Min nya mardröm: Sömnparalys

6:15 13 Okt 2015

Om du är en mörkrädd person som precis som jag inte klarar minsta skräckis utan att börja hyperventilera och gråta: LÄS INTE DETTA! 

Men jag måste skriva av mig. Jag har upptäckt att mitt enda sätt att bli av med skräckkänslor är att lägga över dem på någon annan. Så here goes. I natt blev jag plötsligt fruktansvärt mörkrädd. Jag klarade inte av att fälla ihop datorn förrän efter 03-tiden för jag blev så skräckslagen av tanken på att någon skulle dyka upp i mitt hem och skada mig. Det här händer ibland. Jag får helt urflippade föreställningar om att jag plötsligt ska se en siluett av en galen mördare som bara dyker upp i mörkret vid min säng eller nåt. Det är inte rimligt, men det är vad det är. Och det allra värsta skräcktankarna kommer när någon har berättat en urban legend som skrämmer upp mig. Flera veckor senare kan det plötsligt dyka upp. Tänk om det visst bor nån under min säng som levt där i flera månader utan att jag vetat om det? Tänk om jag när jag ska hämta vatten mitt i natten ser en spegling av någon i ögonvrån när jag går förbi spegeln i hallen?

Så förra veckan åt jag middag med vänner och en av dem berättar något som är värre än en urban legend. Han berättar något som är sant, något som finns! Och det värsta är att jag först stoppar honom för jag vet hur jag blir, men sen tar nyfikenheten ändå alltid över och jag måste bara få veta.

Det finns alltså tydligen något som heter sömnparalys eller sömnförlamning. Det är ett tillstånd som kan visa sitt fula tryne när man håller på att somna eller vakna. Det som händer är att muskelkontrollen stängs av för tidigt eller slås på för sent så att man inte kan röra sig trots att man är vaken. Det varar inte mer än några sekunder, men det känns som mycket längre. För vissa känns det som att de inte kan andas och de håller på att kvävas medan de ligger helt förlamade. Andra människor börjar hallucinera och kan se saker hända i rummet medan de själva ligger helt orörliga i sin säng. Som till exempel min största skräck att främmande män plötsligt dyker upp i ens mörka rum och står och stirrar på en vid sängen. Och det värsta är att flera människor ser exakt just det – just den grejen som jag är livrädd för! De ser samma sak!

Så ni fattar att jag blev livrädd för att detta skulle hända mig i natt? Jag vågade inte somna för jag ville inte hallucinera om läskiga män (som jag föreställer mig ska se ut exakt som äcklisarna i Buffyavsnittet Hush).

Alltså jag har haft exakt denna skräck sedan alltid, att någon ska dyka upp – och nu är det som att jag fått veta att när som helst kan min kropp gå emot mig och bara få det att hända!

Annan vanligt förekommande är tydligen att en varelse sitter på ens bröst och försöker kväva en (se bilden längst upp). Gott snack lilla troll.

Om man vill veta mer vad som faktiskt händer i hjärnan och varför det blir så här så kan man läsa på den engelska wiki-sidan, jag förstår knappt hälften, men ”typ”. Buzzfeed har gjort en Buzzfeedig förklaring på fenomenet men jag vågar inte läsa den pga rädd för att bli ännu räddare. Oavsett är det så sjukt taskigt av kroppen att vara så jävla falsk! Och falskare än allt är att eventuellt så ökar risken att få sömnparalys om man har sömnbrist – typ om man legat till 03 natten innan och inte vågat somna ifall man skulle bli sömnparalyserad. 

Ytterligare en grej (från svenska wiki-sidan): 

”Sömnparalysen har ofta tolkats av folktron som att ett demoniskt väsen sätter sig på den sovandes bröst, ofta sammankopplat med en känsla av andnöd. I svensk folktro var detta väsen maran, och ordet mardröm betecknade ursprungligen endast ett anfall av sömnparalys, för att senare beteckna alla former av otäcka drömmar. Även detta är en vanlig utveckling i andra språk. I religiösa sammanhang har ”maran” fått namnen incubus respektive succubus, här två demoner av manligt och kvinnligt kön som under sina nattliga besök har sex med sina offer. Det så kallade ”alien abduction”-fenomenet tros vara en modern variant av förloppet. En småväxt varelse med förmågan att telepatiskt paralysera sina offer, påfallande ofta i dennes sovrum, gör anatomiska undersökningar, inte helt sällan av sexuell karaktär.” FÖR I HELVETE KROPPEN!!!!

Min kompis som berättade det här för mig sa att det även finns en dokumentär på Netflix om sömnparalys som heter The Nightmare om någon vill ha mer av detta jävliga (jag klarade exakt 10 sekunder av trailern). Själv ska jag väl aldrig sova igen. Synd.

 

PS. Bildgoogla ej.

 

 

 

2 kommentarer | “Min nya mardröm: Sömnparalys”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Arvida skriver:

    Omg! Har varit med och precis detta! kolleger förklarade det som att det kunde vara fysiskt men jag var övertygad om att det var ett spöke som tryckte ner mig i madrassen. Puuh.

  2. Hasse skriver:

    Undrar om det du beskriver inte är släkt med eller rentav identiskt med s k hypnagoga tillstånd, dvs ett slags mellanting mellan dröm och vaka som inte sällan kan te sig skrämmande. Det kan framkallas av utmattning och stress men kan också dyka upp utan synbar anledning. Enligt min egen erfarenhet måste synerna inte heller vara skrämmande utan bara helt väck! Hälsar Hasse

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp