Ane Brun, Adam Tensta, Sebbe Staxx och Alexander Skarsgård för Dawit Isaak

4:20 22 Maj 2014

Det är snart 10 år sedan jag först hörde talas om Dawit Isaak. Då hade han redan suttit fängslad utan rättegång i tre år. Genom åren har det pågått olika kampanjer för honom medan tystnaden kring vad våra politiker gör för att få hem honom fortsätter vara lika öronbedövande. Den här situationen är en av de allra pinsammaste i svensk politik, tyst diplomati är ett jävla skämt när ingenting händer. På TRETTON ÅR. När begreppet har blivit synonymt med ”göra ingenting” för att man inte behöver, för att ingen protesterar tillräckligt högt. Nej, ingen är fel. Det finns visst människor som bryr sig om Dawit och vi är ganska många. Men inte tillräckligt många. Inte tillräckligt högljutt. Det har gått 4624 dagar och han sitter kvar i ett fängelse under vidriga omständigheter, utan rättegång och utan kontakt med omvärlden. Med hjärtfel och diabetes. Men här är några som tagit ton och gjort en video:

Ann-Britt Ryd-Pettersson, Behrang Miri, Sofia Helin, Cecilia Wikström, Alexander Skarsgård, Anna Herdenstam, Kerstin Brunnberg, Ernst Billgren, Ann Petrén, Samuel Fröler, Alexander Karim, Thorsten Flinck, Martin Schibbye, Claes Malmberg, Filip Hammar, Fredrik Wikingsson, Leif Pagrotsky, Alexandra Pascalidou, Madeleine Sjöstedt, Freja Kjellberg Borchies, Stefan Sauk, Edda Magnason, Joel Kinnaman, Ane Brun, Börje Salming, Görel Crona, Sebbe Staxx, Daniel Boyacioglu, Moh Denebi, Rafael Edholm, Cleo och inte minst Betlehem Isaak, Dawits dotter .

Om du vill förstå mer om den här situationen och varför den är så oförlåtligt fucked up, läs på här. Om du vill GÖRA något: prata! Prata, berätta, skriv, twittra gör vad du kan för att Dawit inte ska glömmas bort och tystas även här. Kolla in mer under #freedawit på twitter. Här är en intervju med Betlehem och Rafael Edholm om alles:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp