RECAP: Game of Thrones – Dance of Dragons [S05E09]

3:44 9 Jun 2015

Genom åren har Game Of Thrones nästintill blivit synonymt med hur vi säsong efter säsong får vår värld vänd upp och ner av det mytomspunna ”nionde avsnittet”. I år förlorade kanske ingen medlem i familjen Stark livet, men barnamord och eldigt barnaupprop gjorde detta till ett händelserikt avsnitt värt att diskutera.

Power Ranking:

game-of-thrones-yoshi

1. Daenerys Targaryen

Vad gör drottningen av Meereen när hennes make har mördats, soldater slaktas och vänner står inför döden? Ja, vad om inte det enda logiska, hoppar på sin drake Drogon och tar det förstklassiga privatflyget ifrån slagfältet som var nypremiären av gladiatorarenan. Medan amfiteaterns återkomst till stadens nöjesliv blev en flopp blodigare än väntat bevisade Daenerys att hon har vad som krävs för att tygla den största av hennes tonåriga drakungar. Curlandet är därmed över på riktigt för de flygande eldkastarna, kanske även så det eviga dravlandet med politiken i Meereen? Förmodligen inte, men det lär ändå bli skönt med lite miljöombyte för Dany, hon om någon behöver det efter de senaste veckornas stressande kring giftermål och konspirationer.

2. Doran Martell

Med endast ett avsnitt kvar av den femte säsongen är det nästan lite chockerande att se en med dornisk härkomst på rankingen. Men efter att ha stirrat på sin trädgård i flera avsnitt spände äntligen Oberyns äldre broder Doran sina muskler — eller ja, sin tunga — och levererade uppläxning på uppläxning. Han lyckades även fixa ett jobb åt sin son Trystane som en av kung Tommens rådgivare — jag vet inte hur ungdomsarbetslösheten ser ut i Westeros, men känns som en rätt välbetald anställning för grabben? Faktumet att Doran även gav upp Myrcella så pass enkelt säger mig att han har mer planerat, vilket skulle kunna resultera i den hämnd Ellaria eftertraktar.

game-of-thrones-hand

3. Jorah Mormont

Förutom vinsten i duellgropen verkade den ständigt förtvivlade romantikern ta ett steg ifrån den envisa förbannelse som är the friendzone. Eller är Jorah egentligen bara kränkt och ute efter hämnd? Ingen vet hur gråskala smittar, men att hålla hand är säkert inte att rekommendera. Vill Jorah se när Dany dör en smärtsam död, eller bara tillbringa sin tillsammans med henne? Det återstår att se, men jag är villig att utesluta båda alternativen.

4. Selyse Baratheon

Medan Stannis gav upp titeln Årets pappa fann Selyse någon sista bit av mänsklighet inom sig vid synen av sin brinnande dotter. När elden väl tog fart var år av hat riktat mot dottern Shireen som bortblåst, ett bevis för att i Game Of Thrones är en mamma alltid en mamma — speciellt när det ger bästa dramatiska effekt.

game-of-throne-heart

5. Alliser Thorne

Kanske den mest oväntade rankingplaceringen av alla, vilket inte har något som helst att göra med bristen på powermoves denna vecka. Good guy Thorne är ändå härlig, först släppte han igenom vildingarna och sedan gav han Jon Snow någon form av motsägelsefull komplimang? Snällaste sen han låste in Ghost för att budgeten helt enkelt inte kunde hantera en CGI-varg i varje avsnitt.

Bubblare:

Mace Tyrell

När allt är över kan kanske Tyrells smått korkade patriark bilda Westeros nya popduo tillsammans med Bronn?

Postmortem:


Shireen Baratheon

Så länge Hizdahrs fanklubb inte har något att säga till om så måste vi ändå ta en minut och minnas Shireen, vars litterära och historiska anekdoter berörde fler än bara Davos. Ärligt talat kan jag tycka att ett barn borde kunna vara naiv utan att brännas på bål, men tydligen inte om din farsa är Stannis — som just nu toppar listan på Westeros mest avskyvärda, tillsammans med Ramsay. Att hjälpa till behöver faktiskt inte betyda att man frivilligt ställer upp som offergåva till Ljusets Herre eller vad han nu kallas. Men med tanke på att Stannis tidigare dödade sin bror med hjälp av en våldnad borde väl ingen egentligen förvånas, och vem är den aspirerande konungens arvinge nu? Melisandre? Ja, förmodligen.

Valar Morghulis:

Även ifall CGI:n var något bristfällig när Daenerys interagerade med Drogon måste effektteamet ha props för jobbet med Daznak-gropen. Har produktionen några pengar kvar till sista avsnittet, är frågan?

Game Of Thrones är en serie känd för att chockera med varje säsongs näst sista avsnitt. Även ifall Shireens öde och Drogons comeback tog andan ifrån oss vågar jag tro att de bryter trenden i år med nästa veckas avsnitt. Mer blod måste spillas, gärna Ramsays.

Arya kommer bland annat döda Meryn Trant? Allt bäddar för det, så pass mycket att jag nästan hoppas att hon struntar i det. Ett av målen med hennes lönnmördarutbildning är ändå att lägga det förflutna bakom sig, vore det då inte bäst att bara glömma Trant? Nej, för han är tydligen pedofil, som om Arya inte hade motiv nog för att döda denna — redan väletablerat — avskyvärda människa.

Vi måste verkligen ifrågasätta Melisandre mer.

Kanske borde vi även ifrågasätta Daario — av alla — mer?

En stor fråga efter detta avsnitt är hur ”Stannis the Mannis” dedikerade fans mår? Fortfarande lika övertygade om hans rätt till tronen? I så fall, fortsätt med erat otröttliga inbillande, medan resten av internet liknar Stannis med Agamemnon och Macbeth, två krigsherrar vars livsöden knappast resulterade i någon solskenshistoria.

Inför nästa avsnitt borde vi spekulera kring vilket eller vilka huvuden som rycker. Vi gör det tillsammans i helgen som lite kompensation för att denna recap kom en dag försent.      

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG