Artikeln som jag refererar till i mitt förra inlägg har tydligen tagits bort. Lyckligtvis hade jag sparat en skärmdump till eftervärlden.
Lagade världens godaste rätt Ramen häromdagen. Nu hade vi inte lika fina skålar som ovan men det blev väldigt gott ändå, och efter hårda påtryckningar kommer här en sammanställning. Utgick från lite olika recept samt eget huvud. Måtten räcker till ungefär fyra personer, men det är inte så noga.
Buljongen
Fläskkött, utan fett. Cirka 400 g.
4 halverade vitlöksklyftor
En liten purjolök
Finhackad ingefära
Ett par matskedar miso
En dl sake
En dl japansk ljus soja (Ni ba: BÅDE miso och soja?! Svaret är ja.)
Koka upp och låt det puttra i en timme ungefär. Var inte rädd för att fuska lite med några droppar fond om du vill ha ännu mer mustighet. Sila sedan, men behåll köttet.
Fyll skålar med groddar, kimchi, fläskköttet samt nudlar som kokat någon minut eller två. Häll över buljongen och stek ett ägg. När ägget är klart är även nudlarna det, lägg på ägget och servera med en gång. Gärna med en flaska sriracha nära tillhands för den som vill ha det lite starkare. Servera med lite sake, för sakens skull.
Ni vet den där reklamen för munsårsplåster där de smyger på en osynlig plastfilm som liksom försvinner och rappt blir ett med kroppen. Besvären försvinner på nolltid. Ni vet den?
Det funkar inte så i verkligheten.
Från och med den 1-13 februari kan du för fjärde året i rad käka tvårätters för 200 kronor på ett gäng restauranger i stan under Krogveckan. Sitter därför givetvis i detta nu och kollar var man får mest för pengarna, dvs där det är dyrast i vanliga fall. Restaurang Jonas ligger bra till sett till detta index.
Men för all del, läs ännu mer här.