5 frågor om vårens tv-måste Penny Dreadful

8:00 12 Maj 2014

London, 1891. En stad fortfarande mörkrädd efter de nätter Jack The Ripper vandrade nerför gatorna. Det är dock endast en liten skugga i den becksvarta värld vi kommer få ta del av med den amerikanska äventyraren Ethan Chandler. Under ett besök i den brittiska huvudstaden träffar han en mystisk kvinna och blir indragen i en jakt på sanningen. Denna sanning är dock av den blodtörstande och skräckinjagande sorten.

TV-serien Penny Dreadful är döpt efter samlingsnamnet på den viktorianska tidens billiga skräcknoveller. Dessa ruskiga och bloddrypande historier trycktes på dåligt papper och såldes för några ören. Passande nog utspelar sig serien under denna tid, är ruskig och bloddrypande men långt ifrån dålig. Detta är mer en högkvalitativ flört med de gamla skräcknovellerna likt Quentin Tarantinos långvariga romans med 1900-talets skräpnoveller, lågbudgetbio och söndagsunderhållning.

Serien har tokhyllats och hade sin premiär inatt. Men ett sånt mystiskt skräckepos kan förbrylla redan innan du har tagit del av den. Därför tänkte jag svarar på fem någorlunda relevanta frågor – förhoppningsvis följer du denna serie tillsammans med mig efter det.

Vilka är involverade i serien?

Detta är en ny originalserie från amerikanska Showtime, betal-tv likt HBO. Deras flaggskepp Dexter nådde nyligen sin slutdestination (eller rättare sagt sjönk?) och kanalen har sen dess försökt hitta en ny kronjuvel. Nu tillsammans med manusförfattaren John Logan (Gladiator, The Aviator) och showrunner Sam Mendes (American Beauty, Skyfall) har de kanske funnit den.

Sedan har vi ett fantastiskt skådespelarensamble. I pilotavsnittet Night Work får vi träffa redan nämnda Ethan Chandler spelad av Josh Hartnett. Tillsammans med Eva Green och Timothy Dalton utgör de en trio av ockulta bekämpare som tar med oss på resan till den andra sidan. Alla tre är strålande i sina roller, speciellt Eva Green; en fantastisk skådespelare som äntligen har funnit en passande roll efter några år av otacksamma insatser.

Vad är det som gör Penny Dreadful så speciell?

Jag vill inte spoila för mycket men en av de viktigaste beståndsdelarna i seriens briljans är involveringen av en rad välkända figurer. Penny Dreadful utspelar sig nämligen i den fiktiva värld människor fick lära känna under 1800-talet. Här syns bland annat en viss doktor med en talang för att sy ihop döda kroppsdelar. Detta är bara början och vi får endast ta del av halva rollistan i första avsnittet. Förvänta er fler kända karaktärer från det gotiska spektrumet i andra.

Så vi snackar om en skräckserie?

Ja, men du behöver inte fascineras av skräckisar för att bli trollbunden av denna. Även fast vi ibland erbjuds chockerande klippning så fungerar Penny Dreadful som bäst när vi får en chans att luta oss tillbaka under längre scener. För när väggar inte täcks av blod (och tro mig, det blir blodigt) får vi ta del av fantastiska miljöer, välskrivna dialoger och en underliggande skräck; kanske inte värre men mer inbjudande än den klassiska pop up-effekten.

Detta är alltså amerikansk betal-tv? Hur mycket naket var det i premiären?

På en skala från familjevänlig sitcom till Game of Thrones hamnar den någonstans i mitten. Även fast jag knappt såg några bröst så medverkade en del manliga könsorgan. Uppfriskande för HBO-kritiker, samtidigt kan fansen av den fria nakenheten bli besvikna (Om du nu verkligen bryr dig).

Okej, när går den, och några sista ord inför första avsnittet?

Serien hade premiär under natten och kommer att sändas på söndagar under två månader framåt. När den väl når svensk mark är än så länge okänt, men är det verkligen ett orosmoment?

Till sist kan jag säga att premiären är händelserik, och som jag tidigare nämnde hinner de endast introducera halva rollistan. Resten lär vi få träffa i andra avsnittet Séance, som enligt amerikanska kritiker är ännu bättre än första. Den här veckan kan inte gå snabbare med andra ord.

Inte helt övertygad? Se den officiella trailern nedan – om spoilers inte berör dig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg