Okej den rubriken är kanske lite felaktig men häng med här. Det verkar nämligen ha uppstått en bizarrovariant av 90-talet, likt den i Seinfeld, bland höstens tv-tablåer. Som ni kanske har märkt regnar det trailers från olika tv-bolag just nu inför hösten. Många nya program ska avslöjas och igår la Fox ut hela listan med ett dussin trailers. Några av dessa råkar innehålla ett underligt eko från den tid Jerry Seinfeld bar sneakers likt ingen annan. Så dra på er ett par vita Nike Air och vandra nerför denna bisarra memory lane, där väntar en förklarning på vad jag menar.
Okej det är uppenbart att de försöker göra en Seinfeld för 2010-talet men är det verkligen ett smart drag? Är det inte lite att måla in sig i ett hörn när man försöker ta efter gudfadern inom sitcoms? Liknelserna lär hagla och kommer knappast vara till någon fördel, enda jag kan tänka mig är att John Mulaney kanske kan skådespela bättre än Jerry? För er som inte känner inget namnet Mulaney så kör han stand-up i verkliga livet och var även en prominent Saturday Night Live-författare under slutet av förra årtiondet (han skapade bla den omåttligt populära karaktären Stefon).
Rollistan må se lovande ut men inte ens ett plagiat av hela Seinfeld2000s Twitterfeed lär kunna rädda dem. Mer än en säsong och jag blir förvånad. Skulle de nå nio kan ni höra av er så skriver jag ut detta inlägg och äter upp det, lovar.
Du behöver endast ha sett den klassiska välkomstskylten för att förstå var denna series inspiration härstammar. Från regissören bakom Sixth Sense, hans hyllade genombrott; Unbreakable, den brottsligt underskattade superhjältetolkningen; och en rad genomsågad floppar, nu är M Night Shyamalan tillbaka med tv-serien Wayward Pines. Filmmakaren har anklagats för att stjäla idéer förr och gör det inte enkelt för sig när han filmatiserar en bok som tycks låna från Twin Peaks samt The Prisoner.
Hur sågad den en kan tänkas bli så är serien en begränsad historia på tio avsnitt. Med namn likt Matt Dillon, Juliette Lewis och Terrance Howard (har även huvudrollen i nya Fox-dramat Empire) kan serien bli tämligen lyckad hursom. För jag ska inte heller ljuga, det vore fint att återse den magi Twin Peaks erbjöd. Men att döma från trailern liknar det hela mer en klaustrofobisk motpart. I slutändan är inte Shyamalan någon David Lynch och lär aldrig bli heller.
Det tycks det helt klart finnas ett begär, även under tv-historiens ”guldålder”, att blicka tillbaka. För hur originell True Detective än var så älskade många att jämföra den med Twin Peaks. Samtidigt sjunker amerikanska sitcoms i sin popularitet och har inte alls samma slagkraft som under 90-talet. Skulle en modern doppelgänger av serien som startade allt kunna ändra trenden? Jag tvivlar. För hur mycket vi än vill tala om en guldålder står en sak klar: tv-industrin likt Hollywood saknar en viss kreativ gnista. Ytterligare exempel på detta är ännu en amerikansk remake av ett europeiskt kriminaldrama, denna gång signerat Fox med serien Gracepoint.
Jag avskyr dock inte allt som den konservativa tv-kanalen har att erbjuda inför hösten och vintern. Rainn Wilson har nämligen fått huvudrollen i kriminalserien Bergstrom där han spelar en detektiv, med tendenser till Asperger, i den amerikanska hipsterdrömmen Portland. Bara den sammanfattningen lär få er att trycka play nedan eller hur? Att den även är baserad på GW Perssons böcker gör den mer spännande än alla filmatiseringar, remakes och plagiat.
Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.
Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.