Framtidsdrömmar

2:01 28 Jan 2014

Jag var 12 år gammal när jag såg framtiden för första gången. Nedtryckt i ett plastkabinett i ett enormt nöjeskomplex någonstans vid Piccadilly Circus i London fick jag ett uppochnervänt fotbad på huvudet. Med två svinigt lågupplösta bildskärmar ett par centimeter från ögonen såg jag rakt in i det där som hette cyberspace. Typ. Året var 1991 och Virtual Reality var det häftigaste i hela världen. Det var VR-dueller i ZTV:s Funhouse och på Grönan, William Gibson var min kvällslektyr och The Lawnmower Man var den fetaste filmen någonsin.

Virtual Reality Arcade. Jag var där.

Det spelade ingen roll att allt såg ut som skit i de där VR-hjälmarna. Att en blev snurrig och illamående var liksom ett billigt pris att betala för att få stirra in i vad som bara måste vara det som komma skulle. Allt var fortfarande möjligt, och det var väl bara en tidsfråga innan VR-miljöerna såg ut som typ Rise of the Robots, eller något annat asmäktigt.

Men den där framtiden kom aldrig. Inte förrän nu. Eller, det är ju fortfarande bara löften om en möjlig framtid. En framtid där alla bär rörelsekänsliga bildskärmshjälmar, uppkopplade mot ett Gibsonskt informationsnätverk fyllt av tangentbordsjockeys och elakartade AI:s… Eller åtminstone spelar ett parti Team Fortress 2 mot varandra.

Oculus Rift plus Omni-löpband plus Team Fortress 2. Ser det ut så här i vardagsrummen i framtiden?

Nu slåss olika hårdvarupionjärer med näbbar och klor om att få vara företaget lyckas bygga nästa generation huvudmonterade displays. Oculus Rift har ju varit på tapeten sedan de drog igång den där rekordkrossande Kickstarter-kampanjen (och sedan dess samlat ytterligare 90 miljoner dollar till sitt bygge). Prototypen som finns ute bland backare nu är hyfsad, men fortfarande långt ifrån det där vi kommit att längta efter. Det är fortfarande lågupplöst, oprecist och buggigt. Multigeniet John Carmack och spelföretaget Valve (det är fortfarande oklart om Valves egna VR-displays kommer släppas till allmänheten) är ett par av de som hjälper Oculus VR med arbetet. Oculus nästa generation, kallad Crystal Cove, ska tydligen vara helt magisk.

Men det slutar inte där. Alla vill ha med en hjälm i spelet. Sony utannonserade nyligen en egen HMD (Head-mounted Display). Och den senaste spelaren i kampen om VR-framtiden är Avegant Glyph, som på bara ett par dagar har fått in mer än tre gånger så mycket pengar som de begärt på Kickstarter. En lite annorlunda lösning som skulle vara väldigt intressant. Plus i kanten för den ganska cyberpunkiga visirtanken.

12-åringen i mig slutar aldrig längta efter framtiden.

14 kommentarer | “Framtidsdrömmar”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. free robux skriver:

  Amazing article by the author.

 2. smith jon skriver:

  I really enjoyed your blog Thanks for sharing such an informative post. Call us +1-877-349-3776 get more information.

 3. alina skriver:

  Tplinkrepeater.net ia s default web address that can be used to sign into web interface of the tplink repeater login page.Once you complete tplink repeater login steps,you will be able to access your extender settings.

 4. If you are unable to log in / log on to orbilogin.com and you are also troubleshooting a malfunctioning Orbi login, follow these simple steps to log in to Orbi We at orbilogin orbilogin.com (orbilogin.help) is the primary unique help for all issues that occur with orbilogin .com routers and extenders (orbilogin.help). If you are trying to configure this router with your existing network, but you have problems, you do not have to worry because you can turn to experts to perform the correct configuration on the router.

 5. We can use it here to help you in the ORBI router. To view the guide and instructions for the registration process Orbilogin.net, you can access the website to update the router operating system, change the access problem and the default router function. Furthermore, it controls the ARB satellites. Therefore, if it is immediate help, we must be the first choice.

 6. http://www.routerlogin.net is used to set up the netgear router. Alternatively, you can use the IP address. Complete information about the Netgear router’s modem and configuration is available at Netgear Router Setup (www.routerlogin.net) or Netgear Router Login.

 7. http://www.routerlogin.net is used to set up the netgear router. Alternatively, you can use the IP address. Complete information about the Netgear router’s modem and configuration is available at Netgear Router Setup (www.routerlogin.net) or Netgear Router Login.

 8. Enter the web address http://www.routerlogin.net in the URL field and press the Enter key. You will then be asked to enter your Netgear router login

 9. If there is no time to write a term paper with your own hand or there are higher priority tasks, we offer the most optimal option in the vastness of the network based on price and quality. Your work will be handled by the company’s professionals with ten years of experience. Therefore, we guarantee quality and timing at a reasonable price. You will definitely be satisfied with the result of our cooperation

 10. nighthawkrouter skriver:

  Thank you for shearing this article. If you have any query about netgear router login visit us.

 11. I read this all content this is very amazing informative. keep posting and shearing

 12. If you’re looking for a hassle-free way to manage your finances, then orbilogin.com | orbillogin.net is the perfect solution for you! We offer a simple and convenient online login process that makes it easy to keep track of your money. Plus, our expert support team is always on hand to answer any questions you may have. So why wait? Sign up today and take control of your finances with orbilogin.com | orbillogin.net!

 13. orbilogin.com skriver:

  but that is not all. Everyone wants a gaming headset. Sony recently announced their HMD (Head-Mount Display). And the latest player in the fight for the future of VR is the Avegant Glyph. It received more than three times the amount requested by Kickstarter in just a few days.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG