Inför Twin Peaks återkomst: Här är 3 karaktärer jag vill se igen – samt 3 jag gärna slipper

6:45 8 Okt 2014

Ni lär knappast ha missat måndagens stora nyhet – Twin Peaks återvänder som miniserie år 2016! Detta lämnar oss med en hel del spekulerande att göra fram tills dess, och enligt serieskaparen Mark Frost kommer nya samt gamla ansikten att återvända till tvillingbergens hemstad.

Det är en kittlande tanke att åter få stifta bekantskap med alla de säregna individer vi har lärt att älska i denna surrealistiska såpopera. Men vilka kommer att återvända? Dale Cooper känns självklar och Kyle MacLachlan verkar redoDavid Lynch tänker säkerligen inte gå miste om en chans att hångla med Mädchen Amick (Shelly Johnson), och hans nära vän Catherine E. Coulson kramar nog gärna om den där vedbiten igen.

Vilka lämnar det dock oss med? Jag tog mig an uppdraget att lista de tre karaktärer jag främst vill se – och tre jag gärna slipper – när vi återvänder till de dimmiga skogarna, läckra pajerna och ugglornas hemvist.

3 från The White Lodge – de vi vill återse

Audrey Horne

Låt mig ta er tillbaka till det ljuva 90-talet, en tid då kvinnliga karaktärer alltid låg några steg bakom sina manliga motparter. Detta gjorde Twin Peaks unikt, då de erbjöd en multitud av kvinnor med förmågan att stå på egna ben. Och den som tog sig till toppen av fanskarans popularitet var utan tvekan Audrey Horne.

Skådespelaren Sherilyn Fenn förkroppsligade allt en femme fatale kunde vara med sina tungtvistande körsbärstrick, och satt därmed pubertetsstinna pojkars hjärtan i brand. Tyvärr förlorade karaktärens förföriska maner all substans under seriens andra säsong, tack vare skäl jag tänker gå in på senare. Lynch och Frost planerade därför att ta igen förlorade möjligheter med en helt egen serie dedikerad till Audrey. Tanken var att hon skulle förlora minnet efter explosionen som avslutade andra säsongen och hamna på gatorna i Los Angeles. Känns premissen bekant? Det borde den göra, då detta skulle bli förlagen till piloten för en annan tv-serie från Lynch, som till slut blev till filmen Mullholland Drive.

Så ifall du fruktade att vi hade sett det sista av Audrey kan jag nog härmed dementera den farhågan. Hon är alldeles för populär bland fansen och har just nu en roll i Ray Donovan – en annan serie från Showtime – vilket tyder på att hon kan dansa tillbaka till våra hjärtan 25 år senare.

Harry S. Truman

Om det fanns någon med kapaciteten att fånga en såpoperaskådespelares stela leverans så var det allt Michael Ontkean i rollen som sheriffen Harry S. Truman. Den nästintill utomjordiska Dale Cooper krävde mänsklig kontakt, och det blev Harry – alltid lika ovetande när hans BFF drog hastiga slutsatser baserade på febriga drömmar. Men charmen i denna dimmiga småstads Watson speglades kanske allra bäst i karaktärens mörkaste stund.

Efter en incident involverande hans älskade Josie och ett handtag gjort av trä – samt ett fantastiskt överspel – tog Harry till flaskan. Detta var under perioden då Twin Peaks bestod av en hel del ofrivillig komik, vilket var en chans för Ontkean att skina. Och om han tog den.

Tänk er bara hans reaktion 25 år senare när Coops mörka hemlighet når ljuset. Kanske kan vi åter få se Harry med en pistol i handen, ropandes ”put it down” – och förhoppningsvis även det känslomässigt upprivna efterspelet.  

Sarah Palmer

Om det är någon av seriens alla egendomliga figurer jag främst vill återse måste det nog bli Sarah Palmer.  Hon verkade alltid, likt sin dotter Laura, ha en djup länk till stadens övernaturliga fenomen, och när vi sist såg henne tycktes hon vara besatt av en entitet från The Black Lodge. Men var kan vi finna henne nu? 25 år efter att hon förlorade sin dotter, man och Lauras kusin tillika kontrast Maggie Ferguson.

Kan vi förutsätta att ett antal ronder med synska föraningar och metafysiska demoniseringar har tagit ut sin rätt på Sarah? Eller finner vi kanske henne med sin sanna kärlek – den vita hästen – ridandes längs med Twin Peaks utkanter? En sak är säker – det vore underbart att se Grace Zabriskie ta sig an rollen igen efter alla dessa år.

3 till The Black Lodge – de som tyvärr måste ryka

James Hurley

Det första antagandet jag tänker göra är att James inte gick miste om den epok av grunge som exploderade några mil från hans hemstad. Även ifall Twin Peaks verkade befinna sig i sin egen tidskapsel lär tonårsångesten i Kurt Cobains texter inte ha lämnat denna ensamvarg oberörd. Huruvida han nu har odlat skägg, slagit upp ett tält i skogen och sitter huttrandes medan regnet rinner nerför lacken på hans motorcykel kan jag inte bry mig mindre om.

Ifall Lynch nu känner ett måste att ta tillbaka denna ständigt bedrövade yngling, låt det då vara i en blaze of glory när han dyker in i The Black Lodge med dynamit fastbunden i hojen.

Donna Hayworth

Många av seriens dedikerade fans känner säkerligen till att allt – likt ugglorna – inte var som det till synes borde bakom kulisserna, och i ett känt svartsjukedrama var Lara Flynn Boyle dess vitala drivkraft. I serien var Donna Hayworth en del av den gudsfördömda romansen med James, men när kamerorna stängdes av spenderade Boyle sin tid med Kyle MacLachlan. Detta skulle leda till svartsjuka när Sherilyn Finn inte bara blev seriens stjärna, utan även allas drömpartner för Cooper. Kompromisser behövde tas, Donna blev mer edgy och någon tveksam kärleksrelation mellan Audrey och Coop kom aldrig på tal igen. Istället förlorade alla gothkids drottning hela sin viljekraft och förälskade sig i Fantomen.

Men nu har 25 år gått, och kanske kan den sanna kärleken äntligen få vinna denna utdragna strid? För om det är någon av alla de intriger vi blev lämnade med som jag bryr mig minst om, är det nog den där Ben Horne är Donnas pappa. Ta till såpoperaknepet och säg att det var en dröm, Lynch, gör det bara!

Dick Tremayne

Snälla låt oss hoppas att djävulsbarnet har tagit hand om denna dåre vid det här laget. Ingen eller inget får komma mellan Andy och Lucy, okej! 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg