Lista: 8 uppföljare vi aldrig bad om

5:30 20 Maj 2014

Att Hollywood älskar sina uppföljare är väl knappast en nyhet. Men det är inte endast synonymt med något dåligt när vi har filmer likt Gudfadern 2, Empire Strikes Back, Terminator 2 m fl. Men med nyheten att Spring Breakers ska få en uppföljare väcktes många smärtsamma minnen till liv. Allt för ofta får fantastiska historier en fortsättningen ingen bad om och den kommande uppföljaren till Harmony Korines hyllade verk är endast en i raden av bedrövliga försök (ja, jag vågar ta ut det i förväg). Jag samlade ihop några av dem, men en varning medföljer: er bild av filmer likt The Blair Witch Project lär kanske aldrig förbli densamma.

Return to Oz

Filmen Trollkarlen från Oz är en klassiker i den amerikanska populärkulturen, men hur många känner till uppföljaren? Nästan 50 år efter den första filmen gick Return to Oz upp på biograferna. Här återvänder flickan Dorothy till landet Oz som har förvandlats till en dystopisk mardöm för en generation av barn. Det är inte en förfärlig tolkning av L. Frank Baums böcker, men den mörka tonen var helt enkelt inte gjord för den yngre publiken. Största delen av skulden kan läggas på The Wheelers, ett gäng människor med psykopatiska tendenser och hjul till händer. Scenen ovan är lördagsgodis för David Lynch men kanske inget ett barn vill se i en nedsläckt biograf.

S. Darko

Det finns kultklassiker, sen finns det Donnie Darko. Den becksvarta skildringen av tonåringen Donnies turbulenta vardag fylld med domedagsprofetior, mänskliga kaniner, Tears of Fears och Patrick Swayze kunde väl knappast föda en uppföljare? Många trodde det, fram tills 2009 – åtta år efter den första filmen – då vi fick S. Darko. Det enda klassiska att finna i detta verk var straight to dvd-kvaliteterna. Spektaklet är helt enkelt en omstuvning av allt det som gjorde den första bra, när Donnies syster Samantha får stifta bekantskap med jordens undergång. De naiva själar som faktiskt hyrde denna film visste inte vad de gav sig in på. 

Book of Shadows: Blair Witch 2

Okej, det är kanske ändå lite förståeligt att filmstudion vill få ut en uppföljare när föregångaren förvandlade en kostnad på 100 000 dollar till 250 miljoner dollar i biointäkter världen över. Men försöket är ett miserabelt misslyckande och är den första filmens exakta kontrast rent stilistiskt. The Blair Witch Project revolutionerade genren av pseudo-dokumentären och var en motreaktion på allt som just denna film är. Inte helt oväntat kammade den hem ett flertal vinster och nomineringar hos prestigfyllda prisgalor likt Stinkers Bad Movie Awards. Mer oväntat är däremot att männen bakom den första filmen även låg bakom denna, antar att hybrisen och pengarna tog över. Tro det eller ej men de producerar inga storslagna skräckfilmsproduktioner nuförtiden.

Speed 2: Cruise Control

Något Sandra Bullock lärde sig under inspelningen av denna film: tackar Keanu Reeves nej borde du göra detsamma. Istället för Reeves ser vi här den då tämligen oprövade Jason Patric som saknad alla innebörder av kemi med Bullock. Filmen floppade totalt; var det på grund av kvaliteten eller konkurrensen från en annan båtfilm den sommaren? I ärlighetens namn spelar det ingen roll, för inte ens Willem Dafoe kunde göra något av denna tama resa. Jag menar, den första hade i alla fall en buss gåendes i olagligt hög fart genom Los Angeles, en båt ute på det öppna havet blir dess totala motsats. Fanns det absolut inget annat färdmedel som hade passat bättre till en uppföljare?

The Crow: Wicked Prayer

The Crow från 1994 fick en rad uppföljare även fast ingen bad om dem. City of Angels må haft Iggy Pop och vi kunde oväntat nog se Kirsten DunstSalvation. Det lämnar oss med Wicked Prayer som saknar alla de goda kvalitéer den första filmen bar på. Om du nu vill se Edward Furlong i gothsmink så är detta filmen för dig, om inte borde du hålla dig långt borta från den. Gamla fans av Buffy och vampyrerna lär finna det extra smärtsamt att se David Boreanaz (Angel) ta överspel till nya nivå i vad som sannerligen är en äkta skitfilm.

American Psycho 2: All American Girl

Bortblåst är den första filmens mörka humor, satir och oklara slut. Det hela börjar med att en ung flicka får bevittna hur Patrick Bateman mördar hennes barnvakt. Flickan dödar sedan själv Wall Street-mördaren och tar över manteln i vuxen ålder där hon, tyvärr, spelas av Mila Kunis. Denna film drömmer Bret Easton Ellis säkerligen mardrömmar om än idag.

The Cell 2

Att The Cell med Jennifer Lopez ens fick en uppföljare är helt otroligt. Detta straight-to-dvd-fiasko mottog ett flertal hårda recensioner, en av mina absolut favoriter är den där recensenten menade på att hen hade sett bättre CGI i spanska musikvideos. Jag är inte alltför familjär med sydeuropeisk musik eller dess visuella kompanjoner men jag tolkar det ändå som rätt hård kritik. Varför kan de inte bara ge oss en straight-to-dvd-fortsättning på Gigli? Det är väl vad vi alla suktar efter?

En rad filmer som inte involverade Jim Carrey

Bruce The Almighty, Dum Dummare, Ace Ventura och The Mask är några filmer med Jim Carrey som resulterade i ovälkomna uppföljare. Inte helt oväntat här är att den gemensamma nämnare för alla dessa floppar den älskade komikerns frånvaro. De lyckades nästan säkra honom för vad som skulle komma att bli Evan Almighty, den dyraste komedifilmen någonsin. Steve Carell ska vara glad att hans karriär inte sjönk med arken i vad en skulle kunna tro var föregångaren till Darren Aronofskys Noah. Det absolut värsta exemplet är ändå scenen ovan från Son of the Mask. Jaime Kennedy måste ha blandat ihop sina droger inför detta musikaliska nummer och all den energi Carrey bar på i första filmen är som bortblåst här. 

Nu ska faktiskt Dum Dummare få en officiell uppföljare och vi alla fruktar resultatet av Carrey, Daniels och skämt om diarré 20 år efter första filmen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp