Lista: Andra monster än Godzilla som förtjänar nytt liv

3:50 13 Maj 2014

Japanska Godzilla föddes bland radioaktivt avfall under 50-talet och i hemlandet har nästan 30 filmer producerats sen dess. I väst har resultatet inte varit lika lyckat. Roland Emmerichs försök från 1998 höjde säkerligen några ögonbryn med sina storslagna effekter, tyvärr var filmen i sig katastrofal (nej, det är inte en ordvits). Däremot verkar Gareth Edwards version, som har premiär imorgon, fått till allting rätt och kritikerna hyllar just nu filmen. Årets bästa blockbuster? Många spekulerar i det. Därför tänkte jag leka med tanken: vilka andra populärkulturella monster förtjänar en värdig filmatisering eller reboot? Låt oss sätta liv i några reliker med dagens lista.

Bigfoot

Att populärkulturens mest älskade mytologiska monster endast har en rad B-filmer bakom sig är skandalöst. Dagens found footage trend skulle göra sig perfekt för denna mystiska gestalt. Men vem skulle isåfall hålla i kameran? Frågar du mig så är detta uppenbarligen ett jobb för norska André Øvredal. Mannen bakom den fantastiska filmen Trolljägaren skulle kunna göra en storslagen tolkning av Bigfoot, tro mig.

Cthulhu

När det kommer till författaren HP Lovecraft är denna kosmiska entitet kanske hans kronjuvel. Men att filmatisera en skapelse av denna författare är sällan enkelt och få har lyckats. Men efter succén med True Detective, som lånade hejvilt från The Yellow King, är Hollywood kanske redo för att ta sig an detta universum av verk. Huruvida de vill gå Cloverfield-vägen eller verkligen sätta tänderna i Cthulhus mytologi lämnar jag till dem (dock föredrar jag sistnämnda).

Creature from the Black Lagoon

1954 var ett stort år för klassiska filmmonster. I Japan lämnade Godzilla förödelse efter sig medan detta ambifiska monster spred skräck i staterna. Filmen fick några uppföljare och sen tidigt 90-tal har Hollywood försökt få till en remake, men verkar inte ha hittat rätt person för jobbet. Guillermo Del Toro tog tillbaka Kaijus (den samling monster Godzilla härstammar ifrån) på ett storslaget sätt med Pacific Rim. Varför inte låta honom ta sig an ett monster i mindre skala denna gång? Han har en känsla för atmosfäriska verk, något denna skapelse kräver.

Kraken

Detta legendariska monster har sitt ursprung i historier av norska sjömän under 1400-talet. Sen dess har den blivit en del av grekisk mytologi och även setts till i Karibien. Men än så länge står ovanstående klipp högst på min lista. Charmen ligger dock i de förfärliga effekterna och inte skräckfaktorn. Vi behöver en version så pass skrämmande att Gotlandsbåten får ställa in sina turer för hela sommaren (förlåt, stockholmare). En modern Jaws möter Godzilla? Jag skulle säga att detta är ett jobb för JJ Abrams men han är lite upptagen just nu.

Rancor

Jag måste ställa frågan när vi ändå är inne på Abrams: vem vill se en Rancor i nya Star Wars? I de gamla filmerna hade han en otrolig känsla för att skapa klassiska filmmonster, något som gick förlorat i den senaste trilogin. Men JJ har nämnt att han vill återfinna originalens charm och varför inte göra det med en rematch mellan Luke och detta fasansfulla monster? De skulle även kunna inkludera Häxorna från Dathomir, kvinnor begåvade med kraften och förmågan att kunna rida på en Rancor. Dock är väl det uteslutet då hela Expanded Universe skrotades nyligen.

Pumpkinhead 

Här snackar vi bortglömd relik. Detta filmmonster gjorde sin debut på biografer 1988, tyvärr med få besökare i publiken. Nuförtiden har den nått ett kultfölje men förtjänar en äkta succé i form av en värdig remake. Se om inget annat originalet för legendaren Stan Winstons fantastiska design.

Leprechaun (in the hood)

Du skulle inte vilja se detta monster ta en bong rip tillsammans med dagens rapförmågor? Någon filmproducent där ute borde kontakta TDE (Top Dawg Entertainment) genast, för Leprechaun vill återvända till Compton.

Anser du att något monster saknas? Lämna en kommentar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp