Kära Göran Hägg

12:58 6 Sep 2013

*höhöhö*

Kära Göran Hägg.

Nu vet jag mycket väl att du har skrivit inte bara en, utan två böcker om retorik. Du kanske har skrivit fler, det har jag ingen aning om eftersom jag bara kom igenom hälften av den första pga rätt tråkig. Men någonstans bland alla dessa blad borde du säkert ha nämnt någonting om effektsökeri. Jag utgår ifrån att du inte är fullständigt dum i huvudet för jag vill så himla gärna lita mer än så på Sveriges Televisions val av panelmedlemmar i morgonsoffan även om jag alldeles för ofta tvivlar. Så låt oss ta det här steg för steg:

Nej vet du vad förresten, nu var jag på väg att skriva något jättepedagogiskt om hur du kan gå tillväga när du är osäker på vad du ska säga men ändå vill säga något för att höras ännu lite till, du har ju en tendens att göra det. Och jag vet, du är rädd för att bli bortglömd och tänk vilken härlig spexfarbror du framstår som när du säger den här typen av grejer, du liksom visar att du fortfarande har lite riv kvar i dig. Och ja gubben, jag vet att du hade filat på det där ett tag, ditt snabba svar på frågan och det lilla flinet på slutet är alltid en tell (<- Göran, det här ordet betyder på ett ungefär ledtråd). Men ärligt talat orkar jag inte förklara för en farbror som levt mer än dubbelt så länge som jag hur han ska uppföra sig för att inte framstå som en komplett idiot. Eller du vet, hur han ska göra något så banalt som att i ett public service-medie visa respekt för alla människors lika värde.

Men här är ett litet tips:

När du hamnar i ett läge där du känner att det enda du har att säga som svar på frågan: Vad säger avskedceremonin, vad fick ni för intryck av den? är: Det visar ju hur enormt betydelselöst det här besöket var att man bara skickade kvinnliga ministrar. Det brukar vara i såna lägen. Så har du sjukt nog ytterligare ett alternativ.

Du kan faktiskt också bara hålla käften.

Tack på förhand,

Soraya Hashim

 

10 kommentarer | “Kära Göran Hägg”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Mr Ajaj skriver:

  Skitbra Soraya.
  Kort och tydligt.

  Big up.

  Mvh
  Mr Aj

 2. Totte skriver:

  Alltså, jag har ingen aning om vad Göran står för i vanliga fall och lägger ingen som helst värde i att skydda honom, men förtjänar han verkligen en sådan avhyvling för att han gjorde en klumpig liknelse. Kan han inte ha poängterat hur världelöst han tyckte att det var att slösa MAAASSA miljoner på ett helt obetydligt möte på folkets bekostnad?
  Jag tycker så klart att ALLA ska hanteras lika. Inte bara män mot kvinnor, men när det blir sånna här inlägg sållas dom lätt bort som feminismbajs…
  Om du vill få lite slagkraft så välj bättre fajter, annars blir du bortsållad…

 3. Hanna skriver:

  Totte. Göran visade, i SVT, inga ambitioner i övrigt än just att slå fast detta: Att enbart kvinnor är där betyder att händelsen är mindre värd.

  Det finns alltså inga bättre fajter att välja än denna om man ser människors lika värde som en frisk och rimlig utgångspunkt.

 4. Rikard skriver:

  Totte, om inte Göran Häggs uttalande i morgonsoffan förtjänar en avhyvling vet jag inte vad som gör det…

 5. Rebecka A skriver:

  Totte: om det handlade om ”Kan han inte ha poängterat hur världelöst han tyckte att det var att slösa MAAASSA miljoner på ett helt obetydligt möte på folkets bekostnad?” så kunde han väl ha sagt så – ”det var onödigt att slösa en massa miljoner på ett obetydligt möte”? Det var nämligen inte det han sa. Han sa att det faktum att man skickade kvinnor var för att ceremonin var betydelselös. Alltså: kvinnor = betydelselösa. Det var DET han sa.

 6. Jonas skriver:

  @Soraya @Alla utom Totte

  Göran Hägg sa tydligt att han inte har något problem med kvinnliga ministrar men att det var löjligt att man försökte ”göra en poäng” och då kan ni väl åtminstone försöka att förstå vad han försökte säga innan ni pekar ut honom som en misogyn mansgris.

  Obama kom inte hit för att han är man, han kom hit för att han innehar det högsta ämbetet i sitt land. När vi då väljer ut vår avskedskommitté baserat på kön istället för deltagarnas ämbetes status (statsminister/vice statsminister) eller vikten för statsråden av en god relation till Obama i sitt arbete (utrikesministern), så signalerar vi att det är viktigare för oss att använda kameratiden till att ta icke-USA-relaterade politiska poänger än att visa för vår gäst att hans besök var viktigt för oss. GH menade alltså inte att det var deltagarnas kön som sådant som visade att Obamas besök inte togs på allvar utan det faktum att deltagarnas kön användes för att skicka ett budskapet som inte var riktat till vår gäst. På SVT.se sa GH för övrigt att han tyckte det var ”taskigt” emot kvinnorna att de användes på detta sättet och det kan jag hålla med om; väljs man ut bara för sitt kön för att stå framför en kameran och visa upp sitt kön så behandlas man ju inte som något annat än en galjonsfigur vilket varje människa med självrespekt borde reagera emot. Som Stig Malm sa, det bästa hade varit en bra blandning av män och kvinnor i såväl välkomst- som avskedskommitté.

  Kanske är kanske dags att börja att försöka läsa mellan raderna när något sägs som upprör er, istället för att förutsätt att GH och SM inte har något vettigt att säga utan bara är utvalda för att de är medelålders vita män.

 7. Totte skriver:

  Tack Jonas… För att du så fint förklarar vad jag menar =)
  Jag har inte för vana att kolla Nöjesguidens blogg utan ramlade bara in via facebook och kunde inte låta bli att kommentera politiskt fotsågeri i bloggen till en nöjesblaska.
  Jag tyckte verkligen inte det framstod som att GH sågade alla kvinnor i regeringen utan, som Jonas skriver, att han tycker att det är larvigt att göra en så stor (och dyr) poäng av det hela.
  Åter igen. Välj bättre fajter…
  Och jag hoppas att du fortsätter stångas Soraya!?

 8. Kaj skriver:

  En sak är att du kritiserar hans uttalande, men sedan så anser du också att han egentligen borde ”hållit käften”. Då är man, enligt mig, kanske på väg att vilja hindra folk från att uttala sig. Jag vet att det är ibland är svårt att inte tänka, skriva eller t.o.m säga något i stil med ”hen borde inte få säga så” eller något liknande.

  Händer mig ganska ofta också. Men då försöker jag tänka att vi bör ha en så stor yttrandefrihet som det bara är möjligt. Så värdefull är den. Och börjar vi mer och mer att vilja inskränka den, så har vi till slut bara tystnaden kvar. Och en diktatur.

 9. Britney skriver:

  Bra där tjejen. Precis som Axén Olin höll jag på att sätta kaffet i halsen.

 10. katt skriver:

  Jalla jalla, Kurdistan åt alla!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG