Kerry Washington på GLAAD

8:32 23 Mar 2015

Har ni sett det här klippet?

Har sett det delas alldeles för lite på *social meedia* idag.

Kerry Washington fick ett hederspris på GLAAD awards och bestämde sig för att hålla ett gött tal. Älskar goa tal. Herregud, vill alltid Döda Poeter-ställa mig på närmsta bord så fort någon tar i lite. I alla fall, som hon själv säger i början av klippet: I’m gonna say some stuff. And I might be preaching to the choir, but I’m gonna say it. Not just for us, but because on Monday morning, people are going to click a link to hear what that woman from Scandal said at that award show, so I think some stuff needs to be said.

Sen pratar hon om representation i populärkultur och media och hur skevt det är att det per automatik ses som ett otroligt stort politiskt statement att inte tillhöra normen när man spelar en karaktär (eller om ens karaktär inte tillhör normen), när det bara egentligen handlar om att människor är människor. Att vi behöver komma till en plats där fler berättelser och röster får verkligt  utrymme så att varje berättelse kan få vara sin egen. Asså, klart jag fattar hur LIVSVIKTIGT det är att se en enda himla person som påminner om den man själv är – det är ju det jag jobbar med varenda himla dag på Rättis, men att man bara vill spränga förbi allt det och komma fram till målet. Som hon pratar om, att komma till en punkt där människor inte längre behöver stå i sin roll som ”den första”, ”undantaget”, ”den ovanliga” eller ”unika” – för så ser inte samhället ut. Samhället är fullt av normbrytare, bara att de inte får synas och höras på samma villkor som de som syns och hörs exakt heeeeeela tiden.

To be represented is to be humanized <<— Det är ju precis det det handlar om!

Vsg för 7 smartstarka minuter.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG