Filmtrailers, tidsresor och en Terminator som aldrig skulle ha återvänt

11:01 14 Apr 2015

Minns ni en tid då marknadsföringen av en film inte var en tickande bomb redo att explodera med spoilers vilken minut som helst? Nej det gör knappt jag heller. Trailers har till exempel alltid varit opålitlig, under 70-talet kunde de praktiskt taget avslöja en hel films handling på mindre än två minuter. Med åren har dock dessa smakprov blivit allt mer kontroversiellt laddade. Vi vill se högoktaniga blockbusters på bio men inte bli blåsta på konfekten genom att uppleva en kortfattad summering av filmens klimax på internet — samtidigt kan inte filmbolagen riskera att gå miste om besökare och spelar med något öppna kort, vilket inte alltid är det smartaste draget.

Så verkar fallet vara när det kommer till den femte installationen i sagan om den mordiska roboten från framtiden som blev Kaliforniens guvernör. Okej gränsen mellan fiktion och realitet är kanske inte så pass otydlig, men de flesta av er känner säkerligen till premissen för nästan varenda Terminator-film. Nu är mer än en CGI-animerad Arnold Schwarzenegger tillbaka för att avsluta jobbet McG startade med Christian Bale-rullen Salvation och eliminera denna franchise en gång för alla. Det lär väl ändå vara målet med Genisys — den fyndiga titeln säger egentligen allt — där de tar till ett tidsresegrepp liknande vad den nya tappningen av Star Trek och senaste X-Men erbjöd. Något säger mig också att om Neill Blomkamp får göra sin än så länge hypotetiska uppföljare till Aliens — även efter den fenomenala floppen Chappie — så kommer vi återigen få se en liknande vinkel där, för det vore ju inte helt olikt Hollywood att ta ett koncept och mjölka det tills vi har överdoserat på laktos.

Nu talar jag inte endast om att eliminera tidigare tidslinjer och Edward Furlongs urgulliga snelugg — den är redan glömd sen länge. Nej med denna reboot verkar de benägna om att döda all potential för framtida filmer ifall vi ska tro den nysläppta trailern, som säger alldeles för mycket med potentiellt förödande konsekvenser. Några studiobossar verkar ha tagit till det mest potenta av flummigt gräs och kommit fram till en idé mer briljant än att den ihållige Jason Clarke ska spela mänsklighetens frälsare John Connor — de har nämligen gjort Connor till filmens antagonist. Den jagade blir här jägaren, vilken twist! Tyvärr är jag redo att dömma den — precis som resten av filmen — i förväg och titulera det hela en generisk CGI-soppa. 

Visst det är förståeligt att filmstudion desperat försöker generera intresse, då hypen kring Terminator: Genisys tycks ha uteblivit. Dock misstänker jag att detta katastrofala drag har öppnat upp för en lynchning inte ens en nervattnad version av catchphrasen ”hasta la vista baby” kan rädda dem ifrån. Vi talar ändå om en franschise vars fallenhet för stuntbaserad action skulle bli kännetecknande för 80- och 90-talet. Men nu verkar den andra filmens CGI-milestolpe bli dess fall när föregångarnas råa produktion här överskuggas av finpolerad estetik och skrämselväckande animeringar.

Någonstans sitter förmodligen studiobossarna — fortfarande lika pårökta — och försöker konstruera en tidsmaskin som kan rädda dem från deras egen undergång. Arnold skulle aldrig ha kommit tillbaka hörni.

När du skrev på före manuset färdigställdes.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG