Vad ska Sveriges nya regeringsunderlag heta?

9:04 5 Dec 2017

I dag presenterade SCB sin senaste partisympatiundersökning. Moderaterna ökar med 4,1 procentenheter samtidigt som SD tappar 3,6. Socialdemokraterna ökar också, med 1,5 procentenheter, vilket partisekreteraren kallade för ”en Stefan Löfven-effekt”. Oklart vad vår statsminister de senaste tre åren hade för ny effekt på den här mätningen. Kanske är hans effekt på opinionen lika snabbverkande som hans löfte att nå EU:s lägsta arbetslöshet.

Inget av blocken skulle få egen majoritet om det var val idag. Både Kristdemokraterna och Miljöpartiet skulle dock hamna utanför riksdagen, enligt SCB:s mätning. Detta gör att vi kan ha lite roligt med mandatfördelningen. Om dessa två partier skrapar ihop noll mandat skulle en Macron-allians med Socialdemokraterna (127), Centerpartiet (39) och Liberalerna (16) få en majoritet med 182 ledamöter i riksdagen. Både Björklund och Löfven har varit öppna för en sån konstellation. Annie Lööf har förvisso sagt att hon skulle äta upp en sko om hon gjorde sig beroende av Stefan Löfven, men det var ganska länge sen.

Tyskland var för några månader sen på väg att få en ny regeringskoalition med kristdemokrater, liberaler och gröna. Det nya regeringsalternativet fick namnet Jamaica-koalitionen på grund av sina partifärger: svart, gult och grönt. Namnet skulle även anspela på koalitionens exotiska karaktär. Att tyskarna anser att kristdemokrati är något exotiskt vittnar om att de ännu inte riktigt har gjort upp med sin historia.

Så, vad ska då Sveriges nya rödgrönblåa regeringsunderlag heta?

Här är några förslag:

 

Mars-koalitionen

Planeten Mars har en rödgrönblå flagga och får antas vara Jan Björklunds namnförslag. Jan Björklund älskar rymden. År 2010 hittade han på posten som ny rymdminister för att få träffa Christer Fuglesang. Oddsen att Jan Björklund lyckas rymdkuppa ännu en regering får dock anses vara astronomiska.

 

 

RGB-koalitionen

RGB är den ursprungliga färgmodellen i alla datorer. Om man vill ta fram en bild måste den först omarbetas utifrån RGB-systemet, vilket görs automatiskt eftersom allting av någon anledning är inställt så. RGB fungerar lite som socialdemokratin alltid gör i regeringsställning.

 

Herreys-koalitionen

För att rida på den EU-vänliga våg som Macron har skapat, och för att visa att de är de mest EU-vänliga partierna, döper de sin koalition efter ett av våra mest framgångsrika band i Eurovision-sammanhang. Detta är det mest troliga alternativet.

Det återstår att se vad den nya koalitionen får för namn, men det är inte osannolikt att det blir något av förslagen ovan.

Vad tycker ni?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp