Nej, jag kan inte komma till skolan igen. Jag har fått mens.

7:24 7 Jun 2013

Ryset nu..

Jag har ju pratat en hel del om Menskoppen och tidigare idag mailade jag med Veronica på Fair Breeze Showroom som säljer LadyCup (som jag är kär i denna kvinna, vet ingen som svarar så snabbt och trevligt på mail som hon) som hintade om ett projekt som heter Lingonsystrar. Det är ju inte direkt så att jag hänger på menskoppshemsidan varje dag trots att man verkligen skulle kunna tro det, så jag hade ju helt missat det här asbraiga projektet.

Ja!

Idag är det många unga tjejer i världen som är tvungna att stanna hemma från skolan pga en massa olika skäl, det känner ni säkert till. Men att ett av de skälen var att de stannar hemma på grund av sin mens kanske ni inte visste? Det är en sak att missa ett par lektioner, men en helt annan att en vecka i månaden inte kunna gå till skolan och till slut hamna så efter att det blir naturligt att hoppa av. Alternativt att hoppa av så fort man får sin första mens pga skam/ ingen idé/ whatever. Kunskap är makt, så enkelt är det. Därför är det så sjukt viktigt att tjejer får lika mycket utbildning som killar, punkt.

Precis som Lingonsystrar själva skriver:

”Att tvingas vara hemma under sin mens på grund av brist på skydd, information och praktiska saker som toalett är ett problem som vi faktiskt ser som möjlig att lösa, om än bara för några flickor i taget.”

ALLTSÅÅÅ! Här kan vi verkligen göra en skillnad ju!

Eftersom koppen är allergifri, hygienisk och inte behöver tömmas mer än var 6:e till 12:e timme och DESSUTOM håller i 15 år känns det ju som ett helt rimligt alternativ för både oss och våra systrar överallt, eller hur? Fatta att detta skulle kunna hjälpa en tjej på jorden att kunna vara i skolan hela 25% mer – alltså en extra vecka i månaden. Inse hur det skulle kunna förändra den systerns liv!

I våras fick Veronica kontakt med Josefhin som skrivit sitt examensarbete om just varför tjejer hoppar av skolan (bland annat i samband med sin första menstruation) i Tanzania och nu ska hon åka tillbaka med en kappsäck full av koppar. Jag vill vara med och fylla den säcken.

Om ni har varit nyfikna ett tag på att testa menskoppen så är det dags nu. Genom att köpa den här koppen så ger ni automagiskt 20 kronor till insamlingen. Och varenda insamlad krona går till att köpa ytterligare menskoppar som Lingonsystrar tar med sig till tjejer i Tanzania.

100 insamlade kronor = En ny menskopp.

För er tvivlare där ute: JO! Alla insamlade pengar går till koppar. Resa, infomaterial, visningex av kopparna mm står Fair Breeze Showroom för.

Det är dessutom lite brådis eftersom Josefhin åker redan den 18 juni, så köp den transparenta koppen här eller skänk en hundring genom att sätta in pengar på Bankgiro: 138-2910 (nu sa jag bara ”en hundring” för att det är = en ny menskopp, men inga bidrag är för små).

Just nu har Lingonsystrar samlat ihop 28 stycken menskoppar. Vafan, några till borde vi kunna skrapa ihop va?

Och när vi gjort det kan vi följa Josefhins resa genom den här bloggen.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp