@SvartKvinna om Nordiskt Forum

2:02 17 Jun 2014

I helgen gick Nordiskt Forum av stapeln i Malmö. Jag var själv inte där, men har läst och följt det människor har sagt om hur (vitt) det var. Jag har velat säga något om problematiken kring det, men det är inte min röst som ska höras eftersom jag inte var på plats. En person som var det och som jag respekterar enormt mycket är Fanna Ndow Norrby som grundat och driver @SvartKvinna på Instagram, Facebook och Twitter. Idag lånar jag ut min blogg till henne. /Soraya

I mitt närområde blev en svart man knivskuren av nazister i december. I september i Malmö blev en svart man grovt misshandlad inför sin bebis som slängdes i marken. 2011 höll Halland och Helsingkronas nationer på Lunds universitet en slavauktion. Jallow Momodou, ordförande för Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa, som anmälde händelsen utsattes sen för trakasserier. Allt detta tillsammans med alla andra rasistiska händelser som jag fått inskickade till @SvartKvinna eller upplevt själv bär jag alltid med mig. De var med mig även när jag kom till Nordiskt Forum för att prata om rasism i egenskap av att ha startat @SvartKvinna.

Feminismen gäller ju inte per automatik alla och är du något annat än vit, heterosexuell, medelklass cis-kvinna är det ingenting nytt. Väl på plats på mässan kollade jag upp vilka programpunkter jag kunde gå på för att lyssna på personer som inte bara pratade om frågor som rörde den kvinnan jag aldrig varit och aldrig kommer bli. På väg till föreläsningen av sydafrikanskan Prudence Mabele mötte jag ett vitklätt gäng med guldkedjor, löshår och, vad som verkligen fick mig att haja till, brunkräm i ansiktet. Har en ägnat ens ett uns av uppmärksamhet åt de senaste årens debatter gällande afrofobi, rasism och vita som porträtterar svarta är problematiken tydlig. Jag twittrade:

Minuter senare uppmanar ”humorduon” Beatrix och Jenifur barnen i sitt crew, också dem med brunkräm i ansiktet, att twerka. Och de twerkade.

Nordiskt Forum uppfattar att jag skrivit till dem och svarar:

Personligen tycker jag att det är rätt osoft att bjuda in komiker som driver med kvinnors kroppshets på ett feministisk forum men det sjuka här är att Nordiskt Forum inte ens kommenterar det jag har frågat dem. Och hur har brunkräm i bara fejan, mängder av guldkedjor och twerking något med satir kring kvinnliga skönhetsideal att göra?

Och denna icke-ursäkt?

Nordiskt Forum är ledsna om jag, som är på plats i egenskap av att prata om just rasism, och Zakarias Zouhir, ordförande för Afrosvenskarnas riksförbund, ”känner oss upprörda”. En ordförande för ett riksförbund problematiserar och ifrågasätter och får detta svar. Men vissa ordföranden från vissa förbund verkar ju inte ha lika hög status i allas ögon. När jag läste deras svar blev jag inte ens förvånad. Det är exakt det rasism gör med en, en slutar att förvånas. Det blir bara en sak till att komma ihåg, att inte ens Nordens största feministiska forum kunde erkänna att de gjort fel.

Jag tror inte att Nordiskt Forum är ledsna. Men de borde vara bekymrade över att det faktiskt kom andra än vita på deras mässa som direkt såg att de helt oproblematiskt reproducerade cultural appropiation. Nordiskt Forum hade också kunnat se det. Men det valde de att inte göra. Hursom, Nordiskt Forum tycker inte att de har gjort något fel. De uttrycker inte något intresse av att försöka ta till sig kritiken och de svarade inte på frågorna jag ställde. Allt känns igen. Det är pinsamt att Sverige är på denna låga nivå gällande medvetenhet. Att jag ens skriver den här texten som vittnar om något extremt uppenbart är under all kritik. Men eftersom det behövdes ska jag förtydliga än mer:

Vita kan inte brunmåla sina ansikten och dansa ironiskt. Oavsett om tanken är att driva med ”Jersey Shore-amerikaner” eller med svarta. Och det platsar definitivt inte på ett forum med parollen ”New Actions on Women’s Rights”. Alla med något historiskt perspektiv vet att det är problematiskt med brunkräm i vita ansikten. Men Nordiskt Forum lät det glida igenom fingrarna. Hur är det möjligt? Vita privilegier. De kan slänga en blick på de antirasistiska debatterna, och sen glömma vad de läst för att det inte appliceras på deras vardagsliv. Vi som lever med rasism som en ständigt närvarande faktor vet att händelser inte sker isolerade från varandra. Allt från knivdåd, KappAhl-händelser till Nordiskt Forums svar hänger ihop.

Synd för Nordiskt Forum att det var till mig Beatrix, eller om det var Jenifur, sa ”Gurl I love your gold detalis – you’re fabulous!” för att sen twerka loss. För jag kräver svar på frågorna jag ställde. Det är skandalöst att ett feministiskt forum reproducerar rasism, oavsett om det skedde medvetet eller ej.

/ Fanna Ndow Norrby, grundare av @SvartKvinna på Instagram, Twitter och Facebook.

14 kommentarer | “@SvartKvinna om Nordiskt Forum”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Björnen skriver:

  Nu var jag inte där så jag kan inte direkt uttala mig exakt men wtf?! Vad var poängen med uppträdandet? Jag fattar noll. Vad ville de uppnå? Varför förstår inte deltagarna på Nordiskt forum något som t.o.m. de halvrasistiska förortssvennar jag hänger med har på det klara dvs. att blackface är inte coolt…

 2. nike forsander lorentsen skriver:

  Det är bara så oändligt trist att det skall vara så här på ett ”feminist arrangemang” som Nordiskt Forum och att de tydligen har väldigt svårt att ta till sig rättmätig kritik….suk…Så tydligt att det behövs en genomgripande analys och coaching när man staplar ett arrangemang som Nordisk Forum på benen. Själv känner jag igen lite av det sätt av at negligera och trycka ned andra, som lesbisk i den heterosexuella världen. Men glad för att F! har tagit kraftigt avstånd och också kritiserat Nordiskt Forum.

 3. Reb skriver:

  TACK för detta Fanna. Vill du även skiva något om vad som hände när du från scenen pratade om @svartkvinna och hur reaktionerna blev då?

 4. Förklaring på plats skriver:

  Det är väl ändå på sin plats att poängtera att Beatrix & Jennifur inte gör blackface? Som den här texten är skriven låter det som att det är tolkningsbart. Det är det alltså inte, deras karaktärer är två vita amerikanska gymägare, överklass från Miami. Showen handlar om sjuka kroppsideal och vikthets. Visst kan en diskutera huruvida det är bra satir eller inte, huruvida vi ska få skämta om skönhetsideal. Men att kalla det för blackface är orättvist och ett gravt missförstånd. Det måste väl ändå vara skillnad på att rakt av driva med människors hudfärg och att driva med människor med Brunkräm i ansiktet?

 5. Ron Muthafuckin O´Neal skriver:

  Killar som twerkar….

  Nuff said.

 6. Skönt skriver:

  De hade alltså klätt ut sig till brunkrämstyper och du trodde det var blackface. Ett ärligt missförstånd, skönt att det reddes ut.

 7. jvgrqlze87 skriver:

  [url=http://www.algolab.com][b]ray ban outlet online[/b][/url] [url=http://www.algolab.com][b]cheap ray bans for sale[/b][/url] [url=http://www.algolab.com][b]cheap ray bans sunglasses[/b][/url] With a little help from Schengen visa, citizens, non-EU nationals, business people and tourists upon Europe can freely circulate if you don’t have being subjected you will recognize that border checks [url=http://www.passengerrailok.org][b]cheap ray bans for sale[/b][/url] [url=http://www.algolab.com][b]ray bans sunglasses outlet[/b][/url] [url=http://www.algolab.com][b]ray ban outlet[/b][/url] ” When the affected individual popped going to be the question, Jackson responded,! ! ! ! !”Geez, Jeffr [url=http://www.mortgagetraining.us][b]cheap ray bans wayfarer[/b][/url] [url=http://www.algolab.com][b]cheap ray bans wayfarer[/b][/url] [url=http://www.algolab.com][b]cheap ray ban sunglasses for men[/b][/url] Public health officials have said salmonella sickened about 1 million Americans annually [url=http://www.mortgagetraining.us][b]cheap ray ban sunglasses for men[/b][/url] [url=http://www.mortgagetraining.us][b]cheap ray bans[/b][/url] [url=http://www.mortgagetraining.us][b]cheap ray bans sunglasses[/b][/url] Security Council met on the crisis, underscoring the growing international alarm over the stunning advances by fighters from the militant group known as the Islamic State of Iraq and the Levant [url=http://www.algolab.com][b]cheap ray ban sunglasses[/b][/url] [url=http://www.mortgagetraining.us][b]discount ray bans[/b][/url] [url=http://www.mortgagetraining.us][b]ray ban cheap sunglasses[/b][/url]

 8. brwugesf37 skriver:

  [url=http://www.algolab.com][b]cheap ray ban sunglasses[/b][/url] [url=http://www.mortgagetraining.us][b]cheap fake ray bans[/b][/url] [url=http://www.passengerrailok.org][b]ray bans sunglasses cheap[/b][/url] Saturday’s $150 million experiment is the first of three involving the Low Density Supersonic Decelerator vehicle [url=http://www.algolab.com][b]cheap ray ban sunglasses[/b][/url] [url=http://www.algolab.com][b]ray ban sunglasses cheap[/b][/url] [url=http://www.mortgagetraining.us][b]ray ban sunglasses outlet[/b][/url] A black business-like pant foot was twinned allowing you to have a multi functional light weight gray boucle shorts-leg and in thickness hiker’s furred socks [url=http://www.algolab.com][b]ray bans outlet[/b][/url] [url=http://www.passengerrailok.org][b]cheap ray ban sunglasses[/b][/url] [url=http://www.mortgagetraining.us][b]ray bans sunglasses cheap[/b][/url] The administration has been calling on Congress to pass the Employment Non-Discrimination Act, which would make it illegal for employers nationwide to fire or harass someone based on their sexual orientation or gender identity [url=http://www.passengerrailok.org][b]cheap ray ban sunglasses for men[/b][/url] [url=http://www.algolab.com][b]ray ban sunglasses outlet[/b][/url] [url=http://www.mortgagetraining.us][b]ray bans sunglasses outlet[/b][/url] Vanshika, who was in the all-girls team in the tug of war said, My team won and it has been such a fun day out with girls [url=http://www.mortgagetraining.us][b]discount ray bans[/b][/url] [url=http://www.mortgagetraining.us][b]cheap ray ban wayfarer sunglasses[/b][/url] [url=http://www.algolab.com][b]ray bans sunglasses cheap[/b][/url]

 9. lilhbzqg53 skriver:
 10. cqhieftl36 skriver:

  [url=http://www.convertiblelincolns.com][b]canada goose jackets sale[/b][/url] [url=http://www.ecocorp.com/?page=ugg-outlet-store-online.html][b]ugg outlet store online[/b][/url] [url=http://www.ecocorp.com/?page=uggs-outlet-online.html][b]uggs outlet online[/b][/url] Questions above what searchFlight MH370 film pitch garners backlashFamily to do with MH370 passenger reacts so as to filmSearchers have as a consequence far found don’t you think wreckage and have do not ever been able so as to say as well as for a particular where MH370 obligated be [url=http://www.convertiblelincolns.com/?page=canada-goose-jacket-outlet.html][b]canada goose jacket outlet[/b][/url] [url=http://www.avfrc.org][b]canada goose jackets sale[/b][/url] [url=http://www.avfrc.org][b]cheap canada goose jackets[/b][/url] He has,but bear in mind often been at sooners getting so that you have the EU and the United States above Ukraine a long time ago couple of weeks and Western leaders have accused your guy regarding blocking peace moves as if you are as imposing sanctions everywhere in the Russia exceeding its a significant part all over the Ukraine [url=http://www.historichudson.org][b]ugg boots black Friday deals[/b][/url] [url=http://www.triplekirrigation.com/?page=uggs-boots-outlet.html][b]uggs boots outlet[/b][/url] [url=http://www.triplekirrigation.com/?page=cheap-uggs-outlet.html][b]cheap uggs outlet[/b][/url] ”This particular customization was certainly excessive [url=http://www.convertiblelincolns.com][b]canada goose outlet toronto[/b][/url] [url=http://www.convertiblelincolns.com][b]cheap canada goose[/b][/url] [url=http://www.triplekirrigation.com/?page=cheap-uggs-outlet.html][b]cheap uggs outlet[/b][/url] Hence,it is this vital for more information on cleanse going to be the skin at good night to learn more about unplug going to be the pores and use night creams and vitamin during those times creams overnight as they penetrate a whole lot better at night [url=http://www.avfrc.org/?page=canada-goose-down-jacket.html][b]canada goose down jacket[/b][/url] [url=http://www.triplekirrigation.com/?page=uggs-outlet.html][b]uggs outlet[/b][/url] [url=http://www.triplekirrigation.com/?page=uggs-boots-outlet.html][b]uggs boots outlet[/b][/url]

 11. ofwhfgrn56 skriver:
 12. vrzsnttb51 skriver:

  [url=http://www.cyber-rights.org][b]michael kors black Friday deals[/b][/url] [url=http://www.cyber-rights.org/?page=michael-kors-handbags-cyber-Monday-sale.html][b]michael kors handbags cyber Monday sale[/b][/url] [url=http://www.timbooktu.com][b]michael kors cyber Monday[/b][/url] HRW counted the bodies visible in the available photographs, and estimated that ISIL killed between 90 and 110 men in one trench and between 35 and 40 men in the second [url=http://www.cyber-rights.org/?page=michael-kors-purses-cyber-Monday-deals.html][b]michael kors purses cyber Monday deals[/b][/url] [url=http://www.htsol.com/?page=michael-kors-purses-cyber-Monday-deals.html][b]michael kors purses cyber Monday deals[/b][/url] [url=http://www.timbooktu.com][b]michael kors black Friday[/b][/url] re diving face-first into going to be the burrito regarding your dreams? Yeah,any of those are going to be the burritos we [url=http://www.htsol.com/?page=michael-kors-bags-black-Friday-deals.html][b]michael kors bags black Friday deals[/b][/url] [url=http://www.htsol.com/?page=michael-kors-purses-cyber-Monday-sale.html][b]michael kors purses cyber Monday sale[/b][/url] [url=http://www.timbooktu.com/?page=michael-kors-bags-balck-Friday-sale.html][b]michael kors bags balck Friday sale[/b][/url] In between the 45-minute performance, Berty and friends spoke about the new electoral procedures as well [url=http://www.cyber-rights.org][b]michael kors balck Friday sale[/b][/url] [url=http://www.timbooktu.com/?page=michael-kors-cyber-Monday-deals.html][b]michael kors cyber Monday deals[/b][/url] [url=http://www.cyber-rights.org/?page=michael-kors-purses-black-Friday.html][b]michael kors purses black Friday[/b][/url] Sterling, who has owned the Clippers for 33 years, has also sued the NBA and its commissioner, Adam Silver, for $1 billion in damages [url=http://www.cyber-rights.org][b]michael kors cyber Monday deals[/b][/url] [url=http://www.htsol.com/?page=michael-kors-handbags-cyber-Monday.html][b]michael kors handbags cyber Monday[/b][/url] [url=http://www.htsol.com][b]michael kors balck Friday sale[/b][/url]

 13. hksbcpus74 skriver:

  [url=http://www.cyber-rights.org/?page=michael-kors-bags-black-Friday.html][b]michael kors bags black Friday[/b][/url] [url=http://www.flyfishsteelhead.com/?page=michael-kors-purses-cyber-Monday-deals.html][b]michael kors purses cyber Monday deals[/b][/url] [url=http://www.cyber-rights.org/?page=michael-kors-handbags-cyber-Monday-deals.html][b]michael kors handbags cyber Monday deals[/b][/url] Ralph Smith no relation), after going to be the division lagged behind going to be the Marine units operating on its flanks [url=http://www.bobburger.com][b]michael kors black Friday deals[/b][/url] [url=http://www.htsol.com/?page=black-Friday-michael-kors.html][b]black Friday michael kors[/b][/url] [url=http://www.bobburger.com/?page=michael-kors-handbags-cyber-Monday-deals.html][b]michael kors handbags cyber Monday deals[/b][/url] City of New York, New York State Supreme Court, Queens County, No [url=http://www.timbooktu.com/?page=michael-kors-purses-cyber-Monday-sale.html][b]michael kors purses cyber Monday sale[/b][/url] [url=http://www.flyfishsteelhead.com/?page=michael-kors-purses-cyber-Monday.html][b]michael kors purses cyber Monday[/b][/url] [url=http://www.cyber-rights.org/?page=michael-kors-bags-cyber-Monday.html][b]michael kors bags cyber Monday[/b][/url] The protests have ”degenerated” and are ”now posing a serious security threat,” Abuja police commissioner Joseph Mbu said in a statement Monday banning all protests in the capital related to the topic [url=http://www.timbooktu.com/?page=michael-kors-handbags-cyber-Monday.html][b]michael kors handbags cyber Monday[/b][/url] [url=http://www.flyfishsteelhead.com/?page=michael-kors-purses-black-Friday.html][b]michael kors purses black Friday[/b][/url] [url=http://www.flyfishsteelhead.com/?page=michael-kors-handbags-cyber-Monday-sale.html][b]michael kors handbags cyber Monday sale[/b][/url] Louis Post-Dispatch was the only American reporter there in 1950 [url=http://www.cyber-rights.org/?page=michael-kors-bags-cyber-Monday-deals.html][b]michael kors bags cyber Monday deals[/b][/url] [url=http://www.cyber-rights.org/?page=michael-kors-handbags-black-Friday-deals.html][b]michael kors handbags black Friday deals[/b][/url] [url=http://www.htsol.com][b]michael kors black Friday deals[/b][/url]

 14. optshmps48 skriver:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp