vad det kommer att kosta.

    Men du har rätt vi kommer alla få hjälpa till oavsett om man är rik eller fattig, men att blunda för den ekonomiska verkligheten hjälper ju inte.

    Det finns ju trots allt 4274433 hushåll i Sverige och om man delar ut en flykting i taget till dessa så löser vi ju iallafall boendesituationen.

    Men en sak du har missat är att de som får ta den största smällen angående försämrad skola osv i Sverige idag, är inte dom stadsdelar där det finns Svenska barn, utan de stadsdelar där det redan finns invandrare får ta emot merparten av de som kommer.

    Det är alltså i första hand de som redan har de sämst som får ta den största smällen och detta pågår idag helt utan att det sitter en massa högerextremister i kommunstyrelserna.

  4. Hej Sonja skriver:

    Mm okej, kan du skicka länk till siffrornas källa? Vilken site har du hämtat det från?

    Och i stället för att vända vrede och rädsla mot människor som är i desperat behov av att välkomnas, så kanske vi ska ta och vända lite aggressioner mot politiken som tillåter redan ansträngda områden att lida ännu mer. Det är ju helt vansinnigt.

  5. Rupert skriver:

    Självklart http://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv-2015/2015-10-13-Drygt-9-600-asylsokande-de-senaste-sju-dagarna.html

    http://www.migrationsverket.se/download/18.b70e31914e4e8c297f28ae/1441283029303/faktablad_statlig_ersattning_asyl_150903.pdf

    http://www.dn.se/ledare/signerat/hanne-kjoller-pa-fel-plats-till-fel-kostnad/

    http://kfsk.se/wp-content/uploads/2015/10/Aktuellt-inom-integrationsomradet.pdf

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=4947491

    Citat från den sista länken ”För en placering på så kallat HVB-hem, hem för vård eller boende, föreslår utredaren till exempel en ersättning på 1900 kronor per barn och dygn – men enligt Solna kan kostnaden för vissa placeringar i själva verket ligga mellan 3 000 och 12 000 kronor per dygn. Inte heller har utredaren tagit hänsyn till att kostnaderna kan variera mellan storstadsområden och landsbygd, enligt kommunen.”

  6. Hej Sonja skriver:

    Länkarna visar ju att vi inte har nån anledning att ge flyktingar kalla handen utan pekar mest bara på att politiken kring hur både pengar och personer hamnar är jätteknasig.

    Jag skulle bli jätteglad för lite fokus på dom som har det bäst och som har mest resurser och hur dessa kan bidra mer till kollektiv trygghet. Är så trött på det här att dom som är resurssvaga ständigt måste slåss om brödsmulorna.

    Och är det ens valbart att stänga ute människor som flyr krig? Really? Gör vi det så har vi bra mkt större problem än fattigdom.

  7. Rupert skriver:

    Jag har inte påstått att vi ska ge flyktingarna kalla handen, jag redovisade vad det kommer att kosta med nuvarande ambitionsnivå.

    Jag tycker helt enkelt vi ska köpa in minst 10000 ikea shelters, detta ger oss plats för 50000 människor direkt till en kostnad av 149 miljoner kr. Detta skulle innebär en besparing på åtskilliga miljarder. Varje hus tar ca 8 timmar att bygga och klarar vinterkyla.

    Kostnaden för mat blir avsevärt mindre för 50000 flyktingar, räknar med att det skulle kosta ca 100 kr dagen max för varje flykting, detta ger en kostnad på 1825 miljoner om året, eller 1,8 miljarder. övriga kostnader faller som el, sanitet kostar ca 100 kr om dagen per flykting så ytterligare 1,8 miljarder

    Dvs vi skulle kunna ta emot 50000 flyktingar till en kostnad av 4 miljarder kronor, istället för som idag ca 30 miljarder. Detta innebär att vi kan ta emot 375000 flyktingar för samma kostnad, dock med ändringen att ensamkommande flyktingbarn får bo på samma sätt som alla andra flyktingar.

    Det kommer naturligtvis inte vara lika hög standard som att få en egen lägenhet och flyktingarna kommer vara tvungna att arbeta inom lägret för att hålla det i bra skick, men då kan vi hjälpa väldigt många fler.

  8. Li skriver:

    Hej Sonja, du är bäst!

  9. Rupert skriver:

    Hej igen Sonja, idag går regeringen ut med att man tänker banta sjukförsäkringen, assistansersättningen och ta bort föräldrapenningen för de barn som är födda utomlands.

    Utöver detta behöver man låna minst 29 miljarder till att hålla Migrationsverket vid liv, tror du fortfarande att det inte kommer påverka alla som bor i Sverige?

    För mig vore det väldigt intressant att höra hur mycket någon som säger att detta är hållbart, klarar av att avstå ifrån.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg