Trailers i överflöd: Cannes, rymden och indiekids

1:30 20 Maj 2014

Sommaren står runt hörnet, filmfestivaler går av stapeln och trailers regnar ifrån skyn. Under gårdagen fick inte bara en utan tre omtalade filmer ett ihopklippt smakprov och jag har samlat dem här för er att bevittna. Förvandlingar är den röda tråden när vi får se en komiker lämna den trygga Apatow-auran, Hollywoods populäraste hunk i formen av ett däggdjur och en misslyckad skådespelares eskapistiska flykt från verkligheten.

Årets upplaga av filmfestivalen i Cannes bär med sig många av de första smakproven från nya filmer och igår debuterade trailern till Foxcatcher. Arbetet bakom denna obehagliga sportfilm av Bennett Miller har pågått länge, hela åtta år, men i november går den äntligen upp på bio. Filmen berättar den verkliga historien om den schizofrena miljonären John Du Pont som sponsrar en träningsanläggning för olympiska brottare. Utan några erfarenheter börjar han träna två wrestlare spelade av Mark Ruffalo och Channing Tatum. Det hela tar sin början likt en framgångssaga men får en tragisk vändning likt trailern insinuerar.  

Detta verkar kunna bli en av årets mer omtalade filmer. Steve Carell är i rollen som Du Pont oigenkännbar, ett (i flera definitioner) dramatiskt steg från hans tidigare roller. Än så länge är recensionerna strålande och det har redan talats om Oscars nästa år. Med andra ord; markera 18 november i eran kalender.

Detta är måhända inget Oscars-material men har någon någonsin klagat över lite hederliga sci-fi-action? Jag talade förra veckan om Interstellar och här har vi ett annat rymdepos i en galax lite mer Star Wars-esque. Guardians of the Galaxy är baserad på serietidningen med samma namn och är ännu en i raden av filmer från Marvels växande cinematiska universum. Chris Pratt spelar här Peter Quill, människan som lämnade jorden och tog Björn Skifs med sig. Av någon anledning ligger 12 miljarder människors öden i hans händer och jag hoppas för deras skull att musiksmaken inte speglar hans talang för hjältedåd. Tur nog medverkar även Bradley Cooper i CGI-form som en tvättbjörn med fäbless för explosioner och därmed är jag såld.

Säg vad du vill men den här filmen kommer äta biljetter i sommar. Vi får se om det var en bra idé att lägga galaxens öde på dessa losers axlar när den får världspremiär den 1 augusti.

Wish I Was Here är den spirituella och kickstartade uppföljaren till Garden State som 2000-talets indiekids har suktat efter. Var handlingen exakt leder i Zach Braffs nya film är vi inte helt på det klara med men vi vet säkert att den handlar om en misslyckad skådespelare, för det är ändå en film signerade Braff. Denne skådespelares drömmar och förhoppningar tar honom på en odyssé tillsammans med sina barn bland fantasins värld.

Hurvida donationerna var värda sitt pris får vi reda på i juli, det vill säga om SF har plockat upp filmen tills dess (ha inte för stora förhoppningar).

Ingen har väl heller glömt hur Natalie Portman introducerade bandet The Shins i Garden State. En ny låt av dem kan höras i trailern och flera indiegudar likt Bon Iver kommer medverka på soundtracket.                          

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp