3:34 30 Nov 2022

Efter första världskriget var Europa i sådan chock över människans mörker att konst gick från att framställa världen som den var till världen som den upplevdes.

Surrealism och Dadaism växte fram som avantgardistiska rörelser eftersom traumat av krig är surrealistiskt i sin natur.

Krig gör att ett mörker vi omöjligen kan begripa uppenbarar sig och skapar en krock mellan det vi förstår och det som är. Hur kan man skildra en verklighet efter verkligheten blottats som fiktion?

Vi vet ingenting. Ingenting. Och vi förstår ännu mindre.

Läsare, som du märker uppskattar jag kursiverade ord.

Det här går i cykler i konsthistorien. Att skapa naturalistiska skildringar, för att sen vilja skapa överdrivna, emotionella skildringar, och sen tillbaka till det rationella.

Bla bla jag vet att jag har pratat om det här tusen gånger innan, men jag har aldrig bloggat om det så det är hög tid.

När kriget i Ukraina bröt ut följde jag den fotointresserade influencern turned viral flykting Valerissshs på Tiktok.

I en video med nio miljoner visningar sprang hon genom ruiner mot familjens skyddsrum. Krigslarmet dånade i bakgrunden: “en vanlig dag i Ukraina”.

Några veckor senare dök ett nytt klipp upp i flödet. Det var en selfie på Valerissshs med söndergråtna ögon, följt av ett foto på hennes artonåriga bror. Ett barn. Han hade dött i krig.

“Jag älskar dig, bror”. Tretton miljoner visningar.

Vår tids Guernica.

 

Min poäng är att Elon Musk har köpt Twitter och allt känns som att det är på låtsas. Klipp på kvinnor som massmördas i Iran varvas med reklam för hudvård. Coca Cola sponsrade FNs klimatkonferens. Samtiden känns som Dalís smältande klockor.

Det är obegripligt men vi har lärt oss att infinna oss i det. Resultatet blir en ny epok av surrealistiska kulturella uttryck, uttryck vars obegriplighet har normaliserats till den grad att de inte längre är märkvärdiga. Dag ut och dag in marinerar vi våra hjärnor i verk så vrickade att Dalí och Duchamp vänder sig i graven av avund.

Den ultimata smältande klockan är Margaux Dietz. Hennes youtubeklipp med tillhörande kommentarsfält är vardagsmat för erfarna internetanvändare. Men om man placerar den i en annan kontext så fungerar den som en utmärkt artefakt av en samtida dystopi.

“The purest surrealist act is walking into a crowd with a loaded gun and firing into it randomly”, sa André Breton som var med och grundade den surrealistiska rörelsen. En samtida omskrivning av det citatet skulle kunna vara:

“The purest surrealist act is to commodify personhood and let oneself become a product of monetised entertainment. And then become the very embodiment of the surreal reality that everyone hates.”

 

// @itsbritneybitch__69

5:35 22 Jul 2022

Minns ni Paris Couture Fashion Week här om veckan?

Kim Kardashian, Dua Lipa och Nicole Kidman på Balenciagas runway, North West front row, Anne Hathaway i cerise, Drew Barrymore och Mariah Carey på Dolce & Gabbana.

Det riktiga hantverket under modeveckan var inte kläderna, det var modeindustrins extremt framgångsrika memeifiering.

Virgil Abloh (grundare av Off White och fd AD för Louis Vuitton) och Demna (kreativ chef för Balenciaga och medgrundare av Vetements) var/är experter på det här. Alltså att fläta in något populärkulturellt uttryck i kollektioner så att köparen kan kommunicera att de är “in the know”.

Ordet “meme” syftar inte på en rolig bild med tillhörande text i det här sammanhanget, utan snarare på studien om hur kulturell kommunikation överförs. Så basically allt som har potential att bli viralt/generera debatt/etablera trender.

Exempel på memeifiering av modeidustrin är Balenciagas foppatofflor med klack samt modevisning inne på the trading floor of the New York stock exchange. Miu Miu lyckades även göra en minikjol till en meme för den var överallt och jättekort.

 

Sidospår nu men Sverige ligger verkligen efter när det kommer till en memeifierad approach till PR. Alla svenska SoMe-kampanjer är millennial pink, kitchigt seriösa och cheugy. Var är Sveriges motsvarighet till Flo Rida som äter kött i en glittrig Celine-tisha? Kate Moss som blir ansiktet utåt för Coca Cola så hon kan dra skämtet “I’ve always loved coke”?

 

Memetic engineering

I något poddavsnitt nämner jag att Taiwans regering har en avdelning som ägnar sig åt memes, eller “memetic engineering”. Till exempel, om ett falskt rykte sprider sig online så bemöter de konspirationen på samma nivå som konspiratörerna: med en rolig meme. De kallar det en “humor over rumor approach”.

 

Humor som kapital

För att utmärka sig intellektuellt räcker det inte längre att kunna akademiska ord, du måste även kunna delta i en trendkänslig lek. I Ana Andjelics senaste nyhetsbrev skriver hon att företag ofta misstar pathos för gravitas, och att humor är mycket mer komplext att åstadkomma än allvar: “Humor, playfulness, spontaneity and wit are contradictory, complex and chaotic. They require nuance and depth and sensitivity to zeitgeist.”

 

Det kanske är därför konstscenen är så tråkig numera? Konstinvesterare är inte precis kända för sin självdistans och att ha örat mot marken. Inte statliga konstbeställare heller. Det knasigaste de kan komma på är en erigerad k**.

Det här ruckar om samhällshierarkin lite. Innan gick ”god smak” hand i hand med ekonomiska tillgångar och bildningsnivå. Man var tvungen att exponeras för god smak för att kunna identifiera den. Nu kan vem som helst, framförallt de med internetuppkoppling och ett intresse för kultur, identifiera och förstå olika statusmarkörer. Att ha råd med massproducerade luxury goods är inte längre en statusmarkör, målet är snarare att utmärka sig socialt, att visa att man tillhör ”the culturally savvy elite”.

 

Ana Andjelic fortsätter:

“It is infinitely easier to be earnest than to be playful – but playfulness and humor build and protect brands”. Alltså, humor är avgörande för att skydda varumärken. Lite som en osäker elev i skolan som använder humor som försvar.

Enligt wiki ansåg Freud att sinne för humor är den största av alla försvarsmekanismer. “Vi skämtar bort det mesta som är jobbigt. Vi kan ju inte skratta och gråta samtidigt. Skrattet gör att vi upplever en tillfällig frigörelse från ångesten och fruktan.”

 

It 🤌just makes sense🤌 att humor blivit en så stor del av varumärkesbyggande för både kändisar och företag när så många konsumenter beskriver sin samtid som en ångestladdad apokalyps. Jag undrar bara om skivbolag och agenturer förstår det här. Att det töntigaste och osexigaste som finns 2022 är en Austin Butler som tar sig själv och sin skådespelarinsats på blodigt allvar. Vissa politiker verkar ha fått the memo iaf, Boris Johnssons ”hasta la vista, baby” t ex. Succé.

It 🤌just makes sense🤌 att Kim Kardashian dumpade Kanye, en man som inte tillåter skämt på sin egen bekostnad, och ersatt honom med en self-deprecating knasboll.

All this choppy text to say: enligt mina beräkningar är vi i vår funny era just nu 😍

Fuckk jag tänkte avsluta inlägget nu men såg elektronikdetaljhandelskedjan RadioShak’s senaste PR-kampanj: att anställa en unhinged SoMe-manager och ge hen fria tyglar.

Det här är ett jättebra exempel på ett företag som har förstått att meme-kultur är ett effektivt sätt att generera uppmärksamhet på. Men det är också ett bra exempel på hur allt är cykliskt och att subversiv humor kommer approprieras av makthavare och bli töntigt inom kort :(

 

Usch nu måste jag verkligen publicera för tanken var att texten skulle vara ett par stycken långt och jag vet inte ens vad jag skriver längre. Är på dåligt humör till och med för jag orkar inte mer

// Michelle

 

 

5:13 21 Jun 2022

😍😍😍😍😍😍👅👅👅👅👅🍑💦💦💦💦🍆🍆🍆🍑🍑🍆🍆👅👅💦👅👅💦🍑🍑🍑🍑

Jag har försökt stanna hemma för att bli frisk från min stockholmsförkyning den senaste tiden. Jag har därav sopat internet rent på tweets och artiklar.

Här är en lista saker jag sett och läst och tänkt på:

 

Jennifer Lopez netflix-dokumentär hade premiär i veckan och jag hade fångat en granat för henne, kastat min hand på ett knivblad för henne (?)  Men jag hade aldrig – ALDRIG – kollat på hennes netflix-film. Hon är så tråkig?

På fars dag delade hon en grattishälsning till Ben Affleck via en reel. EN REEL.

I bildtexten uppmanade hon sina fans att gå in på OnTheJLo.com för att se hela klippet. Hon meddelade förlovningen på samma sätt: ”skriv upp er på mitt nyhetsbrev så ska ni få höra.”

Jag trodde aldrig jag skulle säga det men jag saknar ARod. Jag saknar hans tomma blick, hans kritvita tänder och hans konstanta vänsterprasslande. För med det fick vi även ett maniskt entreprenörsskap och re-branding av Jennifer Lopez. 😩 Saknar när hon var med i Hustlers, försökte bli Youtuber, släppte ett hudvårdsmärke, var domare i ngt dansprogram, uppträdde på Superbowl och åkte på världsturné inom loppet av ett och samma år.

Jag säger inte att en kvinna behöver en man för att vara en psykotisk sellout, men ibland hjälper det! Bennifer 2.0: FLOP!!!!!

 

 

Vad tycker ni om Dakes nya album? Det känns som vi är inne i någon slags post-feministisk era då männen re-claimar toxic masculinity som ett empowering ord. (En välskriven och svensk mening.) Lite som att säga ”I’m gay and I’m proud” har straighta män börjat säga ”I’m the worst and I’m proud”. It’s not the pride month we asked for but it’s the one we received 😍

I både Futures nya video Wait for You och Drakes video Falling Back kapitulerar de inför tvåsamheten och skryter om hur dåliga de är på att hålla sig till en och samma tjej. Tristan Thompson, som är Khloe Kardashians ex och ansiktet utåt för otrohetsskandaler, gör till och med en cameo i Falling Back.

Monogami och otrohet i Hollywood är ett så spännande ämne tycker jag. Kvinnor opererar sig för att se ut som kn-dockor och män tar testosterontillskott och/eller anabola vars biverkning är ökad libido.

Att kändisarna fortfarande kämpar på med drömmen om långsiktig tvåsamhet känns därför väldigt knäppt. Jag undrar om Tristan, Drake eller Future någonsin läst The Ethical Slut och vad de hade tyckt om boken? Kanske hade de slutat skriva tio tusen låtar om att de är världens sämsta män och istället börjat rappa om hur man kan få ett polygamt förhållande att funka. Jag skämtar. Det vore fruktansvärt. Men ändå konstigt att de verkligen kämpar på med kärnfamiljsidealet där borta. Styrkekram till kändisarna <3

 

 

Om någon är intresserad av NFTs och hur digital konst används för att tvätta pengar så vill jag tipsa om Amy Castors texter!! Att läsa om den korrupta konstmarknaden leder till lagom mycket ångest, så det rekommenerar jag varmt.

”The physical art world has a money-laundering problem — it is a secret world where expensive pieces are often bought and sold anonymously.

Art is subjective, so it’s easy to justify spending millions of dollars on a piece. ‘This is a beautiful painting. I paid what I thought it was worth!’

The art trade is not subject to the Bank Secrecy Act. In other words, the BSA does not consider art dealers, advisers, and auction houses to be financial institutions.”

 

Apropå det vill jag också tipsa om den här alldeles för långa texten om hur högerpolitiker och riskkapital blandar sig i konstscenen just nu.

“Art is more interesting than politics, and it’s impossible to create good art when you’re always looking over your shoulder,” Belove said. “You need a certain freedom from concern to create — scared artists never win. And that’s why everything sucks right now. Everyone’s scared.”

 

 

Trailern för nya Marilyn Monroe-filmen starring Ana de Armas har kommit ut och med tanke på ramaskriet kring klänningen Kim Kardashian fick låna så kan vi ju bara föreställa oss hur det blir när Marilyn Monroe bryter på kubansk spanska.

Jag tror filmen kommer handla om hur Marilyn var en persona som Norma Jean kunde stänga av och på. Intresset för kvinnors konstruerade personliga varumärken har verkligen inte vetat hut sen Caroline Calloway outades som bluff 2019 (i Sverige hade vi Isabella Löwengrip och Linnea Claesson samma år.)  Kort därefter: Anna Delvey och Elizabeth Holmes etc etc etc.

Hela premissen för kändisskap, influencerskap och dess lukrativa bransch är att konstruera en tilltalande fasad. Efter århundraden av mytologiserande och objektifierande har kvinnor blivit experter på det, och filmregissörer (+dess publik) får inte nog. Kvinnor får äntligen se de CoMpLeX FeMaLe ChArCteRs vi bett om. Men de här karaktärerna är fortfarande väldigt tvådimensionella. De har ett mytologiserat, sexigt skal, och så har de ett trasigt inre. 😍 Vi gjorde det. Vi kom på hur vi skildrar en komplex kvinna.

Rayne Fisher-quann skriver typ om samma ämne i en text jag citarat i podden, här kommer den igen:

”it’s easy, as a woman, to compactify illness into a consumable package — to whittle at the edges of pathology until it becomes little more than smudged eyeliner and wild sex. childhood trauma becomes daddy issues, suicidal depression becomes mystique. selling your pain is easier than living with it.”

Men vad vet jag! Nya Marilyn-filmen är nog jättebra!! Men jag tror killar kommer behöva skriva tentor om det här när de pluggar filmvetenskap på SU om tio år.

 

K thx bye

// Michelle

 

 

9:09 3 Feb 2022

Heej bloggen hur mår ni? 🥰

Kommer inte på hur jag ska inleda inlägget. Bleep bloop här kommer en lista tankar:

 

Sexiga tecknade figurer

Som bekant går värden igenom en åsiktskorridor/enlightenment/woke-washing era just nu och tyvärr börjar de liggbara tecknade figurerna stryka med. Det började med Lola Bunny från Looney Tunes och fortsätter med den sexiga, gröna M&Men.

 

Om avsexualisering av apan i Aladdin står på tur kommer jag hoppa från någonting väldigt högt.

Apropå det här skulle jag vilja bidra med min åsikt om den rådande debatten om engelska skolans konservativa klädkoder. Som en person som har växt upp på engelska skolor har jag nämligen tolkningsföreträde.

Jag tycker att hela debatten om klädkoder är en slöseri av tid. Det spelar ingen roll om vi försöker woke-washa samhället genom att avsexualisera tecknade figurer eller kontrollera tjejers self expression genom att införa konservativa klädkoder. I slutändan blir det samma sak: osexigt och påklätt. Det är bara olika metoder för samma resultat. Lägg ner era vapen.

 

Emo-porr

Varje år publicerar pornhub en sammanfattning av deras statistik och varje år studerar jag listorna i noggrann detalj.

2018 var “the most defining search term” (vad nu det innebär) “fortnite”, 2019 “amateur” och “aliens,” 2020 var det “quarantine” och 2021 var det “hentai.” Trustttt att jag har försökt komma på en sigge eklundsk slutsats om vad det här säger om vår samtid men det dånar verkligen av syrsor här inne. Hur kom de ens in i min lägenhet?

Den enda statistiken som stod ut enligt mig var att sökningar som innehöll ordet “goth” ökade med 283% !! med ett genomsnitt på mer än 5 miljoner goth-sökningar per månad.

Skriker vrålar i truly love that for us.

Det är så roligt att samma år som döskallar och blod fick en revival tack vare Meghan Fox + MGK och Kravis, och emopop blev trendigt igen tack vare Tiktok, så sitter folk alltså hemma i sina stugor och söker på emoporr? Vi är verkligen roliga vi människor.

 

Korv – for the vibes

Min kompis Hanna och jag har under de senaste veckorna utfört en utförlig antropologisk fältstudie via instagram DMs. Vi har nämligen kartlagt en tydligt uppåtgående trend:

Korv med bröd.

Eller som Hanna kallar det, ”den nya pandemin”

 

Folk har visserligen ätit korv i alla tider – en tidlös, klassisk föda – men aldrig har det varit lika självklart att instagramma måltiden som nu.

Case in point:

 

Sara Klang

Well, otroliga fantastiska sångaren Sara Klang, det är du tydligen inte ensam om!!

 

Lucia Haag

Nöjesguidens resident cool girl Lucia Haag har t ex här lagt upp en slideshow med korvbilder.

 

 

 

Erik Galli

Erik Galli är inte bara snygg, han är även ett av våra främsta ansikten utåt för korv. Bifogar skärmdump från när jag bad om bildbevis.

 

 

Foto via Sandra

Sandra Beijer

Även om Sandra Beijer möjligen var grundaren av trenden skulle jag vilja påstå att hon kanske är ett undantag i sammanhanget. Framförallt eftersom hennes korvätande gått från någon enstaka instagram-korv till uppemot tjugo korvar per dag? Jag har hört rykten om att hon ställt in alla andra planer för att äta korv på heltid.

 

Det finns jättemånga fler bevis okeeej men jag går väl inte runt och sparar bilder på folk som äter korv hela tiden.

🌭

Kanske är det bara för att korv är gott och mer estetiskt tilltalande än en blöt wrap. Men jag känner instinktivt att det handlar om någonting mer. Att korven är en symbol för ett större samhällsfenomen. Ett paradigmskifte i kulturdiskursen skoja

Korven kommunicerar något slags tecken på coolhet; att man är fri från klasskomplex och ätstörningar, men självklart inte fattig och tjock. Om du lyckas göra falukorv sexigt har du passerat steg två eller kanske tre i livets coolhets-squid game. Alla kommer inte lyckas. Många kommer dö på vägen. Men de som kan instagramma korv ~for the vibes~ överlever till nästa steg.

 

 

xoxo go piss girl

Lyssna på veckans poddavsnitt!! Vi ringer Fanny Klefelt som bekräftar ryktet om att Brad Pitt och Lykke Li dejtar!! Max berättar om när han låg med en främling på ett hostel och jag berättar om när en kille åkte till akuten efter en dejt med mig.

 

// @itsbritneybitch__69

 

4:50 31 Dec 2021

Gott nytt år gänget!!!

Vi släppte ett nyårsavsnitt idag där vi sammanfattar 2021. Jag skrev en lista som var 3 sidor lång, Max sammanfattar årets gay moments och jag virrar om att mumble rap är vår tids Art Brut. Ni kan lyssna här.

Jag kände dock att jag ville dokumentera mina favoritskandaler i skriftligt format också. Lest we forget flop-eran som var 2021. Så med risk för att jag tar upp saker jag pratat om tusen gånger innan kommer här en lista över mina favoritnyheter under året som gått:

 

 

The Baldwinitos

Stormning av Kapitolium hit och Sveriges första kvinnliga statsminister dit… årets enda riktiga nyheter var, enligt mig, allt som berörde familjen Baldwin. Sällan har en helt utomstående person varit så engagerad i någon annan familjs privatliv som när jag följt Baldwin-familjens varje livsval under 2021.

För er som inte hängt med har jag sammanfattat Baldwin-året nedan:

2020 avslutades med att Alecs fru, Hilaria, blev outad som amerikan.

Alec och Hilaria träffades alltså 2011. Hilaria, en ung kvinna med stark spansk brytning från Mallorca, hade då ingen aning om vem Hollywoodskådisen Alec Baldwin var eftersom hans filmer inte gick att se i Spanien. Ett spanskt bröllop och fyra barn senare (med de inte helt o-spanska namnen Carmen, Rafael, Leonardo, Romeo Alejandro) blir följande tweet viral:

 

 

Varpå kommentarsfältet fylls med personer som växt upp med henne i Massachusetts och meddelar att hon egentligen heter Hillary Hayward Thomas.

Off to a great and inspirational start.

Några snurriga anti-vaxx-inlägg från Alec och en förlossning av deras femte bebis senare, så lägger Hilaria plötsligt upp en bild på deras 6 (!?) barn. Matten gick inte ihop. Hur kunde hon gå från 5 till 6 barn på så kort tid?

Alec och Hilaria hade alltså skaffat en surrogatbebis samtidigt som hon var gravid med deras femte. Så unikt och, ännu en gång, inspirerande gjort.

Alec Baldwin, 63 år, har numera 6 barn under 8 år. Och Hilarias instagram består av att klaga på att han inte hjälper till mer i hemmet. Ännu en gång: inspirational.

Baldwinito-året slutade tyvärr med en mycket deppigare rubrik än en oskyldig twittertråd, nämligen att Alec råkat skjuta och ta sin kollegas liv under inspelningen av en film.

Bortsett från situationens tragik – visst är det imponerande att familjen Baldwin hann med så mycket osannolikt inom loppet av ett år?

 

Armie Hammer är kannibal?

Så speciellt det var när hunken från Call Me by Your Name blev outad som kannibal.

“Kannibal?” Tänker du nu. Ja, kannibal.

“I am 100% a cannibal.”

-Armie Hammer.

Året inleddes med att Armies ex skapade ett anonymt instagramkonto där hon delade skärmdumpar och anekdoter om deras destruktiva relation, ett beteende som senare bekräftats av andra ex.

Skandalen nådde sin peak när Vanityfair publicera en exposé om Armie Hammers villain origin story. Hans släktträd består av fem generationer gränslösa oligarker; en historia om manipulation, våld, Lenin, Nixon, Prince Charles och exakt allt annat du kan tänka dig. Det var till exempel Armies farfar som högst troligen finansierade mörkläggningen av Watergate-skandalen. Who would have thought?

 

Azealia Banks kokar sin katt på instagram

Minns ni när Azaelia Banks la upp skärmdumpar på meddelanden skickade från Zara Larssons creative director där han fatshamear Zaras armar? Nu gör du det iaf.

212-sångaren fortsatte sedan sitt bisarra beteende online genom att instagramma när hon gräver upp sin döda katt och kokar den för att göra örhängen av skallen.

Citat från news.com:

“The cat is in the bag!” she joked during the shocking video as she pulled up a dirt-covered bag which allegedly held the cat’s body, laughing and rapping in the background.

“It’s called taxidermy … Plenty of hunters with preserved deer heads hanging off their wall [do it] .’ She continued: ‘Darlings … You guys are being racist and this is very un-black lives matter of you all.

Skricker.

 

Pamela Anderson gifter sig och lämnar sociala medier 

Jag hade typ glömt bort det här men resan Pamela Andersson har tagit med oss på under de senaste två åren har verkligen varit en ynnest.

Efter flera år av att vara Julian Assange’s viktigaste anhängare och talesperson (och älskarinna?) bestämmer sig Pamela hux flux för att gifta sig med den 20 år äldre filmregissören Jon Peters. 12 dagar senare, när han har betalat av hennes skulder på 1,9 miljoner dollar, ansöker Pam om skilsmässa. Några månader senare får vi höra att hon har gift sig med sin livvakt. Och med det meddelar hon att hon ska sluta med sociala medier.

Och mycket riktigt, Pamela har inte tweetat sen januari!! Inte en enda selfie ackompanjerad med ett citat från Kafka och uppmaning till presidenten att pardon Assange. Saknar det varje dag.

 

 

Cinnamon toast crunch-killen

En man vid namnet Jensen Karp tweetade en bild på räkskal i sin Cinnamon Toast Crunch i våras. Tweeten blev viral och räk- och fling-relaterade skämt blev en meme online. Men då började folk påstå att Jensen Karp hade lagt dit räkorna själv med avsikt att bli viral. Cinnamon toast crunch-företaget blandades in.

Sen tog det hela en mörk vändning. Flera kvinnor tweetade att cinnamon toast crunch-mannen är det värsta som hänt dem: “This is the most abusive person I have been with and I am crying as i type this…” Före-detta kollegor kommer också fram med historier om att han är en fruktansvärd människa.

Sååå

Cinnamon Toast Crunch-killen hann alltså bli cancelled och viral inom loppet av ett par dagar. Iconique.

 

Caitlyn Jenner vill bli guvernör och hon har självklart vårt fulla stöd!

Caitlyn Jenner kandiderade som/till?/för? Kaliforniens guvernör och jag tog mest med det här för jag vill påminna oss om årets tweet:

 

Tyvärr gick det inte så bra för Caitlyn eftersom hon åkte ner till Australien för att vara med i Celebrity Big Brother mitt under kampanjen. Så synd. Såg så mycket fram emot att hon skulle wake up the woke.

 

Slut på skvaller!! Eller det fanns mer men jag måste verkligen duscha och sminka mig för jag ska befinna mig på andra sidan stan om 30 minuter :)

 

Gott nytt!!!

/ @itsbritneybitch__69