En av X-Mens ursprungsmedlemmar kommer ut som homosexuell i ny serie

6:45 22 Apr 2015

Bild via Marvel.    

En superhjältes tillvaro är oftast inte en enkel sådan och med superkrater kommer ibland även ett utanförskap. Detta är till en stor del ett essens vi finner i X-Men, vars historier om mutanter utstötta från samhället ofta har dragit paralleller mellan rasism och homofobi. Därför ter det sig endast logiskt att en av de första X-männen idag kommer ut som homosexuell. Det har tagit ett tag, vilket kanske bär på en symbolik i sig.

Sen 2012 har den unga originalkonstellationen av gruppen — bestående av Angel, Beast, Cyclops, Iceman och Jean Grey — befunnit sig i vår nutid för att konfrontera sina vuxna avbilder i följetongen All New X-Men. Omständigheterna är alltså även för serietidningsmått något unikt när författaren Brian Michael Bendis med senaste numret släpper en nyhet med potential att bli väldigt omtalad inom nördkretsar: Iceman är gay.

Valet att delge detta var dock varken alter egot Bobby Drakes eller författarens egna egentligen. Medan nyheten läckte under natten till Bendis stora besvikelse var det Jean Grey som i serietidningen nystade fram sanningen på ett något moraliskt ifrågasättbart vis genom att läsa Icemans tankar, och därmed finna svaret på något fans har spekulerat kring sen länge. Teorierna inspirerade till och med en scen i filmen X-Men 2 där hjältens föräldrar undrade ifall han inte kunde vara ”lite mindre mutant.”

En del frågor kvarstår dock, som huruvida Iceman kommer konfrontera den äldre Drake med detta eller ifall konservativa fans kan överleva avslöjandet — de har inget vidare facit när det kommer till för dem kontroversiella ändringar. Men samtidigt är det uppenbart att Marvel som förlag har börjat ta ansvar efter kritiken de har fått genom åren angående hur serierna inte motsvarar samhällets mångfald. Sen länge har vita manliga superhjältar varit normen, som numera utmanats av kvinnliga karaktärer medan Captain America och Spider-Man nyligen lämnade över ansvaret till sina rasifierade jämlikar. För tre år sen kunde vi även läsa hur världens första öppet homosexuella hjälte Northstar gifte sig — förr var han docl förälskad i ingen mindre än just Iceman.

Medan en del upprörda röster tynar bort bland de mörkare delarna av världens internetforum kan vi därmed fastställa att seriekulturen mår bättre än någonsin. Rubriker likt denna är måhända fortfarande något kontroversiellt i vissa ögon men med framtiden lär det snart inte ens vara värt en löpsedel, då kan alla barn finna trygghet och förebilder i den värld av serietidningar en själv ofta flydde till som ung. Jag är desto mer orolig för DC Comics filmsatsning med Zack Snyder. Har ni sett trailern till Batman v Superman? Där har vi något att bli upprörda över.
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg