Lista: 10 klassiska dueller från film och tv

2:30 3 Jun 2014

Senaste avsnittet av Game of Thrones lämnade en hel värld i chock. Snabba klippningar, skicklig koreografi och en växande suspens med ett groteskt slut (vem behöver sömn eller hur?). Det var komponenterna involverade när The Mountain och The Viper möttes i en duell som lär gå ner i tv-historien.

Dueller har en lång historia inom film, tv och populärkulturen överhuvudtaget; tidskapslar likt Christopher Lee kan skriva under på det. Från sylvassa klingor till glimrande pistoler, låt oss se tillbaka på vilka som la grunden för helgens oförglömliga kamp.

Rob Roy vs Cunningham (Rob Roy)

Elio och Linda – de briljanta fansen bakom hemsidan westeros.org – tipsade om denna duell inför Oberyns balansgång mellan liv och död. Vilken perfekt rekommendation och även en av mina absoluta favoriter. Här talar vi om suspens när skotten Rob Roy tar sats mot den vidrige britten i vad som är baserat på en verklig historia (med utrymme för en del ändringar). Användningen av musik är nästintill minimal under denna fem minuter långa strid, men när den väl kickar in oj oj.

Inigo Montoya vs Count Rugen (Princess Bride)

Vill du bli av med mardrömmarna? Endast några ord krävs: ”Hello, my name is Inigo Montoya. You killed my father. Prepare to die”. Försök att inte tänka på denna komedi till fantasyfilm nästa gång någon från Game of Thrones förlorar sitt huvud.

Lucuis Vorenus och Titus Pollo mot ett dussin gladiatorer (Rome)

Detta är måhända inte din klassiska duell med endast två deltagare men det är ändå bland det blodigaste HBO har producerat före Game of Thrones. Titus Pollo var kanske aldrig en tänkare men han hade alltid en begåvning när det kom till att svinga ett svärd, tillsammans med Lucuis ställer de gamla krigarna till med ett blodbad av rang. Frågan lyder ändå: Vem är mest skräckinjagande? The Mountain eller gladiatorn inoljad i grisfett?

Nada vs Frank (They Live)

För att i en värld styrd av utomjordingar är ändå ett slagsmål på fem minuter den största underhållningen. Alla dessa blåmärken, över ett par glasögon. John Carpenter kunde väl helt enkelt inte hålla sig när den gamle wrestling-stjärnan Rowdy Piper fanns till hans befogenhet.

Connor MacLeod vs Kurgan (Highlander)

Detta är kanske inte det mest uppenbara valet för listan. Men jag kan endast älska en duell mellan två odödliga män där seger endast kan nås genom att avlägsna motståndarens huvud från hans axlar. Kurgan är även en obehagligt trevlig kliché till skurk, fast i slutändan är kanske Sean Connerys outfit det mest minnesvärda med denna 80-tals rulle?

Blondie vs Angel Eyes vs Tuco (Den gode, den onde, den fule)

Låt oss för ett tag lämna världen där alla strider bekämpas med svärd. Denna spaghetti västern av Sergio Leone får sitt slut med ett dödläge av storslagen dramatik. Spänningen är mästerligt regisserad när de tre huvudkaraktärerna samtidigt når en mytomspunnen skatt. Från darrande läppar till svettdrypande fingrar smygandes längs revolvernas handtag, Leone fångar allt. Det är dock den legendariska kompositören Ennio Morricone som i slutändan knyter ihop säcken av gyllene filmhistoria. För scenens klimax skall han ha försökt fånga känslan av ”att liken hånskrattar i sin kistor”. Jag vågar påstå att han lyckades.

King Arthur vs The Black Knight (Monthy Python & The Holy Grail)

Det finns dueller sen finns det denna storslagna tvekamp. Stackars Black Knight, den ökända riddaren vägrade och acceptera denna förlust vilket skulle resultera i klassiska citat likt ”it’s just a fleshwound”. Jag vill tro att han är kvar där ute än idag – gormandes om fläskläppar och skavsår – även fast det är en omöjlighet.  

Luke Skywalker vs Darth Vader (Return of the Jedi)

13-åringen inom mig (som en gång ägde en Star Wars-hemsida) begär att ljussablar intar denna lista. Många höjer säkerligen ett ögonbryn över faktumet att den femte filmen inte blev inkluderad. Det är just vetskapen att monstret Luke ska bekämpa även är hans fader som gör detta till en fängslande duell. John Williams ackompanjerar denna strid med ett fantastiskt soundtrack, svårt att hålla tillbaka gåshuden.                      

The Bride vs O-Ren Ishii (Kill Bill: Vol. 1)

Quentin Tarantino har alltid haft en passion för samurajfilmer, vilket tog sin form med Kill Bill-sagan på två delar. Den första av dessa avslutades med en häpnandsväckande duell mellan en gulklädd Uma Thurman och drottningen av Tokyos kriminella värld. Vinterlandskapet bäddar för fantastisk filmkonst och – med ett svärd från Hattorio Hanzon involverat – även ett slut Game of Thrones showrunners lär ha njutit av.         

David Mann vs en trucker (Duel)

Titeln säger väl egentligen allt, med sin första spelfilm lyckades den unge (och smått hybrisgalne) Steven Spielberg göra filmmagi av detta maraton till biljakt. Inte ens The Mountain skulle vilja släpa på denna lastbil i nästa Worlds Strongest Man-tävling.

Saknar du någon duell? Lämna en kommentar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG