Tillbaka till Westeros

5:31 4 Apr 2014

Sammansvärjningar bland maktens korridorer, blodiga slagfält, ohälsosamma syskonrelationer och drakar. Ifall detta är något som faller dig i smaken så är du nog medveten om att vi snart återvänder till Westeros med premiären av Game of Thrones fjärde säsong. Serien där karaktärer vi älskar försvinner lika kvickt som nya introduceras (och med dem nya intriger).

Förra säsongen fick vi säga adjö till Robb och Catelyn Stark som blev förrådda vid det numera ökända Red Wedding. Därför kan det, inför den nya säsongen, vara klokt att friska upp minnet och se var de som faktiskt överlevde befinner sig.

Jon Snow

Det var en minst sagt händelserik säsong för allas älskade oäkting. Förutom den förlorade oskulden så lyckades Jon infiltrera Mance Rayders armé av vildingar, beklättra muren och även göra slut med sin nyblivna kärlek Ygritte. Hon besvarade det med tre kärleksfullt placerade pilar i rygg och ben. Nu befinner han sig dock bland sina vänner (och ovänner) i svart, men med en armé av det fria folket marscherande mot Castle Black så lär lugnet inte hålla länge.

Daenerys Targaryen

Järntronens rättmättiga arvinge tycks ha glömt vilket land hon ska återta? Fast ja det går inte att återta ett helt land med endast drakar. Så hon fick sig en armé (på ett minst sagt storslaget sätt) och ännu en ny allierad i form av Daario Naharis, den gamle modellen Fabios egna oäkting. Nu är hon ute på en kampanj att befria alla slavarna i städerna kring Slavbukten före hon kan ta tag i arvodet. Kungen i hemlandet är lite av ett bortskämt svin så snälla skynda dig Khaleesi. Sen så får vi se hurvida Jorah lyckas fly sin friendzone.

Tyrion Lannister

I seriens andra säsong bar Tyrion på en stor makt som kungens högra hand. Den här säsongen gick dock mer i motgångarnas tecken. Hans fader tillika familjen Lannisters egen diktator tvingade in honom i ett giftermål med Sansa Stark (där talar vi oändliga motgångar). Sen ser Tyrions relation med sin syster/brorson kungen Joffrey mer och mer blek ut inför den nya säsongen. De scener båda ställde till med på bröllopet bådar inte gott. Någon borde se till att kungen trappar ner på alkoholen, är han ändå inte lite väl ung för alkohol?

Davos Seaworth

Den gamle smugglaren har lurat döden några gånger nu men lärde sig i alla fall att läsa på kuppen. Han räddade även Gendry från blodförgiftning genom iglar och lyckades, tack vare sina nya läskunskaper, övertyga Stannis om att de måste assistera muren. Keep it up, good guy Davos.

Arya Stark

Stackars Arya. Är hon inte i fångenskap hos ett gäng omdömeslösa Robin Hoods så får hon ha Joffreys fd livvakt Sandor Clegane som respartner. De red mot ett bröllop där hon skulle återförenas med sin mor och broder. Ingen har väl glömt att det inte gick som planerat? Säsongen avslutades med att en dumdristig soldat fick sätta livet till för Aryas kniv. Detta känns bara som början när du rider genom landet med en bråkstake som Sandor.

Jaime Lannister

Förlora sin ena hand öppnar verkligen upp för karaktärsutveckling. En man som vi många älskade att avsky framstår numera som Westeros mest missförstådda. Men vilket fantastiskt radarpar han och Brienne har blivit. Detta kan dock kompliceras när de båda nu befinner sig i huvudstaden. Hur kommer Cersei reagera på Jaimes stump till hand? Hur kommer Loras reagera på Briennes (som fortfarande tros ha mördat älskade Renly) närvaro i Kings Landing? För min del så kan de strunta i allt drama och rida iväg på något eget buddy cop-äventyr men vi får se.

Theon Greyjoy

Endast någon med fäbless för hudflängning kan väl kalla Theons säsong händelserik? De flesta tröttnade på de ständiga tortyrscenerna som mer och mer sneglade mot tortyrpornografi. Efter att ha förlorat en av sina mest älskade kroppsdelar så hoppas vi väl nästan nu att hans syster kommer till räddning illa kvickt. För något säger mig att Ramsey Snow inte är klar med Reek (ja han heter så nu) på långa vägar.

Hodor

Hodor tycks fortfarande inte ha förstått att bärandet av Bran Stark inte är hans äkta öde. Omvägen till Järntronen leder nu norrut, förbi muren, för att leta efter en treögd korp. Samtidigt så lärde Bran sig konsten att kontrollera djur med sina tankar (passande när du har en gigantisk varg i ditt entourage). Detta är något som säkert kan komma till nytta för Hodor … Hodor.

Game of Thrones har premiär på söndag i USA och kan ses i Sverige, genom HBO Nordic, dagen därefter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG