Framtidsdrömmar

2:01 28 Jan 2014

Jag var 12 år gammal när jag såg framtiden för första gången. Nedtryckt i ett plastkabinett i ett enormt nöjeskomplex någonstans vid Piccadilly Circus i London fick jag ett uppochnervänt fotbad på huvudet. Med två svinigt lågupplösta bildskärmar ett par centimeter från ögonen såg jag rakt in i det där som hette cyberspace. Typ. Året var 1991 och Virtual Reality var det häftigaste i hela världen. Det var VR-dueller i ZTV:s Funhouse och på Grönan, William Gibson var min kvällslektyr och The Lawnmower Man var den fetaste filmen någonsin.

Virtual Reality Arcade. Jag var där.

Det spelade ingen roll att allt såg ut som skit i de där VR-hjälmarna. Att en blev snurrig och illamående var liksom ett billigt pris att betala för att få stirra in i vad som bara måste vara det som komma skulle. Allt var fortfarande möjligt, och det var väl bara en tidsfråga innan VR-miljöerna såg ut som typ Rise of the Robots, eller något annat asmäktigt.

Men den där framtiden kom aldrig. Inte förrän nu. Eller, det är ju fortfarande bara löften om en möjlig framtid. En framtid där alla bär rörelsekänsliga bildskärmshjälmar, uppkopplade mot ett Gibsonskt informationsnätverk fyllt av tangentbordsjockeys och elakartade AI:s… Eller åtminstone spelar ett parti Team Fortress 2 mot varandra.

Oculus Rift plus Omni-löpband plus Team Fortress 2. Ser det ut så här i vardagsrummen i framtiden?

Nu slåss olika hårdvarupionjärer med näbbar och klor om att få vara företaget lyckas bygga nästa generation huvudmonterade displays. Oculus Rift har ju varit på tapeten sedan de drog igång den där rekordkrossande Kickstarter-kampanjen (och sedan dess samlat ytterligare 90 miljoner dollar till sitt bygge). Prototypen som finns ute bland backare nu är hyfsad, men fortfarande långt ifrån det där vi kommit att längta efter. Det är fortfarande lågupplöst, oprecist och buggigt. Multigeniet John Carmack och spelföretaget Valve (det är fortfarande oklart om Valves egna VR-displays kommer släppas till allmänheten) är ett par av de som hjälper Oculus VR med arbetet. Oculus nästa generation, kallad Crystal Cove, ska tydligen vara helt magisk.

Men det slutar inte där. Alla vill ha med en hjälm i spelet. Sony utannonserade nyligen en egen HMD (Head-mounted Display). Och den senaste spelaren i kampen om VR-framtiden är Avegant Glyph, som på bara ett par dagar har fått in mer än tre gånger så mycket pengar som de begärt på Kickstarter. En lite annorlunda lösning som skulle vara väldigt intressant. Plus i kanten för den ganska cyberpunkiga visirtanken.

12-åringen i mig slutar aldrig längta efter framtiden.

52 kommentarer | “Framtidsdrömmar”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. free robux skriver:

  Amazing article by the author.

 2. smith jon skriver:

  I really enjoyed your blog Thanks for sharing such an informative post. Call us +1-877-349-3776 get more information.

 3. alina skriver:

  Tplinkrepeater.net ia s default web address that can be used to sign into web interface of the tplink repeater login page.Once you complete tplink repeater login steps,you will be able to access your extender settings.

 4. If you are unable to log in / log on to orbilogin.com and you are also troubleshooting a malfunctioning Orbi login, follow these simple steps to log in to Orbi We at orbilogin orbilogin.com (orbilogin.help) is the primary unique help for all issues that occur with orbilogin .com routers and extenders (orbilogin.help). If you are trying to configure this router with your existing network, but you have problems, you do not have to worry because you can turn to experts to perform the correct configuration on the router.

 5. We can use it here to help you in the ORBI router. To view the guide and instructions for the registration process Orbilogin.net, you can access the website to update the router operating system, change the access problem and the default router function. Furthermore, it controls the ARB satellites. Therefore, if it is immediate help, we must be the first choice.

 6. http://www.routerlogin.net is used to set up the netgear router. Alternatively, you can use the IP address. Complete information about the Netgear router’s modem and configuration is available at Netgear Router Setup (www.routerlogin.net) or Netgear Router Login.

 7. http://www.routerlogin.net is used to set up the netgear router. Alternatively, you can use the IP address. Complete information about the Netgear router’s modem and configuration is available at Netgear Router Setup (www.routerlogin.net) or Netgear Router Login.

 8. Enter the web address http://www.routerlogin.net in the URL field and press the Enter key. You will then be asked to enter your Netgear router login

 9. If there is no time to write a term paper with your own hand or there are higher priority tasks, we offer the most optimal option in the vastness of the network based on price and quality. Your work will be handled by the company’s professionals with ten years of experience. Therefore, we guarantee quality and timing at a reasonable price. You will definitely be satisfied with the result of our cooperation

 10. nighthawkrouter skriver:

  Thank you for shearing this article. If you have any query about netgear router login visit us.

 11. I read this all content this is very amazing informative. keep posting and shearing

 12. If you’re looking for a hassle-free way to manage your finances, then orbilogin.com | orbillogin.net is the perfect solution for you! We offer a simple and convenient online login process that makes it easy to keep track of your money. Plus, our expert support team is always on hand to answer any questions you may have. So why wait? Sign up today and take control of your finances with orbilogin.com | orbillogin.net!

 13. orbilogin.com skriver:

  but that is not all. Everyone wants a gaming headset. Sony recently announced their HMD (Head-Mount Display). And the latest player in the fight for the future of VR is the Avegant Glyph. It received more than three times the amount requested by Kickstarter in just a few days.

 14. If you are looking to buy marijuana in bud form, hash, cookies, brownies, tinctures or butter we will exceed your expectations with our amazing selection and quality of food products that are baked with the finest ingredients and set at a cost you can afford. Our chef is a professional cook and our growers have been growing the finest weed that is guaranteed to keep you coming back for more. We have only the best marijuana for sale that contains actual THC in all our products. Buy Fat Albert Strain Online In USA , Online Medical Marijuana store – buy weed online california usa – buy marijuana online – buy cbd oil online – buy cbd edibles online – buy cbd gummies online – buy marijuana hash online – buy weed seeds online.
  https://onlinemedicalmarijuanastore.com/

 15. If you are looking to buy marijuana in bud form, hash, cookies, brownies, tinctures or butter we will exceed your expectations with our amazing selection and quality of food products that are baked with the finest ingredients and set at a cost you can afford. Our chef is a professional cook and our growers have been growing the finest weed that is guaranteed to keep you coming back for more. We have only the best marijuana for sale that contains actual THC in all our products. Buy Fat Albert Strain Online In USA , Online Medical Marijuana store – buy weed online california usa – buy marijuana online – buy cbd oil online – buy cbd edibles online – buy cbd gummies online – buy marijuana hash online – buy weed seeds online.
  https://onlinemedicalmarijuanastore.com/

 16. One of the most exciting inventions of this modern era is the Cricut machine. If you have thought about starting your journey with Cricut, check out the website cricut.com/setup. Here, you will find instructions to set up your various Circuit machines. Not only to set up your Cricut machine but how to set up Cricut with other devices as well. If you are just exploring the Cricut machine and its features, you will get a better idea to decide at http://www.cricut.com setup. For people who have already brought their Cricut Maker 3 or Cricut Explore Air 2 machine, give it a go with the guidelines listed below. Is Cricut Machine a Heat Press Device or Electronic Cutter?

 17. Cricut is a fantastic cutting machine crafters worldwide utilize to produce decorative crafts. Some have set up their business of creating crafts with the help of this excellent cutting machine and cricut.com/setup. You, too, can use Cricut Maker Machine to cut cardstock, leather, vinyl, and almost all sorts of materials to create the crafts of your choice. This smart cutting machine is easy to set up and use. You can set it up quickly and start your craft-making process even if you are not a techie guy. Read the methods below or visit cricut.com/setup to learn about setting up your new Cricut Machine.

 18. Want to explore what’s in Cricut electronic cutting machines? Let’s check out cricut.com/setup to examine what we get from the Cricut machine. Maybe you started working on the Cricut machine recently, or you are thinking about exploring it. Either way, you will need a proper platform to get all the information. For a complete guide instruction, visit cricut.com/setup and get the different types of machines to start your projects on. To get started, you require simple techniques for setting up your Cricut Explore, Cricut Maker, Cricut Explore Air 2, Cricut Mug Press, Cricut Easy Press, and other machines.
  https://cricutdesignmaker.com/

 19. cricut.com/setup skriver:

  Learn all about Cricut cutting machines at cricut.com/setup, including everything you can make with it. Keep reading to find all of the answers, such as what it is, how to set it up, how it works, and much more. Cricut machines offer some of the most powerful tools in the craft toolkit. It even offers Knife Blade and materials to explore and cut. If you need to check out the details for your Cricut knife blades, visit cricut.com/setup. Go through the Cricut setup guide below and learn about the Cricut machine setup and how to cut project materials.
  Visit: https://first-cricut.com

 20. cricut.com/setup skriver:

  Cricut is a cutting machine for crafters. This great cutting and craft machine has the capability to precisely cut vinyl, cards, stickers, tattoos, etc. You can make crafts by setting up your newly bought Cricut machine via cricut.com/setup. We have mentioned the “EASY PROCEDURE” to let you download & Install the Cricut Design Space and install the same. Once you have accurately completed the Cricut Design Space installation, you can start the process of creating crafts. We have described the process of using the Cricut machine also. Read the entire cricut.com/setup procedure explained below.

 21. readfch skriver:

  t og registreret kørekort på vores hjemmeside uden at gå til eksamen eller tage den praktiske prøve. alt, hvad vi behøver, er dine data, og de vil blive logget ind i systemet inden for de næste otte dage. Kørekort skal gennemgå samme registreringsprocedure som dem, der udstedes på køreskoler.
  https://comprarepatentediguida.com

 22. rea464dfch skriver:

  reret kørekort på vores hjemmeside uden at gå til eksamen eller tage den praktiske prøve. alt, hvad vi behøver, er dine data, og de vil blive logget ind i systemet inden for de næste otte dage. Kørekort skal gennemgå samme registreringsprocedure som dem, der udstedes på køreskoler
  https://comprarlicenciadeconducir-b.com

 23. ry464dfch skriver:

  timo conteúdo, pessoal, realmente me ajudou muito depois de um longo tempo, continue com o bom trabalho
  https://comprarcartadeconducao.com

 24. Rotimi skriver:

  Great works guys, content is outstanding and brilliant
  https://comprarepatentediguida.com/

 25. open? Je zoekopdracht heeft ervoor gezorgd dat je op de juiste pagina bent beland. Wij zijn een van de best geregistreerde aanbieders van rijbewijzen. We staan ??bekend om ons harde werk en tevreden klanten. Wilt u een van die klanten zijnRotimi skriver:

  open? Je zoekopdracht heeft ervoor gezorgd dat je op de juiste pagina bent beland. Wij zijn een van de best geregistreerde aanbieders van rijbewijzen. We staan ??bekend om ons harde werk en tevreden klanten. Wilt u een van die klanten zijn die van onze service gebruik heeft gemaakt en ons heeft aanbevolen bij andere klanten? Koop een echt rijbewijs online en u zult het verschil voelen. Als echte makers van rijbewijzen hebben onze klanten ons alle p
  https://rijbewijskopenb.com/

 26. Ada skriver:

  risicovrije service bieden voor iedereen die problemen ondervindt of het theoretische deel van de rijexamens niet kunt halen.
  bij ons en zonder examens weet je zeker dat je een echt,
  geregistreerd en extreem goedkoop rijbewijs krijgt dat geregistreerd staat bij alle verstrekte rijbewijs data bases
  en de verschillende rijscholen in Nederland en België waarmee we samenwerken
  https://comprarcartadeconducao.com/

 27. Emeaj skriver:

  Are you searching to buy driving license online, buy real drivers license online and buy real ID online? Your search has made you land on the right page. We are one of the top registered drivers license providers. We are well known for our hard work and satisfied customers. Do you want to be one of those customers who has taken our service and has recommended us to other customers? Well, buy real drivers license online and you will feel the difference. As real drive
  https://comprarlicenciadeconducir-b.com/

 28. I read this article completely regarding the resemblance of most up-to-date and earlier technologies, it’s amazing article.
  https://netgearssetup.com/

 29. Great web site you have here.. It’s hard to find quality writing like yours these days. I honestly appreciate individuals like you! Take care!!
  https://nighthawkrouter.com/

 30. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog.
  https://setupnetgearrouter.com/

 31. Thanks for the marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you may be a great author.
  https://netgearsetups.com/

 32. It’s really a great and helpful piece of info.
  This is a great tip especially to those fresh to the blogosphere.
  A must read post!
  https://netgearorbisetups.com/

 33. orbilogin.com skriver:

  I’m quite sure I will learn plenty of new
  stuff right here! Best of luck for the next!
  https://setuporbii.com/

 34. ORBILOGIN.COM skriver:

  I am stunned why this coincidence didn’t took place
  earlier! I bookmarked it.

 35. orbilogin.com skriver:

  Just want to say your article is as amazing. The clarity on your submit is simply excellent and i could think you’re an expert on this subject.
  https://orbisetupnetwork.com/

 36. orbilogin.com skriver:

  These are in fact fantastic ideas in about blogging.
  You have touched some good factors here. Any way keep up writing.

 37. orbilogin.com skriver:

  These are in fact fantastic ideas in about blogging.
  You have touched some good factors here. Any way keep up writing.
  https://www.orbiwifinetwork.com/

 38. Routerlogin.net skriver:

  Awesome things here. I am very satisfied to look your article.

 39. ORBILOGIN.COM skriver:

  Awesome things here. I am very satisfied to look your article. https://orbirouter-setup.com/

 40. Awesome things here. I am very satisfied to look your article.

 41. Thanks so much and I’m having a look forward to contact you.

 42. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog.

 43. orbilogin.com skriver:

  Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 44. These are in fact fantastic ideas in about blogging.

 45. Cricut.com/setup skriver:

  How to download and install Microsoft 365? Click on microsoft365.com/setup to get the complete Microsoft Office 365 on your device. Microsoft 365 is a productivity suite with Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams, and more tools. Since Microsoft 365 is cloud-based, it’s a must for any business. You can download Microsoft 365 directly at microsoft365.com/setup.

 46. How to download and install Microsoft 365? Click on microsoft365.com/setup to get the complete Microsoft Office 365 on your device. Microsoft 365 is a productivity suite with Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams, and more tools. Since Microsoft 365 is cloud-based, it’s a must for any business. You can download Microsoft 365 directly at microsoft365.com/setup.

 47. For simplisafe.com login, connect your PC to a WiFi network and open a web browser on it. Enter the default web address simplisafe.com and you will reach the SimpliSafe login page. Enter the SimpliSafe My account login credentials. After that, click Login and you will be successfully logged into the SimpliSafe account.

 48. Jerry Us skriver:

  The Cricut has various popular crafting machines, such as Cricut Maker, Cricut Explore, Cricut Joy, Cricut Heat Press, and others. The Cricut Design Space application/software works on all sorts of electronic devices, such as computers, laptops, tablets, and mobile phones. You can download the application on your Android or iOS devices from Play Store and App Store. Plus, if you want to download the software for your computer devices, you can visit https://cricutsetup-windows.com and also create a Cricut ID.

 49. what are cankles skriver:

  I am regular reader of your blog. You share invaluable information with all of us through your blog, for which I thank you from the bottom of my heart.

 50. Cricut.com/setup skriver:

  The Cricut is a die-cutting machine for creating crafts of all sorts. Go to cricut.com/setup and check out the materials you can cut with your Cricut machine. For such a big investment, you cannot afford to lose your way while setting up Cricut. And that is why we have gathered the steps for you. From setting up the machine, setting up the cutting mat, cleaning the mat to downloading the design software, cricut.com/setup is the only answer.

 51. SimpliSafe login skriver:

  Keep an eye on your home anytime, anywhere by executing the SimpliSafe login. When you will be logged in, you’ll receive notifications and alerts of any unusual activity. Before logging in, ensure you have properly installed the system. Install the devices where they will get the maximum coverage and you can watch over any time.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg