RECAP: Game of Thrones – The Children (S04E10)

6:10 16 Jun 2014

För att vara tv:s kanske mest spektakulära serie är Game of Thrones inte känd för storslagna säsongsfinaler. Under tidigare säsonger har deras syfte främst varit att knyta ihop trådarna efter hektiska händelser likt Red Wedding och Blackwater. Men det blev ändring på det nu när det fjärde loppet av tio avsnitt nådde sitt slut. Arya kollar inte tillbaka mot Westeros utan mot det okända i Braavos, och så gör även vi när framtiden är osäker.

För hur kommer Tywins sketna död påverka kungariket? Ska Bran utveckla en genetisk mutation som ger honom fjädrar och vingar? Smugglade Varys med något vin åt Tyrion på sin resa (för ja, det lär han behöva)? Här finns en rad frågor att spekulera kring när vi tar oss an årets sista Power Ranking, i Westeros det vill säga. Jag passar även på att ge er en summering av denna gångna säsong, för att bland annat se vem som är den bästa spelaren.

Power Ranking:

1. Arya Stark

”Se och lär” verkar ha varit Aryas motto denna säsong. Hon har formats av The Hounds filosofi och i sista avsnittet sluts cirkeln. Sandor stal från de svaga och när han själv låg inför döden, vad gjorde då Arya? Hon plockade på sig hans pengapung utan några bekymmer. Westeros är några steg närmare helvetets kokheta avgrund efter Tywins död vilket gör Braavos till ett relativt säkert kort för Winterfells dotter. Vi vet dock alla att den söta unga flickan vi lärde känna för några år sen stannar i de sju kungarikena, medan en blodtörstig värsting ger sig ut på haven. Frågan är ifall vi numera borde frukta för hennes liv, eller för alla i Needles omgivning? Valar Morghulis.

true-king

2. Davos Seaworth

Jag skulle vilja ge denna plats till Stannis, verkligen. Men sanningen är att han förmodligen har tafsat på sig själv, drömmandes om Melisandre, medan Davos har vunnit arméer åt honom. Det är väl ändå traditionen i Westeros? Kungen super och rullar runt bland lakan medan The Hand gör grovjobbet, snusk exkluderat. Saker och ting börjar i alla fall hända för landets rätta konung, tack vare den gamle smugglaren. Nu måste han bara komma på var den där gigantiska armén kan slå läger utan att frysa ihjäl.

3. Tyrion Lannister

Allting var underbart när han kunde styra och ställa, men sen farsans återkomst har det gått rätt kasst för allas våran älskade Tyrion. Men nu fick han äntligen sätta Tywin på pottkanten (ja, den var billig) med ett armborst, och därmed kan vinden ha vänt. Tyvärr nådde relationen med Shae ett becksvart slut, som om inte rättegången var nog. Vi får hoppas att bättre tider väntar honom var han än hamnar, men det är nog förhoppningar vi alla kan glömma. Tyrion vet – precis som vi – att denna saga inte har ett lyckligt slut.

ear

4. Brienne of Tarth

Vi fick äntligen se henne tugga på ett öra, och det var magnifikt. Synd att det var Sandors öra, men ja, han var ju lite av ett svin, speciellt mot slutet. Jag kan dock endast sympatisera med Podrick, stämningen lär vara rätt stel mellan honom och Brienne framöver.

5. Hodor

Vem hade anat att när skeletten från Jason och Argonauterna anfaller är Hodor den du borde ha vid fronten? Eller okej, nu var det väl kanske Bran som styrde honom men ändå… Hodor. Tyvärr kunde han inte rädda Jojen från den underliga kameraklippningen som blev hans död. Tur nog gav trollungen – tillika pyromanen – honom den snabbaste av begravningar. Jag hade ändå tröttnat på hans dystra framtidsvisioner och klarar mig utan dem i zombieversion. Men inget av detta spelar egentligen någon roll – bara Hodor läxar upp flera odöda jävlar i femte säsongen är jag nöjd.

Bubblare:

fly

The Three Eyed Raven

Han har alltså spanat på tre ungdomar genom hela deras liv? Är det bara jag eller verkar denna gubbe vara lite suspekt? Stackars Bran också:

– Kommer jag att kunna gå?

– Haha, nej nej!

Men flyga låter ju nice i och för sig.

Summering av säsongen:

Bästa spelaren: Littlefinger

Utan han hade vi inte haft något Game of Thrones, krävs en längre motivering? Killen är tv-serien personifierat.

Tråkigaste spelaren: Daenerys

Hon har måhända drakar men annars händer det inte mycket i Mereen. Nu sitter två av dem till och med i kedjor och jag kan endast frukta all utdragen dramatik som väntar i framtiden. Någon måste även sätta stopp för Grey Worm och Missandeis romans. Emilia Clarke vill kanske inte vara topless längre, men detta är inte lösningen, HBO! Jag uppskattar dock symboliken i att The Breaker of Chains satte sina egna barn i kedjor.

Mest smärtsamma död: The Hound

Att han förblöder till döds i sin ensamhet är kanske inte självklart, men det ser långt ifrån lovande ut för Sandor. I sina sista minuter var han både hemsk och tragisk, två drag synonyma med karaktären.

Bästa skådespelarinsats: Kit Harrington

Jag driver, det är Peter Dinklage såklart.

Bästa Hodor: Hodor

Hodor.

I övrigt eller Valar Morghulis:              

  • Hur fantastisk var inte Rawin Djawadis musik i avsnittet? Hela säsongens soundtrack finns här.
  • Vem gör sig bäst på en toalettsits: Tywin Lannister, Hank Schrader eller kanske John Travolta?
  • Ifall Mance Rayder tänker styra över de sju kungarikena så lär han behöva en tolk, för jag förstod inte ett ord av vad han sa.
  • Var det bara jag eller såg Melisandre lite sugen ut på att täcka Jon Snow med blodiglar?
  • Visst ja, Gendry… Undrar vad han har för sig dessa dagar.
  • Minns ni när Tyrion talade om mord och terminologi? Patricide som är akten där en dräper sin fader nämndes men Jaime kom fram till att det inte fanns något ord för kusinmord. Efter Tywins död borde vi kanske lista ut ett? För det finns några kusiner i serien med lite blandade känslor inför varandra.
  • Så Qyburn ska ändra The Mountain… Igen?
  • Låt oss minnas Tywin Lannister en sista gång, Lord of Burns.
  • Bokläsare är just nu arga över ett uteblivet kapitel, som vi förmodligen lär se i nästa säsong. Så nämner någon ett stenhjärta, håll för öronen.

Ja, nästa säsong, typ tio månader bort? Vi får höras då om ni nu inte väljer att hänga kvar här på bloggen som vettiga människor. Finns ju många andra tv-serier att recapa? Men tack för att ni har läst dessa!

Puss & Kram.

En kommentar | “RECAP: Game of Thrones – The Children (S04E10)”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Ulrika skriver:

    Bästa recapen görs här! Tummen upp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp