Popvecka 19: Raps första biljonär och 80-tals hommage

2:30 9 Maj 2014

Våren börjar sakta men säkert göra entré och snart har ännu en vecka gått. I och med det ska jag introducera ett nytt segment där jag ser tillbaka på de sju senaste dagarna inom musik. 

Veckans singel

En av de absolut största upplevelserna under gymnasiet var när min vän Simon upptäckte rapgruppen Digable Planets. Trion bestående av rapparna Butterfly, Ladybug och Doodlebug inkopererade jazz i sin musik likt inga andra och hade en enorm effekt på en specifik tonåring som fortfarande plankade in på krogen. Tyvärr splittrades gruppen i mitten av 90-talet och har inte gjort musik sen dess. Dock har medlemmen Butterfly, vars riktiga namn är Ishmael Butler, varit en del av den duon Shabazz Palaces sen 2009. Deras alternativa hiphop sound har blivit enormt omtalat och i juni släpper de sitt andra album Lese Majesty. Just av den anledning har vi fått första, fantastiska, singeln från projekt med They Come In Gold.

Veckans album/mixtape

Det har släppts en hel del bra musik under veckan som har gått; bland annat nytt album från Little Dragon och Antwons Heavy Hearted In Doldrums. Mest lycklig är jag dock över att Bay Area-rapparen Iamsu! släpptes sin kommande debut Sincerely Yours för stream. Här gästar bland annat legender som E-40 och Too $hort på låten T.W.D.Y, en av 19 starka spår. Hugo hos VBDFR är nästintill sjukligt påläst när det kommer till Iamsu och har skrivit några ord om albumet, besöker deras blogg för att läsa mer och även lyssna på själv albumet.

Veckans musikvideo

Ben Khan är kanske ett oväntat val efter en vecka av musikvideos från Lana Del Rey och How To Dress Well. Jag är dock svag för 80-tals doftande magi och det är just vad London-artistens nya video för Youth är. Det är även den sista låten från hans 1992 EP att få en video. Här tas vi med på en färd från utomjordliga skogar till dunkla gränder i vad som tycks delvis vara ett hommage till dåtidens actionfilmer. Tänk filmen Drive på psykadeliska droger i ett land fyllt med retro accessoarer. För flera visuella presentationer, klicka er vidare till hans Youtube.

Veckans biljonär

… Är utan tvekan Dr Dre ifall ryktet att Apple vill köpa Beats Electronics stämmer. Det började pratas om deras intresse tidigare i veckan och summor på över 3 biljoner/miljarder dollar har nämnts. Nyligen rankade Forbes de mest förmögna rapparna där Puff Daddy (det är vad han kallar sig nu igen?) stal första platsen från Dre. Ja nu tänker ni: ”rappare hah” men hursomhelst så verkar den listan behöva en ändring enligt Tyrese. Rapparen känd från Fast & Furious filmerna postade igår en video på sin Facebook med Compton-producenten. Mr Beats Himself titulerar sig själv ”första biljonären inom hiphop” och fanatiska fans ger än en gång upp hoppet om Detox.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp