Rasister attackerar Star Wars – The Daily Show slår tillbaka med den sanna problematiken

1:37 21 Okt 2015

Varför inte bara hålla hysterin levande, eller hur? Under natten till igår debuterade den nya trailern till Star Wars: The Force Awakens, och jag har ärligt talat inte kunnat tänka på någonting annat sen dess. Tyvärr fanns det ett flertal som inte delade min obeskrivliga hype, och då talar jag inte om bittra fans fruktandes en ny The Phantom Menace, utan rasister predikandes all möjlig galenskap.

Ja, ifall någon har missat spelas karaktären Finn – stormtroopern som överger de ondas tjänstegöring för en flygtur med Millenium Falcon, för vem hade inte gjort det, egentligen – av den svarta skådespelaren John Boyega. Etnisk mångfald blev kanske inte en grej i Star Wars-universumet innan episod fem och sex, då producenter började se problematiken i att varje karaktär var vit. Därför kan man tycka att fans vid det här laget borde ha vant sig vid faktumet att det bara är det ondskefulla rymdimperiet vars likhet med en SD-stämma är slående, men nej, inte om du är av den rasistiska sorten.

Två äkta trolls tillika Trump-supporters – vilket knappast är chockerande – startade hashtagen #BoycottStarWarsVII, då regissören JJ Abrams dolda budskap med filmen tydligen är vitt folkmord? Turerna kring detta är bisarra, och stundtals svåra att egentligen ta på allvar, när det efter ett tag mer började likna ett skämt taget alldeles för långt. Tur nog har vi Trevor Noah, The Daily Show-värden som har imponerat sen han nyligen tog över satirserien, redo att attackera det sanna problemet.

Idioter har hatat på rasifierade i fantasy-, sci-fi- och superhjältefilmer sen en tid tillbaka nu. Vare sig denna bojkott var menad som ett skämt eller ej, visar den ändå på att befänga åsikter av denna sort faktist existerar i dagens samhälle. Nej, jag håller med korrespondenten och Star Wars-fanatikern Jordan Kleeper, det sanna brottet här är inte vitt folkmord utan den uppenbara slakten av rymdeposets Expanded Universe – de serietidningar och böcker författade utanför filmerna vars relevans nollas med The Force Awakens.

Vi har karaktärer som Lukes flickvän Mara Jade, Solo-kidsen Jacen och Jaina samt den utmärkta antagonisten Grand Admiral Thrawn, alla reducerade till simpel fan-fiktion. När ska Lucasfilm stå till svars för när dessa miljontals serietidningsröster skrek ut i skräck, för att med detsamma tystas? Där har vi det sanna brottet mot dem och alla fans.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg