David Letterman och de oförglömliga gästerna

2:36 5 Apr 2014

David Letterman tillkännagav häromdagen att hans karriär som programledare för The Late Show kommer få ett slut nästa år. Sista versen för en karriär inom talk show-branschen som sträcker sig uppemot 40 år. Hans namn har genom åren blivit synonymt med amerikansk TV. Så varför inte se tillbaka på några av de mest minnesvärda gäster som har besökte honom och Ed Sullivan Theater? Censur, droger och Joaquin Phoenix utlovas.

Crispin Glover

Året var 1987 och Letterman var här fortfarande hos NBC när den unge Glover besökte programmet. Vad ingen visste var att skådespelaren planerade en pr-kupp och slog sig nere bredvid David iklädd en peruk och helt inne i sin roll från filmen Ruben & Ed. Publiken och David visste båda lika mycket om den filmen, vilket var absolut ingenting. Efter en karatespark för mycket så fick programledaren nog och lämnade gästen för att presentera kvällens Topp 10. Lägg även märke till en ung Paul Shaffer utan solglasögon, en udda syn idag.

Madonna

Sångerskans debut som gäst hos Letterman är numera ett ökänt tillfälle i amerikansk TV-historia. Efter att ha nekat Davids uppmaning att kyssa en man i publiken så tänder Madonna en cigarr och börjar utmana programledaren. Hon menar bland annat på att han har blivit alldeles för mesig med sina gäster och har en nästintill pervers fascination för henne. Avsnittet blir amerikansk talk shows mest censurerade efter Madonnas frekventa använding av ordet ”fuck”. Avsnittet har än idag ett av Lettermans högsta antal inom tittarsiffor. Något säger mig att all censurering var värt det.

Harmony Korine

90-talet var en period fylld av crack och heroin för filmskaparen Harmony Korine, något som kanske lyste igenom under hans vistelser i Ed Sullivan Theater. Förutom två nerbrända hus så bjöd han på tre omtalade besök hos The Late Show. Mest minnesvärd är den från 1998, som kan ses ovan, vilket blev hans sista efter att ha blivit bannad från studion. Varför har varit en hemlighet fram till förra året när James Franco medverkade i programmet för att promota Korines nya film Spring Breakers. David förklarade då att han fann Korine rotandes i Meryl Streeps handväska mellan tagningarna, något som gjorde programledaren rasande. Franco försvarade med att regissören ”was going a little of the rails” under den tiden. Klippet ovan är ett testamente till det.

Joaquin Phoenix

Minns ni när Joaquin Phoenix slutade som skådespelare, odlade skägg och skulle bli rappare? Nej, knappt jag heller. Tur att vi har hans klassiska besök hos Letterman som kan påminna oss om denna förbryllande tid. Det hela var en del av, den då osläppta, fejkdokumentären I’m Still Here och Phoenix hade i verkligheten inte förlorat vettet. Efter en 10 minuter lång, obekväm och smått bisarr intervju så fick ändå skådespelaren återvända till programmet ett år senare. Väl där så tog han tillfälle i akt och bad om ursäkt för sitt uppförande. För att citera en annan rappare: ”it was all a dream”.

Borat

Nuförtiden blir ingen förvånad när Sacha Baron Cohen dyker upp i talk shows som en av sina karaktärer. Men inför premiären av filmen Borat så var detta fortfarande en sällsynt företeelse. Letterman såg minst sagt besvärad ut när ”Borat” bland annat talade om USA och sin egen frus död. Höjdpunkten är dock avslöjandet att Paul Shaffer är liten av en ikon i Kazakhstan, där de bland annat har upprättat en staty i hans ära.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg