Ingen plats för HBTQ-gamers

9:00 11 Aug 2014

”…jag finns inte i spel” är en rapport som RFSL Ungdom och Sverok (Sveriges största ungdomsförbund, med 110 000 medlemmar och 1100 ansluta föreningar). Rapporten är en sammanställning och analys av 83 stycken enkäter som gjorts av hbtq-gamers mellan 15 och 35 år. Rapporten undersöker de tillfrågades syn på spelbranschen, spelarna, spelen – och speljournalistiken.

Rapportförfattaren Mattias Wennlund visar att en majoritet av de tillfrågade säger sig ha övervägande negativa upplevelser vid spelande i relation till sin sexuella läggning och sin könsidentitet eller könsuttryck. Det handlar om allt från hur spelkaraktärer ständigt bara är man eller kvinna och alltid heterosexuell till om hur ord som ”gay”, ”fag” och ”queer” frekvent används som skällsord i onlinespel.

56 procent av alla unga hbtq-gamers har negativa upplevelser kopplat till sexuell läggning när de spelat tv- och datorspel. Och när det gäller könsidentitet är siffran 52 procent. Många har slutat spela i sociala sammanhang där de inte känner samtliga närvarande. En enkätperson berättar att samma gäller också i världen kring spelen:

”Stora chattar och forum är fruktansvärda. Individer är ofta trevligare var för sig än i grupp”

När spelsajten FZ publicerar en nyhet om rapporten blir detta smärtsamt tydligt. Också på en sajt där journalisterna (som respondenterna har ett något stukat förtroende för) försöker belysa frågor av den här sorten svämmar kommentarstrådarna över av ignorans och hat. Vita, kränkta pojkar som inte kan förstå hur någon kan ta illa upp av att bli kallad ”bög” – eller tycker att de kan dra om det inte passar.

Men det finns saker som gör mig hoppfull. Särskilt ett citat i enkäten stannar med mig. En spelare som blivit förbannad över det faktum att pappor inte kan vara föräldralediga i The Sims.

”Jag installerade ett hack där jag kan få välja vem som ska vara ledig och hur länge”.

Det är egentligen inget revolutionerande, men det påminner mig om tusen andra liknande berättelser jag hört. Som den där pappan som gjorde en modifierad version av Wind Waker till sin dotter och gjorde Link till en tjej.

Det här är spelare som inte stannar där spelets regler drar gränserna. Användare som tar saken i egna händer – och därmed också makten över sin kultur.  

En kommentar | “Ingen plats för HBTQ-gamers”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. buyessay.net skriver:

    Hello! “Can you write my paper for me free?” We are a for-pay company, and our experts are always ready to offer their services to students. Reach your assignment writer via call, live chat, text, or email to get free advice and tips on how to write your assignment. For order inquiries, contact our support team.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp